單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

分居2年幾,但一直未搞離婚,當然我覺得父母雙方情已逝,就算幾唔鐘意幾討厭對方都好,都以小朋友心智做大前提,經常3人一齊去玩,咁樣好似減低對小朋友面對單親照顧的影響,唔知大家同意嘛……

複式洋房

回覆樓主:

想問點解你咁叻可以做到?雖然知道道理係岩,但可能係因為我們分開原因是家暴,我很怕面對佢內心也很矛盾

男爵府

回覆 karkaka 的帖子

同意樓主的做法 ! 很欣賞 !
希望大家用心效法 !

複式洋房

回覆:無正式離婚,但可合作帶小朋友去玩.....

我與樓主做法一樣,都係以小朋友為中心,希望將對小朋友嘅傷害及帶予佢嘅壓力減至最低,不過我有時一唸起佢d衰格嘢真係好鬼討厭佢,謂有忍吓,畢竟佢尚算錫小朋友,內心好想快d同佢攪離婚,但有時又會唸,或是只同佢分居可能對小朋友是最好

複式洋房

summerci 發表於 17-1-2 00:12
我與樓主做法一樣,都係以小朋友為中心,希望將對小朋友嘅傷害及帶予佢嘅壓力減至最低,不過我有時一唸起佢 ...

心情一樣。。。。
一諗起要對住就火嚟,心諗,為左我仔開♥,忍,忍,忍....
好開心有人同我一樣,即我都唔係做得唔好喇,哈哈,thx

複式洋房

cedarcone 發表於 17-1-1 23:14

同意樓主的做法 ! 很欣賞 !

thx...十仆......之前成日擔♥自己係咪做得多餘,但發表左後,發覺自己都做得唔差

複式洋房

我係小紅帽 發表於 17-1-1 15:07
想問點解你咁叻可以做到?雖然知道道理係岩,但可能係因為我們分開原因是家暴,我很怕面對佢內心也很 ...

其實,我都係因家暴頂唔住,同埋擔心自己同個仔安全,先決定分開,但分開一段時間,發覺小朋友成長過程中都不可缺少應有父愛,唯有忍住,慢慢變習慣,而家只當爸爸係最熟悉的親人咁相處,咁樣個心好過點

複式洋房

karkaka 發表於 17-1-3 23:00
其實,我都係因家暴頂唔住,同埋擔心自己同個仔安全,先決定分開,但分開一段時間,發覺小朋友成長過程中 ...

你真係好勇敢,我都明白仔女需要父愛,所以我都會比佢地定期見面,但要好似你咁family day, 我都總未接受到

複式洋房

我係小紅帽 發表於 17-1-3 23:05
你真係好勇敢,我都明白仔女需要父愛,所以我都會比佢地定期見面,但要好似你咁family day, 我都總未接受 ...

哈哈,慢慢慣咋,初頭都好唔開心,但對對方無感情時,連憎恨都無埋,完全0感覺,咁咪做到,如果重在意,未必得架

男爵府

我未攪離婚, 但巳分左房年幾,就是為了仔女, 希望佢地有個我似正常的家庭, 但我其實內心很痛苦, 我就快忍唔住了

複式洋房

msasa 發表於 17-1-5 01:04
我未攪離婚, 但巳分左房年幾,就是為了仔女, 希望佢地有個我似正常的家庭, 但我其實內心很痛苦, 我就快 ...

係,心裡的痛只有我地自己明白,解釋唔到,唯有係崔眠自己,為左自己個仔開心,快樂,無法子,我雖有family day,但一眼都唔想有交流架,只將目光放晒係個仔度囉....

男爵府

係, 望都唔想望佢

洋房

我都係因為家暴而離開的. 我宜家都係咁做法但一直自己覺得好唔開心因為好擔心令佢誤解了以為仍有機會改變, 但另一方面只想小朋友有正常的發展. 但見到有咁多媽咪同我的做法都一樣真係放鬆了心情.

子爵府

karkaka 發表於 17-1-3 23:11
哈哈,慢慢慣咋,初頭都好唔開心,但對對方無感情時,連憎恨都無埋,完全0感覺,咁咪做到,如果重在意,未 ...

Exactly,心死就唔會再有感覺

大宅

karkaka 發表於 17-1-1 13:02
分居2年幾,但一直未搞離婚,當然我覺得父母雙方情已逝,就算幾唔鐘意幾討厭對方都好,都以小朋友心智做大 ...

我同先生系岩岩分開左4個月到!但都會一齊同小朋友出去玩!但每次玩到一半見到佢電話響要走!就會好難受。點解條女重緊要過個仔!就會好冇心機!俾屋企人知道我地出去又吾中意!又鬧我白痴。所以我都吾知點做先岩

洋房

YU0608 發表於 17-1-18 17:04
我同先生系岩岩分開左4個月到!但都會一齊同小朋友出去玩!但每次玩到一半見到佢電話響要走!就會好難受。 ...

我都係得唔到親人的認同所以好唔開心。大家一齊努力撐住,因為我地都係為著小朋友先再同佢一齊家庭日。宜家見到佢都想作嘔

大宅

bibiky 發表於 17-1-18 17:45
我都係得唔到親人的認同所以好唔開心。大家一齊努力撐住,因為我地都係為著小朋友先再同佢一齊家庭日。宜 ...

其實我自己都有私心既!我真系放吾底!每次佢做完d百佳野就同自己講。系時候死心!但訓醒又冇左件事!但我家人就好反對我甘做!成日同我講!既然你揀左呢條路。點解要留戀過去!點解吾可以放過自己!點解仲要去揾佢

大宅

你們的小朋友知不知道個老豆D衰嘢?例如家暴,有小三等?我個仔知道曬老豆D衰嘢,所以都唔想見佢!

洋房

回覆 hkvcar 的帖子

我小朋友知道, 所以都好唔鍾意佢但此終都係爸爸所以小朋友都會掛住佢

男爵府

karkaka 發表於 17-1-1 13:02
分居2年幾,但一直未搞離婚,當然我覺得父母雙方情已逝,就算幾唔鐘意幾討厭對方都好,都以小朋友心智做大 ...

agree

首頁

尾頁

跳至