自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

讀者們, 週一立法局會將會對同性婚姻合法性進行立法.

我對立法局的鬼鼠又急速的立法行為,表示反感和反對.
對立法局那班議員的人格和操守, 甚感下流卑賤.
更對同性戀者所為. 違反人倫道德. 表示討厭和震怒.

請讀者們, 若反對同性婚姻合法, 用法盡力表態.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

同性令我好想嘔

大宅

佢地都有戀愛既白由遮

子爵府

我尊重別人的性取向

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 陳美嬌 於 08-12-7 00:25 發表
我尊重別人的性取向

同意. 覺得無咩問題添.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mouth: mouth: 下星期一?????? 真係好鬼鬼祟祟...

我都反對同性婚姻合法化, 不過周一就立法了, 怎反對??

子爵府

牛年勳章

我尊重別人的性取向...但一合法化後引起的關連問題就好煩,FOR EXAMPLE:兩個同性嘅人變成有夫婦名義,就有可能收養小朋友...小朋友話:我家有兩個爸爸or媽媽...個人意見,家庭觀念變成咁,我接受吾到lor

[ 本文章最後由 almaly 於 08-12-7 01:08 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

我尊重別人的性取向
同性戀不可怕
最可怕係奇視人地既心!:;pppp:
接受唔到異性就代表人地係怪物?!
同性戀者可以控制得到自己既情感,我諗冇人願意自己做同性戀吧?!

我一生中人只係認識過2個同性戀者,佢地一d都唔可怕,仲好善良同可憐

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 陳美嬌 於 08-12-7 00:25 發表
我尊重別人的性取向

YES..........

水晶宮

同性戀同同性婚姻合法係兩個完全不同既議題.
同性戀對社會大眾既影響較少,
同性婚姻帶來既係一連串既問題,包括:兩個男/女,只要註左冊,就可以擁有好多福利,包括:聯名報稅慳好多,申請公屋,領養小孩,獲得僱主惠及配偶的醫療津貼.....
我諗,單單為左呢d利益而假結婚大有人在.而且,假設依家有兩個好姊妹想試下獨立生活,就夾份租屋住,咁日後不如結婚啦,反正結左都唔洗比人知架,但又可以有好多福利噃.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-7 01:51 發表
同性戀同同性婚姻合法係兩個完全不同既議題.
同性戀對社會大眾既影響較少,
同性婚姻帶來既係一連串既問題,包括:兩個男/女,只要註左冊,就可以擁有好多福利,包括:聯名報稅慳好多,申請公屋,領養小孩,獲得僱主惠及配偶的 ...

你諗野會唔會偏左少少
就算唔係同性戀者,都大把假結婚啦
而且同性戀始終唔係比大部份接受,係假結婚都唔會搵個同性啦(雖然係有可能)
而且領養小孩方面,依我有限既知識,我記得好似仲未有國家可以容許同性戀者既家庭領養小孩(有既請更正)

大宅

我唔反對同性婚姻合法
因為戀愛係有自由架

水晶宮

原文章由 candybbnow 於 08-12-7 01:59 發表

你諗野會唔會偏左少少
就算唔係同性戀者,都大把假結婚啦
而且同性戀始終唔係比大部份接受,係假結婚都唔會搵個同性啦(雖然係有可能)
而且領養小孩方面,依我有限既知識,我記得好似仲未有國家可以容許同性戀 ...

好多香港人假結婚咩?
我又唔知喎.
我以為係為左移民先有人假結婚添.
因為我都識好多人係夾份租屋一齊住,咁靜雞雞走去註冊就可以有稅務優惠,都咪話唔盞喎.
我反而覺得一個女人唔會無啦啦同一個男人假結婚囉.如果有起咩事上來,唔通告佢強x咩.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-7 02:06 發表

好多香港人假結婚咩?
我又唔知喎.
我以為係為左移民先有人假結婚添.
因為我都識好多人係夾份租屋一齊住,咁靜雞雞走去註冊就可以有稅務優惠,都咪話唔盞喎.
我反而覺得一個女人唔會無啦啦同一個男人假結婚囉.如果有起 ...

係好多架,不過好多都係大6女人搵香港男人,因為個男人有錢收架麻,而大6男人搵香港女人就少d,因為hk女人唔制
反而你個case我就未聽過...可能我未接觸過啦~

子爵府

I absolutely agree and support same sex marriage. Just because it can cause social issues (how to explain having 2 fathers or 2 mothers in the family) doesn't mean that we can just ban it and sacrifice the rights of the minority (same sex couples) to marry. The younger generation should be educated by parents and schools to look at the issue properly, rather than having parents and schools "cut their toes to avoid worms" and try hard to not show kids the reality.

原文章由 mrsright 於 08-12-6 09:34 發表

要合法化, 好多野先有保障. 好似老公死左, 老婆可以合法獲得遺產, 但係同性戀既伴侶, 就算想留遺產比另一半, 但無結緍, 係乜都分唔到.

收養小朋友, 係社署有一套基制, 同性婚姻未必批準, 咁點解要因此而扼殺合 ...

大宅

十卜,咁快要立法通過?

原文章由 mat媽 於 08-12-7 00:58 發表
mouth: mouth: 下星期一?????? 真係好鬼鬼祟祟...

我都反對同性婚姻合法化, 不過周一就立法了, 怎反對??

水晶宮

同性戀係唔啱,但越係反對佢地,佢地咪越係有鋪癮往同性戀方向發展...佢地本身可能都唔想自己異於常人,感覺呢D野無人可以控制到嘛!

合法咗唔係等於越黎越多人搞基做TB架!係咪先?反而最重要係輔導佢地,我以前都讀女校,班班都有幾PAIR同性戀者,但有好多去到後期甚至畢咗業出黎社會工作,佢地都由孌變直啦...我覺得唔應該用有色眼鏡去睇佢地甚至反對同阻止佢地,而係接受咗佢有咁既'特點'先,佢得到人接受,自然容易D去感化佢地,都有番個機會做個正常人囉.

我本身係基督徒,儘管我有幾尊重人地既性取向同戀愛自由,但在於信仰角度,都明白呢D事情唔容許發生囉.

但呢D野好似要人信教咁,強硬同迫都無用,人地係都唔信,而且因為你過激行為而對呢個宗教更加抗拒,你掟走拆爛哂人地個神枱神位,咪仲討厭,反之你想人地信你既神,係咪應該做好本份先,傾下偈大家有心討論呢樣野時,咪交流俾下意見又分享下囉.咁樣黎俾人認識了解個信仰,人地有心信自己會信啦,無心信既迫都無用,仲會有反效果,,,咁有害無益既野又何必做呢.

男爵府

我唔覺得同性結婚有咩問題喎!
如果人地係真心相愛
做乜唔俾人地結婚呢!?~

首頁
12345...10

尾頁

跳至