跳至
[元朗區] close

首頁

尾頁

大宅

close

大宅

我想入周宋,但唔收,生命都係收佐我囡pm,如父母工作,或白天沒人照顧小朋友緊係選全日班啦!

大宅

ManManli 發表於 16-12-24 23:23
我想入周宋,但唔收,生命都係收佐我囡pm,如父母工作,或白天沒人照顧小朋友緊係選全日班啦!
...

close

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我搭上搭問左少少,佢happy school, 課程算淺k1 冇功課返屋企,全部學校内做晒。因為搭上搭冇問得咁detailed. 但睇佢上年升小派位都幾好,42人有6個入直資,1個入私校,立眼望都大部分入元朗熱門小學。
http://www.ylccscons.edu.hk/content.php?id=10

我睇之前既post 話小朋友放學後可以join 個會搞既興趣班同英文班,唔知老師會唔會幫手帶上堂,定要家長到校帶佢地去上堂之後等落堂呢?
希望有用家入解答下啦。

大宅

minigaga 發表於 16-12-25 00:48
我搭上搭問左少少,佢happy school, 課程算淺k1 冇功課返屋企,全部學校内做晒。因為搭上搭冇問得咁detail ...

(/^▽^)/

大宅

我搭上搭問左少少,佢happy school, 課程算淺k1 冇功課返屋企,全部學校内做晒。因為搭上搭冇問得咁detail ...

(/^▽^)/

男爵府

希豬媽媽 發表於 16-12-25 01:06
周宋都收左你小朋友嗎?

係呀,佢讀緊一間私校全日n,多活動。入小學都有人入港九傳統名校,但因為私校係網上搵唔到派位結果。同埋都唔知係因為叻入到定靠爸媽加分定人事。我要再問家長或者學校,所以都未決定讀返依家讀果間定周宋。周宋就環境大,元朗區入學結果都唔錯,同近屋企。但我所知都唔多,所以希望有人解答下。

男爵府

我都好想讀緊周宋媽媽分享下,老師評價?同埋都想知學費扣左學卷,k1交幾多?
...
教育局出份名單話周宋收1000至1500

別墅

周宋好難入因收好少位,你考到好叻呀

大宅

希豬媽媽 發表於 16-12-24 23:32
我有家人幫手奏,但我又驚生命轉唔到早上返,內心都幾想返全日班,所以好想知道周宋學校既日程,有冇讀緊 ...

全日班好似最夜傍晚六點接回小朋友,或者放學係學校學興趣班,周宋係happyschool,學術淺,但老師都好有愛心

複式洋房

周宋得28個位,有n班,好多都直升上K1架bor....如果K1先in,應該係極低機率入?

男爵府

以我所知,周宋好返學長時間,可留到好夜,好少假期,如聖誕,今年放三日。暑假放兩星期。想入直私就唔好諗,因為課程好淺,校長主張讀津校。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:以我所知,周宋好返學長時間,可留到好夜,

原帖由 hoho1119 於 16-12-26 發表
以我所知,周宋好返學長時間,可留到好夜,好少假期,如聖誕,今年放三日。暑假放兩星期。想入直私就唔好諗 ...
樓主係生命同周宋選, 兩間都算淺吧

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

老師會帶過去的

男爵府

lingling1130 發表於 16-12-26 03:26
周宋得28個位,有n班,好多都直升上K1架bor....如果K1先in,應該係極低機率入?
...

28個唔計n班的
K1 一共有14+28人
14係n升上去
28係k1入學
希望解答到大家

男爵府

我都好想讀緊周宋媽媽分享下,老師評價?同埋都想知學費扣左學卷,k1交幾多?
...

老師好好
或者你可以問具體少少
我再答你丫 因為個問題都幾廣泛呀

子爵府

3妹 發表於 17-1-10 14:32

老師好好

謝謝你…請問老師同家長溝通緊密嗎?一時諗唔到點問…其實我最緊要小朋友返學開心…老師能細心…主動同家長交代小朋友情況…學校多親子活動嗎?謝謝呀

子爵府

3妹 發表於 17-1-10 14:31
28個唔計n班的
K1 一共有14+28人
14係n升上去

即k1有42人,分2班,對嗎?謝謝

男爵府

嘉豬媽媽 發表於 17-1-10 17:50
謝謝你…請問老師同家長溝通緊密嗎?一時諗唔到點問…其實我最緊要小朋友返學開心…老師能細心…主動同家 ...

都算緊密
有咩問題所可以在每日指定時間打返去問
有特別野老師會打俾我地
另外每月有大約80-100字左右報告講返小朋友
我女返學好開心 happy school冇壓力(k1)

男爵府

嘉豬媽媽 發表於 17-1-10 17:52
即k1有42人,分2班,對嗎?謝謝

分班半 每年有半班混齡

首頁

尾頁

跳至