自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有無試過上門問呀
原文章由 烏龍媽咪 於 08-12-3 18:05 發表
有冇媽咪可以幫我?今天打了十幾個電話去ICUBE全方數碼學習中心,聽到我把聲就Cut線

禁止訪問

大宅

其實妳最好正式出封信比間公司(最好用英文), 當然收信果個要係老細, 而且用掛號形式寄出, 收據妳自己要KEEP番, 避免佢話收唔到, 而封信都要做個copy, 信裡面的內容要清楚列出款項呀......幾時買呀....買左d嘜呀.....追討人的姓名......etc, 如果有妳當日比過錢的收條, 就copy一齊做附件, 之後再略述一下, 妳曾經追討過的過程, 有日期時間最好, 妳同邊個接觸過......., 最後就係要佢地幾時之前一定要將款項退番比妳, (當然時間要合理啦, 比兩個星期/十日都足夠), 一般睇到封咁正式的信既生意人多數都知發生嘜野事, 所以好睇妳 "功力" 夠唔夠, 如果咁唔好彩佢都仲係唔理妳, 就響差唔多到期的前兩日再出多封信比佢, 話妳仍然未收到款項再比個(最後限期佢), 妳自己加幾日認定合理的, 最後要註明到果日都仍然收唔到的話大家就上法庭, 去"小額前債" 處追討, (五萬蚊以下妳一個仙都唔洗比堂費, 攞張表填就得, 當然妳以上的書信就係最有力既證據, 到時一起寄出) 記得要列出過期未付款給妳的利息要收佢幾多個%, 同埋一切有關妳個人做成的損失都會追究及保留一切追究權利, (妳可能會問點解唔一開始就告佢呢, 因為只係口頭追, 無嘜野比個官睇, 妳越多證據對妳越有利, 而且響過程中條友可能會比番錢妳, 一來上法庭幾花時間, 條友如果唔出現, 要再上去多幾次.)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至