母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問大家其實每次係餵一邊定兩邊?

剛剛生後,醫院姑娘係教每次餵兩邊,用作刺激上奶...
但而家發覺,阿B (而家約三星期大) 每次都係食一邊就訓哂覺... 食唔到兩邊。如果短時間內食兩邊,又驚佢只食到前奶。咁應該點呢...

長遠係咪應該每次餵一邊?但如果只餵一邊,第二邊又會谷,係咪次次都要泵第二邊?

大宅

回覆:jeanne1120 的帖子

我個時生完第四日返健康院,姑娘見我已經上到奶同埋好谷,就叫我餵完一邊唔夠飽先餵第二邊,我BB宜家三個月都係食一邊

大宅

回覆:jeanne1120 的帖子

你想儲奶就一邊餵一邊泵,如果你餵完再泵奶會好辛苦,休息時間都冇!唔想儲奶就由得佢,其實你一邊餵另外一邊會流,咁樣都唔會谷太犀利,人奶係跟BB需要製作,我宜家都要7~8個鐘先會谷到硬嗮,但系BB夠食

子爵府

Amy12 發表於 16-12-6 09:52
你想儲奶就一邊餵一邊泵,如果你餵完再泵奶會好辛苦,休息時間都冇!唔想儲奶就由得佢,其實你一邊餵另外一 ...
謝謝解答! 我其實唔太需要儲奶因為係Ftm, 但只餵一邊唔餵另一邊由得佢谷頂得順嗎?驚谷到好痛!

複式洋房

jeanne1120 發表於 16-12-6 22:14
謝謝解答! 我其實唔太需要儲奶因為係Ftm, 但只餵一邊唔餵另一邊由得佢谷頂得順嗎?驚谷到好痛! ...

樓主可以手擠D出黎,搞到拒唔谷就算
我而家唔pump時就會甘做。
如果想拒食到後奶,可以餵之前先手擠放少少前奶

男爵府

kit_yan_cha 發表於 16-12-7 06:33
樓主可以手擠D出黎,搞到拒唔谷就算
我而家唔pump時就會甘做。
如果想拒食到後奶,可以餵之前先手擠放少少 ...

請問前奶同後奶有咩分别?

公爵府

建議你儲奶,食完再泵清,起碼一定製造多啲奶,而且萬一自己病左無乜奶都有冰奶頂住。

公爵府

建議你儲奶,食完再泵清,起碼一定製造多啲奶,而且萬一自己病左無乜奶都有冰奶頂住。

水晶宮

我同樓上諗法相反。FTM真係唔好泵清,泵開就要泵,無止境。泵大咗個產量,有咩依郁就會易塞。萬一一時心情唔好壓力大飲唔夠水奶量少咗你又會自己嚇自己。靠BB嚟調節,食一邊的話另一邊太谷就手擠啦,一樣可以儲少少。不過我餵咗十幾個月, 都係餵哂兩邊多,但我應該係異數。我B食一邊都會食到瞓,但幫佢轉邊佢又醒一醒再食過,我想佢食多啲,所以我一路都係咁做,差唔多直至戒奶。

複式洋房

she811 發表於 16-12-8 21:47
請問前奶同後奶有咩分别?

前奶多抗體,看上去希D,後奶較多脂肪,看上去奶白色,所以健康院姑娘一般都建議BB啜一邊15分鐘以上,確保BB食到後奶。甘樣BB先會長肉

複式洋房

回覆樓主:

我個B又係甘,有時幫他掃下風,他醒醒地就俾另一邊他食,食得幾多食幾多,起碼唔會谷奶。我都唔鐘意泵奶,好花時間和泵耐左乳房會痛,都係俾阿B食係最好的~

複式洋房

回覆樓主:

佢食完一邊夠飽嗎?
我B依家6w大。 一向都係埋身食會瞓著。 但其實未夠飽, 5分鐘後醒來又要食。 比佢玩到殘
所以我依家泵出黎。 佢食飽就瞓3個鐘。 我泵15分鐘已夠一餐。 時間好洗好多!

別墅

CutieAbbie 發表於 16-12-13 04:46
佢食完一邊夠飽嗎?
我B依家6w大。 一向都係埋身食會瞓著。 但其實未夠飽, 5分鐘後醒來又要食。 比佢玩到 ...

我而家都係有呢個煩惱呀,你呢個方法好似幾好呀,等我試下先

複式洋房

Creakayan 發表於 16-12-13 15:23
我而家都係有呢個煩惱呀,你呢個方法好似幾好呀,等我試下先

同埋我覺得泵出黎佢會食得多啲後奶。 佢埋身啜吓瞓吓其實只係飲前奶多,唔夠營養。
你都加油呀!

別墅

CutieAbbie 發表於 16-12-13 15:42
同埋我覺得泵出黎佢會食得多啲後奶。 佢埋身啜吓瞓吓其實只係飲前奶多,唔夠營養。
你都加油呀!
...

想問下你奶量keep到嗎?唔知道如果bb如果食咗樽之後仲識唔識埋番身,始終出街嘅話埋身會方便d

複式洋房

Creakayan 發表於 16-12-13 16:36
想問下你奶量keep到嗎?唔知道如果bb如果食咗樽之後仲識唔識埋番身,始終出街嘅話埋身會方便d
...

我日頭泵但夜晚就埋身 (主要係我懶得起身去泵同坐熱啲奶 )
12am飲完一支奶就收工。 之後就床上feed on demand自助餐直至朝早。

我都覺得出街埋身方便啲,唔洗帶咁多野。 但又有另一個麻煩。 佢食得好耐,食唔飽又瞓著。始終都會成日喊住要食。所以出街我都未掌握到點係最方便!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊