家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見近日大家都對人仔定期好有興趣,原因銀行比既rate好高

今日主要係想簡單講呢1至2年既人仔既走勢,2年後既野就唔講,太遠講黎冇用

要知道一個國家既貨幣首先要理解1.果個政府到底想做d乜
2.佢既貨幣政策又係點
3.其他國家既政策又會唔會影響佢

1+2.
個個國家既貨幣都相對貶值(除左美國),咁點先再可以令自己既貨幣再吸引d? 就係比市場預測到,預期貨幣會繼續貶值

正正係中國政府想做既野,要貨幣吸引先可以繼續sell國內既產品,去庫存,例如一路一帶,大量基建,鐵路,係人地國家眼中,你賣d野都幾抵,亦可留意外匯儲備

3.美國進入加息週期就係人都知,呢樣野都唔多講

總結:at least 呢一,兩年,整體走勢係向下跌

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:大家近日對人仔定期好有興趣,做前請入黎睇睇先再決定

近日大家對人仔都無興趣 ~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 16-12-10 10:50
近日大家對人仔都無興趣 ~

好多post wo(emoji)
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

tmacho 發表於 16-12-10 12:46
好多post wo(emoji)

好多係之前換落又唔想換番港紙,所以繼續問人仔定期利率啫。如果見近期人仔定期息高而搏者,就抵佢後果自負嘞!

男爵府

回覆樓主:

早幾年阿爺話唔會比人迫升值, 即會升。幾幾年成日話冇下跌空間, 即是會眨

男爵府

EDITED
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

子爵府

回覆 tmacho 的帖子

大家手頭上D人仔不知點算好,15/16又吾想賣左有即時損失,希望做返D定期幫補下損失
不如你睇下有無 4%年息 以上既定期 比大家知重好

大宅

大家應該將手上的人仔買大陸樓!起碼防貶值!我覺得大陸每年6%增長!樓價跟著升!講明我係內地大好友

首頁

尾頁

跳至