自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

因為我直覺佢都唔會再上LT, 亦都無時間。

但又plan左2018考AT.

佢又將來唔多似會收學生返屋企教琴。

買部演奏級鋼琴擺係屋企,我覺得好貴。

其實琴行sales話要換(因為佢地有commission 嘛),因為音色唔同,佢地話學生自己都要聽得出個音色。

唉,當事人肯上埋AT都已經好比面架喇,叫佢聽咩音色,佢都未必會咁仔細上心。

唔換琴得唔得呢?有無jm係無換琴?

或者演奏級琴入門版係幾錢?

因為個sales介紹我買果2部直身琴都要9萬幾同12萬幾。

珍珠宮

雪菜肉c 發表於 16-12-31 10:35

我女以前的老師一部普通Yamaha 走天涯,記得佢同我講過,以前邊有咁多錢換琴,個個都係一部走天涯

水晶宮

我係c奶 發表於 16-12-31 10:43
我女以前的老師一部普通Yamaha 走天涯,記得佢同我講過,以前邊有咁多錢換琴,個個都係一部走天涯
...

係喎,你又講得啱喎

伯爵府

我覺得冇大分別,除非買到50萬嗰款先好大分別

水晶宮

JohnKeats 發表於 16-12-31 11:11
我覺得冇大分別,除非買到50萬嗰款先好大分別

Hi my fd

咁其實係咪唔換都得呢?

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

佢而家用咩琴?考完AT真係會上LT先換啦

伯爵府

雪菜肉c 發表於 16-12-31 11:28
Hi my fd

咁其實係咪唔換都得呢?

係我唔換啊!問下當事人係咪宜家部琴好唔得?

珍珠宮

環保接龍勳章

講真,我學過幾年琴,加上兩個仔女都學緊,阿女唔知會唔會上到AT,但佢話起碼考埋8級,咁兩年前我都換左屋企部舊琴。 音色方面真係好唔同!! 可以考慮換部二手u1。

wcpcelia    發表於 17-1-1 16:19

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

opheliatam 發表於 16-12-31 11:35
佢而家用咩琴?考完AT真係會上LT先換啦

用緊部Yamaha.

我都想考完AT,當事人又高興肯再上先諗換琴。

同埋我記得有人講過買部kawaii 演奏級琴入門版都係6萬幾,但個sales就係咁sell我9萬幾起,咁我都明,都係為咗commission

但如果6萬幾,我怕佢同我而家部琴分別不大,純屬為左賺錢而出一個新名暏

水晶宮

JohnKeats 發表於 16-12-31 11:39
係我唔換啊!問下當事人係咪宜家部琴好唔得?

琴晚有傾過,當事人話咁貴梗係唔換,搵人密d tune 下琴就得啦。

我諗佢怕買左部新琴,佢壓力好大,因為我實要佢上埋LT

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我諗你問老師,佢都會答唔使換

水晶宮

gracelam 發表於 16-12-31 11:41
講真,我學過幾年琴,加上兩個仔女都學緊,阿女唔知會唔會上到AT,但佢話起碼考埋8級,咁兩年前我都換左屋 ...

而家都唔知去邊到搵二手琴買

水晶宮

引用:Quote:opheliatam+發表於+16-12-31+11:35+

原帖由 雪菜肉c 於 16-12-31 發表
用緊部Yamaha.

我都想考完AT,當事人又高興肯再上先諗換琴。
唔洗換啦!鋼琴手,係應該咩琴都彈得好先啱,莫非你帶自己琴去表演嗎?

我成日同學生講,pro 既琴手係咩琴都能夠彈得好的

wiiabcd    發表於 16-12-31 11:49
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

環保接龍勳章

雪菜肉c 發表於 16-12-31 11:45
琴晚有傾過,當事人話咁貴梗係唔換,搵人密d tune 下琴就得啦。

我諗佢怕買左部新琴,佢壓力好大,因為我 ...

當事人都唔換就唔駛換啦!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

opheliatam 發表於 16-12-31 11:46
我諗你問老師,佢都會答唔使換

就係個sales 話同老師商量過要換琴喎

梗係啦,2個都有commission 分嘛

大宅

回覆 雪菜肉c 的帖子

你而家用緊咩琴?其實鋼琴真係無話可以用到幾級,雖然唔同價錢,牌子的確會影響音色和手感,但其實無話一定要貴琴先可以用到八級或以上。我反而覺得,你如果而家部琴係質素唔差嘅,可以繼續用,間唔中可以租出面嘅琴練下。其實上到AT,應該要適應多啲唔同質素嘅琴。用舊琴有佢嘅好處,因為新琴永遠反應快,要做到某啲音色同彈到某啲技巧係相對易好多,反而舊琴唔係做唔到,只係真係要功架好嘅演奏家,經過用心認識部琴同練習之後,同樣可以彈到一樣嘅效果。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我當年(超多年前) 就算考LT,老師都冇叫我換琴,佢幫我喺出面借靚琴密d練
AT就咁用返yamaha U1

水晶宮

回覆樓主:

同我case一樣, 我仔都準備緊考AT, 仲彈緊部4k n手舊琴, 阿sir話要換

我冇打算換囉, 咁貴

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我屋企一直都冇換琴, 仔女各自都考完 AT, 前年再考埋 LT.琴老師都冇叫我哋換琴.
仔女想用三角琴練習, 我咪去琴行租用, 或返學校借用.

珍珠宮

減齡達人勳章

我女老師話,有多餘錢咪換琴,當年佢都係一部琴走天涯。

首頁

尾頁

跳至