論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日屋企個小時唔肯起身返學,7:20先吃早餐,跟著又唔肯食藥。攪下攪下到7:45先換校服。平常她7:30要送出門口搭車,結果今天7:50先出門口,之後打比我話冇巴士,問可唔可以搭的士。當時我好嬲,叫佢自己比。其實幼稚園的時候都已經係咁,小孩賴床,她只係坐床邊叫起身,起身。小孩又點會理。如果你係我,會不會比的士錢?

水晶宮

kambobo2003 發表於 16-12-1 08:41
今日屋企個小時唔肯起身返學,7:20先吃早餐,跟著又唔肯食藥。攪下攪下到7:45先換校服。平常她7:30要送出門 ...

你小朋友幾大?

有時不能全怪工人,小朋友上到小學, 要知道返学係自身責任, 起床亦如是. 有人叫起身只係幚小朋友去履行責任。小朋友起身之後亦要自己知時間吃早餐着校服, 準時出門口。

你責難工人時亦要訓誡小朋友令小朋友知道遲到是佢的責任。

的士錢, 作為家長, 旨意工人接送小朋友, 其實要一早比定emergency money 給工人坐的士去應付突發事。你呢一次事件, 的士費你比係好正常 (你唔比, 佢下次遲咪索性帶小朋友返屋企,唔返學囉!) 不过, 你要同工人及小朋友商量如何防避免同類事件發生。

大宅

birdbird 發表於 16-12-1 08:58
你小朋友幾大?

有時不能全怪工人,小朋友上到小學, 要知道返学係自身責任, 起床亦如是. 有人叫起身只係幚 ...

小朋友一年級。我明白,但作為家長或姐姐,是否由佢繼續瞓?
8/10/07 - 8.6 kg

大宅

birdbird 發表於 16-12-1 08:58

你小朋友幾大?

我亦想今次作為教訓,由佢有一次遲到record的。

adrio    發表於 16-12-1 09:37

大宅

唔會~當佢要買教訓~
但你要教導埋你個小朋友...早上唔應賴床!!!
最大問題係你小朋友~

水晶宮

kambobo2003 發表於 16-12-1 09:00
小朋友一年級。我明白,但作為家長或姐姐,是否由佢繼續瞓?

大人緊係的小朋友起身啦。 但果個係工人, 你小朋友懶死唔起身, 你工人唔硬來亦無可厚非 (怕你小朋友投訴或怕你鬧佢)。如果可以, 最好家長自己出手。

大宅

歌莉泡泡 發表於 16-12-1 09:07
唔會~當佢要買教訓~
但你要教導埋你個小朋友...早上唔應賴床!!!
最大問題係你小朋友~ ...

我當然明白,但當係cam 見到佢咁,似係想一早想坐的士。

大宅

birdbird 發表於 16-12-1 09:07
大人緊係的小朋友起身啦。 但果個係工人, 你小朋友懶死唔起身, 你工人唔硬來亦無可厚非 (怕你小朋友投訴或 ...

我已經返咗工,屋企冇大人了,亦冇諗過會係咁。

水晶宮

回覆樓主:

其實, 由起床, 刷牙, 吃早餐、換校服、食薬至出門口, 小朋友嘆慢版兼扭計唔聽工人話, 趕唔切校車真係唔出奇! 除了工人要拿緊時間外, 小朋友更加要知道自己的行為要依時依候依规矩。 你如叫工人自付的士錢即是全怪在工人頭上, 咁做係对佢唔公道。下次同類事件, 佢咪索性唔帶小朋友出門返學, 免得佢自掏腰包坐的士, 即係倒頭来都係你小朋友冇得返學之嘛

大宅

birdbird 發表於 16-12-1 09:19
其實, 由起床, 刷牙, 吃早餐、換校服、食薬至出門口, 小朋友嘆慢版兼扭計唔聽工人話, 趕唔切校車真係唔出奇 ...

理解,但比咗又會唔會比藉口佢呢。其實真係兩難

水晶宮

kambobo2003 發表於 16-12-1 09:24
理解,但比咗又會唔會比藉口佢呢。其實真係兩難

你講明下次再因為遅起身,比小朋友嘆慢版以至趕唔切校車, 工人要付一半的士錢。

但你点都要比定emergency money 工人以備不時之需 (eg. 小朋友臨出門口才肚痛要上廁所, 趕唔切校車)。

另外, 小朋友再早多十分鐘起身, 寧願早d出門口等校車, 有多d buffer. 到小朋友真係能快手快脚, 有空間訓耐少少, 再較番遟d起身。呢個亦係給小朋友一個訊息, 起身係佢責任, 佢遅起趕唔切校車就唯有要提前起身!

禁止訪問

公爵府

要食藥,即係唔舒服,可能會攰唔想起身,其實應該唔好返學。唔俾的士錢咪搭其他交通工具,佢唔識搭最後只係唔返學,所以我一定俾,最多教佢小朋友賴床點處理。老實講,你想佢點做? 真係剷佢起身?

大宅

heilok 發表於 16-12-1 09:44
要食藥,即係唔舒服,可能會攰唔想起身,其實應該唔好返學。唔俾的士錢咪搭其他交通工具,佢唔識搭最後只係 ...

由昨天開始,已經好唔like. 阿女放學好攰,校服冇換,sock 仍著住,口罩唔除,都由佢上床瞓。唔知是否我問題,大家又會唔會由佢呢?

水晶宮

kambobo2003 發表於 16-12-1 09:50
由昨天開始,已經好唔like. 阿女放學好攰,校服冇換,sock 仍著住,口罩唔除,都由佢上床瞓。唔知是否我 ...

見你個post 似乎你女都只係昨天才着住校服訓午覺。你觉得唔妥, 就同時跟你女及工人説放學回家後必要換校服出来。

如你工作方面許可, 可叫小朋友及工人放學返到屋企給你一個電話。 小朋友如倦, 想訓, 可在电話上跟你講聲, 你再交帶下工人留意下小朋友有否身體不適或叫工人在何時叫醒小朋友。呢個每日一電看似無聊, 但其實係給小朋友一個 “责任訓練” 及讓家長知悉小朋友狀況

水晶宮

birdbird 發表於 16-12-1 10:04
見你個post 似乎你女都只係昨天才着住校服訓午覺。你觉得唔妥, 就同時跟你女及工人説放學回家後必要換校服 ...

翡翠宮

小朋友既紀律問題; 一定要父母搞好先交比工人去implement
工人唔可能幫你教
如果工人打你個女打到佢起身; 又得唔得?

唔好講工人是否想搭的士先, 如果你可以訓練到女女有紀律; 根本唔會比到位佢想偷懶搭的士.

男爵府

你個女係咪唔舒服,又食藥又戴口罩又放学即攰到瞓。平日叫小朋友起床至出門已經好像打仗,如果小朋友病緊,難上加難。以前小朋友反kinder 工人搞遲左我好嬲,而家我日日自己搞先知好唔容易。或者你工人唔係very smart. 但係阿mom你想點唔該講清楚,cam見到無除口罩咪打电話返去叫工人幫佢囉。其實病得咁辛苦亦可考慮在家休息一天。只是小一生。

大宅

augkBB 發表於 16-12-1 11:18
你個女係咪唔舒服,又食藥又戴口罩又放学即攰到瞓。平日叫小朋友起床至出門已經好像打仗,如果小朋友病緊, ...

其實佢已經冇上學一星期,今天要考默,所以點都要返。

大宅

augkBB 發表於 16-12-1 11:18
你個女係咪唔舒服,又食藥又戴口罩又放学即攰到瞓。平日叫小朋友起床至出門已經好像打仗,如果小朋友病緊, ...

而口罩係我放工7:00返到家先見到,熱到濕晒

首頁

尾頁

跳至