母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB冇病冇痛, 但比起2個月前輕了近一磅 由80線跌到35線

昨晚我還在BK鼓勵其他媽咪餵人奶, 替別人加油 ... 點知 ... 唉 ...

可唔可以比D正能量我呀!
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

男爵府

體重輕左有好多原因:
會唔會bb食固體食得唔好?
會唔會因為病左,所以無胃口?
瞓得又好唔好呢?

我兩個bb都好輕好細粒,但我都堅持俾母乳佢地,因為母乳的好處,唔係在於增加體重麻!
努力!

洋房

0吾好放棄呀!!我BB開頭因為我0吾識喂....由6.5磅跌到5磅.... 全世界(包括我老公)叫我放棄......我好down.....但系BK 度有好多媽媽cheer up 你!!!

find out the problem then add oil ar!!!!!

大宅

YYZ, 你要努力呀, 好多BB都會重吓輕吓咁, 唔緊要架, 我地的BB唔係氣球, 唔係一路大一路脹架!! 仲有, 人奶B都會病架, 人奶唔係萬能, 只係可以令佢抵抗力好D, 病咗都會快好D, 所以唔好怪自己呀!!
你BB輕咗, 可能係因為佢呢排食小咗呢?! BB會厭奶架, 過一排就會食返多D, 咪會升返上去囉, 你要俾多D心機呀, 知冇?!
你唔開心, 就會將負能量俾咗BB架勒, 咁對佢都唔好架, 你要開心D, 咁BB都會強壯D架!
加油加油!!

大宅

我呻完, 都會比全人奶BB既

上兩個星期, BB熱熱地, 又未到28度喎, 一日後冇事, 可能已經算是病左, 所以輕掛 !

我BB好LIKE食架, 2餐粥都食好多, 埋身3-4次 ... 都唔知點解 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

YYZ,
Just like what the other moms said, there are many reasons of losing weight. If it's not a lot and it's not a continuous consequence, it may not a real problem. You can consult a doctor if you really concern or it bother you.

One of the reasons that I can think of - may be your baby Shing Hay has been more active these days. Baby eats more but also his body needs more to cover the loss of energy from his daily activities. My kids also lost weight some time when they are sick, sleep less or play a lot without enough resting. So, take it easy and keep your good work. Wait and see and talk to a doctor if the problem gets worse.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

thank you!

原文章由 rose-mag 於 08-12-3 01:22 發表
YYZ,
Just like what the other moms said, there are many reasons of losing weight. If it's not a lot and it's not a continuous consequence, it may not a real problem. You can consult a doctor if you ...

別墅

我b出世時6lbs,Day 5覆診只得5.2lbs,醫生話計左收水但都較輕得多唔及格, 加上有黄, 大小便的次數都不及格, 是因為吃得太少, 要留院照燈, 實都好唔開心, 因為自己乳頭的問題以致baby食唔飽, 搞到有黃要留院照燈......c6都成日叫我比返奶粉baby食, 一d都唔support我, 不
得到好多BK mama support 後,我堅持全人奶(全泵嗰隻), 現在baby 剛滿月, 有8.5lbs, c6都唔敢再多多意見. 加油ar, 為左bb腸胃好d, 身體抵抗力好d, 千祈唔好放棄ar, 母乳係天賜俾bb最好既食物, 要珍惜ar.
加油 加油 加油

大宅

醒目開學勳章

YYZ,

我有個大女BB時大碼 餵左5個月人奶之後全奶粉到3歲幾 返幼稚園後成日病, 呢個細仔係全人奶到E+ 8個月, 係中細碼 但我成日同自己講.....想要BB健康D定係高大但成日病成日擔心? 如果可以返轉頭, 我一定餵大女到自然離乳.... 所以, 大家一齊加油呀~~~ 唔好放棄~~~~

大宅

好媽媽勳章

YYZ, 加油呀, 我同你一樣係度努力0架

最緊要BB健康就得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊