母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵咗一個月人奶,前幾日摸到乳房有一粒大約直徑1cm圓形硬塊,但係我試過按診所姑娘教的方法推同按,但係試咗兩日都唔散,會唔會係瘤?點算好?

男爵府

聽你既描述,我諗多數係塞左!
你留意吓會唔會餵奶前後粒野size會唔同左,如果係,就無走雞應該係塞左.
我之前都試過,有一粒紅豆大小既硬粒,响乳房度几個月!我都好擔心,因為bb啜極都仲响度!但我發覺佢時大時細,有時厚d,有時薄d,咁個心就定d!
果排我每逢餵奶都勁按粒野,希望佢快d消失,有時真係會變細左,但都仲响度.如是者几個月,我都放棄啦,唔理佢!但最近發現佢終於唔見左啦!
你個粒,几日啫,好小事,比bb啜多d,尤其是可以等佢超餓時埋身,佢就會啜力特強啦!

原文章由 godloveus 於 08-12-3 20:59 發表
餵咗一個月人奶,前幾日摸到乳房有一粒大約直徑1cm圓形硬塊,但係我試過按診所姑娘教的方法推同按,但係試咗兩日都唔散,會唔會係瘤?點算好?

大宅

我好多時泵完就跟手jit, 成日都摸到有粒粒在乳房裡, 我一直都覺得是塞, 好多時推極都唔散, 有時我都有你這樣的擔心, 但湊仔和泵奶實在太忙, 都沒空想太多, 怎知上兩星期去做產後檢查, 健康院醫生循例檢查時有懷疑(我完全沒提過), 於是寫紙叫我排期去做乳房做影, 於是我走左去私家, 醫生叫我先照超聲波, 結果證實只是谷奶的現象, 她話餵母乳好少會有, 所以你也不用太擔心.

別墅

謝謝你們的分享,那麼我便不用這般擔心!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊