論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

LydiX PlagX Ib-iX, WX139XXX(5), 工作態度懶散,清潔執拾求其,經常入房玩ipad, 不盡責任照顧小朋友,冇禮貌,黑面駁咀,鬧僱主,呼喝小朋友,解僱她後已賠機票給她, 但不包行李,最終不上機,反去勞工處追討僱主再賠償機票錢給她

大宅

回覆樓主:

就係激到我 depressed 果個

大宅

回覆樓主:

up

男爵府

roseangel 發表於 17-1-5 15:21
LydiX PlagX Ib-iX, WX139XXX(5), 工作態度懶散,清潔執拾求其,經常入房玩ipad, 不盡責任照顧小朋友,冇 ...

我都剛收到勞工處的信,舊工人向我追討$2000!
但我工人完約走,我有同工人商量離港日期,搭甚麼機!
我最後買了國泰直航包30kg行李,佢自己唔走,宜家重向我?追錢!
比你個工人更差!

大宅

回覆樓主:

我哋11月21號通知解僱佢,佢12月21號走, 我哋賠足人工俾佢,佢做咗八個月, 我哋已經計番計年假賠足錢畀佢,買埋返馬尼拉機票畀佢,佢白紙黑字簽收曬以上所有野,拍埋video, 不過我哋冇包到行李費畀佢,到上機嗰日,佢打電話畀我老公話我哋做乜唔包行李費,我哋話勞工處冇話要包,佢應該係12月30號上機,昨日我哋收到勞工處封信話佢要追討返$1800機票錢,即係話佢冇上到機,宜家其實發生咩事我都唔知, 大佬,而家我哋賠咗機票畀佢,佢自己唔上機,就可以咁樣追討嘅咩?大家點睇呢件事? 勞工法例冇話陪機票要包埋行李費,我哋有冇理虧?

呢個工人工作態度差,又懶,又黑面,對細路仔又冇愛心, 仲要日日晨早煮定晚飯,到我哋放工返嚟先用微波爐叮返熱畀我哋食,我已經唔出聲,唔想同佢嘈,而家仲要咁樣玩嘢!

男爵府

唔記得係邊到知道就算工人唔上機,僱主都要再買機票比佢,因為怕有工人用冇錢買機票為由 visa 完咗都唔返鄉,所以定一條對僱主咁唔合理嘅法例

有錯請指正

別墅

咁樣對我地好無保障喎
搞到我有d擔心我個工主無上機添

大宅

回覆樓主:

咪就係,我都想知係咪咁?
唔通佢任何理由唔上機都可以再嚟追我機票!

公爵府

maggie403 發表於 17-1-11 12:42
唔記得係邊到知道就算工人唔上機,僱主都要再買機票比佢,因為怕有工人用冇錢買機票為由 visa 完咗都唔返鄉 ...

如果比錢代機票
多個案例要再比錢買過張
如果一開始已有共識買邊日
出機票唔比錢
暫時未見有案例要再買

佢地追 多數係想留落d 搵工
只要比晒證據證明佢同意下簽收機票
就唔大機會要買過張

大宅

回覆樓主:

我剛剛上完調停會議,嗰隻工主而家屈我話我張機票唔係返原居地,但其實當時係之前問咗佢,佢話返馬尼拉就得,我就買咗馬尼拉機票畀佢,而家反口覆舌話佢冇話過要返馬尼拉

首頁

尾頁

跳至