親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

計劃一個人二月到首爾4日,之前同家人已去過首爾,不算陌生,但都想聽聽你們意見,有冇試過一個人遊韓國嘅 jm 可以俾意見我 ?

我打算住明洞或東大門酒店,比較擔心天氣凍嘅問題,之前係4月同7月去,唔知冬天有幾凍,怕溫差太大會易病

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我只係試過舊年6月尾自己一個人玩4日. 我自己怕凍, 去首爾會避開冬天, 連3月的天氣我都頂唔住.. 一個女仔過去, 唔好去太夜同小路, 所以我訂guesthouse 都在新村延世路, 貪佢大街同夜間好多通宵食肆. 東大門係一個好雜的地方, 小心

其實唔好以為韓國治安好好, 仁川試過有台灣人搭船時差點被人強左, 碼頭係一個高危地方... 上年4月我在仁川月尾島住過一晚, 晚上8點幾我只係同我老公分開一陣睇下有咩食肆, 已經有個唔知係咪醉酒的男人和我擦身而過之後轉頭叫住我agassi ~正常都係有事叫住人都只會叫jogiyo 而已, 個時個心離一離, 轉頭望下咩事佢係咁同我揮手叫我, 講左一大堆韓文... 好彩我老公在對面街, 即時衝返對街攬實我老公手臂, 個男人先冇癮走開

韓國男人好鍾意同人搭訕的, 扮唔識聽就算了, 後生仔反而少囉

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jutau 發表於 17-1-10 19:05
我只係試過舊年6月尾自己一個人玩4日. 我自己怕凍, 去首爾會避開冬天, 連3月的天氣我都頂唔住.. 一個女仔 ...

謝謝你! 我也不會在夜晚逗留外面太耐,那我要再考慮住的地方

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Koala_Chu 發表於 17-1-10 17:56
計劃一個人二月到首爾4日,之前同家人已去過首爾,不算陌生,但都想聽聽你們意見,有冇試過一個人遊韓國嘅 ...

雖然無試過一個人去,但冬天堅凍,怕凍就唔好冬天去。我點揀都鐘意住明洞,因為我鐘意行街,同買嘢方便。

水晶宮

stepchk 發表於 17-1-10 21:45
雖然無試過一個人去,但冬天堅凍,怕凍就唔好冬天去。我點揀都鐘意住明洞,因為我鐘意行街,同買嘢方便。
...

我好多年前冬天去過1次,記得係好凍,但近年覺得自己冇咁怕凍,又好想出發,否則要等到秋天去睇紅葉

我都覺得明洞好方便,夠旺,多嘢買,多嘢食

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實東大門夜晚有好多批發通宵做緊生意, 個D市場夜晚會旺過日頭, 但唔做批發入貨都無謂行喇, 東大門好大的, 去到昌信洞, 新設洞都係東大門區;明洞旺區中心就晚上1130左右到第二日早上11點都比較靜. 梨大入夜過左10點左右至翌日11點都好多舖關門喇;弘大就12點都仲有好多人在大街.;仲有好多住宅區好似江南一入夜人流就開始少;首爾站某出口條路勁多路宿者, 1, 2號出口通往搭夜班機場巴都有呢類人流連..... 以上都係我d膚淺認知同經歷, 只係作參考用

總之都係一句講晒, 行大路早返歸勿搭訕小心駛得萬年船, 去邊都一樣心態就得... 一個人去旅行其實真係好自在, 鍾意點行都得, 我舊年試過獨自去旅行後都好回味, 係夜晚在酒店怕黑要開燈開到天光咁訓

水晶宮

jutau 發表於 17-1-11 06:18
其實東大門夜晚有好多批發通宵做緊生意, 個D市場夜晚會旺過日頭, 但唔做批發入貨都無謂行喇, 東大門好大的, ...

你俾我嘅資料好有用,之前住明洞,會比較熟悉,可能住番明洞,感謝你!

男爵府

回覆:一個人遊首爾

我去過首爾幾次,黎緊打算5月一人去
次次都住弘大,我覺得唔錯
夜晚條街好多後生仔女好熱鬧
千祈唔好住首爾站,好多醉酒佬同露宿者訓o係車站入面。行過有好大味道同地下污糟

我都試過一個人去日本,夜晚都俾男人搭訕,但其實你扮聽唔明快d走就ok

基本上日韓對一個人旅行相對安全
夜晚唔好太夜番酒店就ok
不過我之前去日本係血拚到夜晚12點
條街仲係超多人。。所以冇有怕

水晶宮

fungenergy 發表於 17-1-11 10:18
我去過首爾幾次,黎緊打算5月一人去
次次都住弘大,我覺得唔錯
夜晚條街好多後生仔女好熱鬧

5月你係咪住弘大,民宿? 我未住過弘大

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

去東京呀
有d百貨公司收好夜
9點幾我仲行緊uniqlo
之後食d野, 行埋激安殿堂
所以可以玩到12點

男爵府

Koala_Chu 發表於 17-1-11 10:23
5月你係咪住弘大,民宿? 我未住過弘大
如有房, 價錢ok會揀番弘大既guest house
我都住過其他地方
首爾站: ss guesthouse (首爾站太大, 第一日搵出口搵左好耐)
明洞: mago guesthouse (店主好好, 走o個日車我地去搭機場巴士, 好helpful)
弘大: moon hostel

我最鍾意moon hostel, 房新淨, 包早餐, (頂樓有自助早餐, 係屋主簡單整既)
弘大出口行10分鐘

上次想book番, 點知full晒
我覺得性價比幾高

想搵其他地方既, 用agoda, hotel.com o個d一search就有, 可以慢慢揀

禁止訪問

水晶宮

fungenergy 發表於 17-1-11 11:15
我都住過其他地方
首爾站: ss guesthouse (首爾站太大, 第一日搵出 ...

Thanks 我好好研究一下

公爵府

其實東大門夜晚有好多批發通宵做緊生意, 個D市場夜晚會旺過日頭, 但唔做批發入貨都無謂行喇, 東大門好大的, ...

好有用既資料

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:Koala_Chu+發表於+17-1-11+10:23+5月

原帖由 fungenergy 於 17-01-11 發表
我都住過其他地方
首爾站: ss guesthouse (首爾站太大, 第一日搵出 ...

Thanks for sharing

大宅

IloveJJ 發表於 17-1-11 11:15
係?乜有百貨公司收好夜架?咁好呀!我下次去留意下。
同問?日本百貨及鋪頭好早收. 晚上得超市及激安.

公爵府

大宅

如果係一個女仔就真係小心d喇, 我都試過喺明洞地鐵站自己一個行快左, 隨後仲有2家人及我老公呀囡, 竟然有個講廣東話既人問我去邊, 係咪一個人, 之後我老公佢地行到埋黎, 個男人就話..無, 想借張紙巾啫~

之後喺明洞諗住坐地鐵返東大門, 又有個後生仔走黎話學緊廣東話, 問有咩可以幫到我, 問我想搭去邊...之後佢又真係指點左我喺邊到入閘喎~

首頁

尾頁

跳至