想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我10月26日括宮手術,11月30黎m,諗住第二次m後努力,會唔會太急。懇請各位分享一下經驗。因為我我想快點接回天使。

別墅

我10月31小產,到依家都未來m. 近排間中一日底褲有一毫硬幣大淺啡,本身都想來第二次m就試

複式洋房

BB辣 發表於 16-12-10 00:50
我10月31小產,到依家都未來m. 近排間中一日底褲有一毫硬幣大淺啡,本身都想來第二次m就試
...

你係藥流定手術?
我頭一日m都係超少,第二至三日正常,第四無洗。我以前一直黎三日就完,所以我算是和以前一樣

男爵府

sumyau2006 發表於 16-12-9 23:42
我10月26日括宮手術,11月30黎m,諗住第二次m後努力,會唔會太急。懇請各位分享一下經驗。因為我我想快點接 ...

中醫角度唔建議,西醫就有研究話小產後6個月內再有會大D機會成功。
加油!
最緊要心情已平復

大宅

回覆樓主:

我10月21日自然流產, 剛黎完第一次m, 準備今個cycle試!

複式洋房

karenwing63 發表於 16-12-10 08:28
我10月21日自然流產, 剛黎完第一次m, 準備今個cycle試!

咁快。我都想快點試,但手術關係唔敢今個月試。其實都驚緊,下個月會唔會太快

複式洋房

beautyflo 發表於 16-12-10 04:50
中醫角度唔建議,西醫就有研究話小產後6個月內再有會大D機會成功。
加油!
最緊要心情已平復

我都有聽過6個月内易成功,但唔知會唔會都易流

男爵府

sumyau2006 發表於 16-12-10 09:21
我都有聽過6個月内易成功,但唔知會唔會都易流

個研究就話6個月內試大D機會live birth. 我9月流咗產,之後睇咗好多research同埋睇中醫。中醫又無話我身體有D乜問題,我自然流產,流產後38日之後先M,個中醫就話下個cycle先試因為M唔係28日。其實流產真係好多時係染色體出錯,無咩可以做...所以最緊自己ready好就ok

複式洋房

beautyflo 發表於 16-12-10 15:01
個研究就話6個月內試大D機會live birth. 我9月流咗產,之後睇咗好多research同埋睇中醫。中醫又無話我身體 ...

其實手術係咪要等耐d先?定係無所謂。

複式洋房

beautyflo 發表於 16-12-10 15:01
個研究就話6個月內試大D機會live birth. 我9月流咗產,之後睇咗好多research同埋睇中醫。中醫又無話我身體 ...

洗唔洗食排卵藥架

男爵府

sumyau2006 發表於 16-12-10 16:48
其實手術係咪要等耐d先?定係無所謂。

你有無睇中醫?去把個平安脤會安心D.

男爵府

sumyau2006 發表於 16-12-10 16:49
洗唔洗食排卵藥架

無食呀

複式洋房

beautyflo 發表於 16-12-11 03:00
你有無睇中醫?去把個平安脤會安心D.

我有睇中醫,但中醫話我虛弱,叫我食鹿尾巴,我而乜保品都食,中西都食(鹿尾巴、人參、滴雞精、孕婦維他命),希望快。

男爵府

sumyau2006 發表於 16-12-11 08:35
我有睇中醫,但中醫話我虛弱,叫我食鹿尾巴,我而乜保品都食,中西都食(鹿尾巴、人參、滴雞精、孕婦維他 ...

唔係嚇你,有研究話受孕前6星期開始食多種維他命大機會D(約3成)流產。我上次就係試前2個月開始食。所以今次試前只食葉酸!雖然個研究搵唔到原因但係我都係唔食多種維他命住...unless bingo 咗

複式洋房

beautyflo 發表於 16-12-11 18:06
唔係嚇你,有研究話受孕前6星期開始食多種維他命大機會D(約3成)流產。我上次就係試前2個月開始食。所以 ...

(emoji) 我keep住都有食維他命丸(一粒包含多種維他命+葉酸嗰d)嘅習慣,咁咪增加左流產機會?!

P.S. 8月尾自然流產左一次… kerp住努力中…

大宅

kcmming 發表於 16-12-11 19:14
(emoji) 我keep住都有食維他命丸(一粒包含多種維他命+葉酸嗰d)嘅習慣,咁咪增加左流產機會?!

P.S. 8月 ...

我都係8 月尾 流產
黎左一次經期 宜家等排卵

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我9月小產之後黎左兩次經,中醫話我經期正常(28日)個血量又正常,所以可以試造人。我11月已經開始造人,dd應該係9/12但到現在11/12仲未黎,今次驗既紅d綠d好奇怪搞到我好驚

男爵府

kcmming 發表於 16-12-11 19:14

P.S. 8月 ...

大家一齊加油!
個研究得出咁嘅結果,我自己之前又真係上次bingo前2個月開始食multi vitamins (以為會prepare得好D)跟住流產咗,所以今次試前只食葉酸。因為同一個research,只食葉酸個班孕媽媽係低D機會流產。

男爵府

Anna_cctc 發表於 16-12-11 21:55
我9月小產之後黎左兩次經,中醫話我經期正常(28日)個血量又正常,所以可以試造人。我11月已經開始造人,d ...

唔使驚,今次一定無問題!

複式洋房

我係5月有左,一路check bb都係冇心跳,最终係8月15號做左刮宮手術,第一次m黎返係9月30,第二次係11月4,中西醫都話2次m就可以試,咁我就計排卵試,好幸運地我嘅寶貝重回我身邊,而家5weeks幾,希望今次可以順順利利,所以如果醫生話可以試就試啦,不過最重要睇自己ready好未啦,加油呀!

首頁

尾頁

跳至