嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 塊面好乾呀, 會紅紅地, 搽花士零會OK, 但係想問吓各位媽咪, 有冇咩野可以提供俾我參考吓, 俾咩佢搽會好D呢?
咁沖完涼搽身又用咩呢? 我本身用BB油會敏感, 所以唔敢俾BB試。

大宅

仲有, 請問你地用咩牌子沐浴露?

複式洋房

i have the same problem before...then i use the centaphil cleanser for face, 施巴 for body and hair, and then apply centaphil lotion to face and body after bath....now the skins back to normal and no more pimples

[ 本文章最後由 sherry_wong 於 08-12-10 12:08 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔既皮膚比較易敏感 (易出濕疹), 唔用得 seba 產品, 用親都出疹, 所以, 醫生介紹用 DermaVeen 康漆 soap free wash 比佢沖涼, 我覺得不錯, 又有杏仁味; 而洗頭就用 mustela shampoo 又香又柔順

如你 bb 未夠1歲大, 可以考慮只比 QV bath oil 加入水中比佢沖涼就可以了

搽身可以考慮 QV cream, 面面可以用 cetaphil cream (北風天), 如搽完都唔夠用, 就可以等 bb 訓左搽 rosebud, 日間時份用返 cetaphil cream

只係 for 仔仔既 cream, 我家有6-7只, 只只各有不同功效
(無法!! 仔仔出世至今, 皮膚問題多多, 攪到我見 baby kingdom d mami 一介紹就買來比仔仔試)

大宅

我買左 MUSTELA COLD CREAM 比女女

大宅

唔該晒咁多位媽咪~

別墅

Szeszes,

Where can buy the cetaphil cream???? I didn't buy the mustela cold cream (no stock), my baby use the QV cream, but it is not enough when 北風天!!!

Wingwing0607

洋房

我用QV的Bath Oil 同阿女沖涼
然後用QV的cream搽面,QV lotion搽身
好OK喎!
QV是澳洲牌子,好多人都用佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cetaphil cream 係萬寧藥劑部 及 各大藥房有售, $6X/支 - 100ml, 中文名叫 "舒特膚"

原文章由 WingWing0607 於 08-12-10 14:10 發表
Szeszes,

Where can buy the cetaphil cream???? I didn't buy the mustela cold cream (no stock), my baby use the QV cream, but it is not enough when 北風天!!!

Wingwing0607

大宅

畀面勳章 大廚勳章

查面~rossini 卓越有得買~ 我女女本身好敏感
小小口水都紅~查左好好~
~沖完涼~qvcream
沐浴露~chicco~

別墅

Thank you for your sharing!!!

原文章由 szeszes 於 08-12-10 16:38 發表
Cetaphil cream 係萬寧藥劑部 及 各大藥房有售, $6X/支 - 100ml, 中文名叫 "舒特膚"

別墅

Thank you for your sharing
原文章由 szeszes 於 08-12-10 16:38 發表

別墅

Gracewin,

How to use the bath oil???

原文章由 gracewin 於 08-12-10 14:24 發表
我用QV的Bath Oil 同阿女沖涼
然後用QV的cream搽面,QV lotion搽身
好OK喎!
QV是澳洲牌子,好多人都用佢!

首頁

尾頁

跳至