跳至

首頁

尾頁

大宅

悠悠而家都仲係停留緊叫人架階段, 叫咗人之後就用手勢表達佢想點, 連BB 話都冇乜點講, 比如見到有D地方污糟咗, 就最叻叫我過去, 跟住話污糟糟, 呢個已經係極限, 我都唔知點算好...

大宅

有冇返 nursery ? 通常返學講野會快D架。

大宅

原文章由 virgobb 於 08-12-10 13:40 發表
有冇返 nursery ? 通常返學講野會快D架。

冇呀, 因為佢成日都病, 怕返好學會病得更多..

男爵府

我囝囝1-1/2yrs 才開始講小小野, 可能我地成日同佢講野&返咗學, 而家好多野講, 成日唔停嘴.

大宅

原文章由 HoHeiBB 於 08-12-10 17:28 發表
我囝囝1-1/2yrs 才開始講小小野, 可能我地成日同佢講野&返咗學, 而家好多野講, 成日唔停嘴.

唉.. 我都好想我個女會成日唔停嘴咁講野..

男爵府

返n1, 係會成日病, 但係可以話俾個機會佢適應細菌, 其實個個小朋友初初入學都會病架啦, 我個女以前好少病, 九月返左N1之後, 呢幾個月成日都病, 但係佢返學之後又叻又聽話左, 所以病呢個代價都值得。

佢未返前我仲驚佢有語言障礙, 而家日日好似開籠雀咁, 個個都讚佢叻, 我老公以前好抗拒盈盈咁早返學, 但係佢而家成日都話因為盈盈返左學, 所以咁醒, 兩歲幾識得話今天是星期四, 又識得了d鄰居講野, 所以返學係講野會叻好多架!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

其實講野真係唔洗擔心喎, 只要唔係唔識講, 遲少少又有乜所謂
熟我D媽咪都知我亞仔都好遲先講野, 上個月倒先講三個音 不過依家都開始多野講喇, 唔洗擔心喎, 遲D可能我地會慶幸佢地遲講野, 煩少D吖嗎

複式洋房

我個女返了N1識講多好多說話, 而且似乎懂事了很多, 你不用怕, 我識有個小朋友三歲才懂說話, 還說個不停。

複式洋房

My elder son is still speaking little words & always repeating what u've just said. So I need to take him to see the speech therapist

別墅

我個囝囝講o野o既發展都好慢, 今日去健康院再做test, 姑娘建議見醫生, 我會係5月份見醫生再作一次評估

原帖由 estom 於 09-3-3 11:02 發表
My elder son is still speaking little words & always repeating what u've just said. So I need to take him to see the speech therapist

男爵府

我諗屋企多唔多人講嘢, 係好大影響!!

所以好多遲講嘢的, 通常發生係大仔身上!!

男爵府

我囡囡屋企好多野講,返左學校就唔講野,家長會時,老師話佢,有同其他小朋友玩,老師講既都會照做,但就唔講野.. 11月返學到宜家,得聽&做... BUT老師話:it takes time.......我點做呀..

原帖由 hinhei 於 09-3-28 23:17 發表
我諗屋企多唔多人講嘢, 係好大影響!!

所以好多遲講嘢的, 通常發生係大仔身上!!
親子王國以外之連結已被刪除

男爵府

原帖由 小仙女Mummy 於 09-4-1 20:41 發表
我囡囡屋企好多野講,返左學校就唔講野,家長會時,老師話佢,有同其他小朋友玩,老師講既都會照做,但就唔講野.. 11月返學到宜家,得聽&做... BUT老師話:it takes time.......我點做呀..

...

問題係老師度播........
聽你咁講, 你女讀個間學校都好唔掂..........

佢哋應該有辦法要小朋友開口講嘢, 無可能一句說話都可以唔講!!!

男爵府

我錯信"一條龍名校"了...

原帖由 hinhei 於 09-4-3 00:53 發表

問題係老師度播........
聽你咁講, 你女讀個間學校都好唔掂..........

佢哋應該有辦法要小朋友開口講嘢, 無可能一句說話都可以唔講!!!
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

悠悠而家講多咗野啦, 會識講好多字, 不過多數都係2個字, 我已經覺得叻咗好多, 不過5月都仲要去健康院見醫生..

洋房

咁就唔洗擔心la, 我囡囡雖然唔係遲講野, 但佢果陣好似突然間識講野咁, 之後就口不停, 我諗你個b呢段時間仲係吸收緊, 未想講野住啫

大宅

原帖由 小仙女Mummy 於 09-4-1 20:41 發表

...

小仙女 Mummy

我囡有個同學仔,佢都有類似問題 - 在班上完全一個 observer,好靜。但佢媽媽話原來佢係屋企好多野講,亦好鍾意玩返班上的活動或唱學校的歌仔,仲成日扮老師,所以其實佢係鍾意返學的。

佢媽媽都好擔心,其實佢知佢囡慢熱同內向,但唔知點好,老師當時亦係話「it takes time」。

但過左幾個月,囡囡突然開始好左,投入左,肯玩又肯講。E+同我囡好 friend。佢媽媽好開心。

所以最重要睇背後的原因,如果好似我囡個同學咁,可能真係要比D時間佢等佢適應,慢慢鼓勵,亦不用太緊張,佢覺得有壓力重唔好。

大宅

你個小朋友多吾多同人眼神接觸?

你比野佢的時候,佢識吾識手心向上咁伸手出黎呀?(呢個係識講野之前必須會識做的動作.)

你個小朋友識吾同公仔梳頭or餵野食比佢食?
識吾識將個人形公仔放係玩具車上玩扮演公仔搭車遊戲?

你個小朋友有無係健康院做評估呀?

首頁

尾頁

跳至