論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我舊工人介紹佢個細妹比我, 不過佢未入過training school, 有無媽咪用過依類工人, 可否分享下.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 車.人. 於 08-12-12 14:14 發表
我舊工人介紹佢個細妹比我, 不過佢未入過training school, 有無媽咪用過依類工人, 可否分享下.

你屋企咪係囉!我無經驗,不過舊エ人本身好都唔代个妹好。

咦你工人唔係十一月(上年)黎左,cooking几好架咩?仲咩換呀?

侯爵府

醒目開學勳章

就算有入過都無用架, 我今年黎個兩個bun都係咁話, 佢地話係training school入面教既野係用唔著架, 好似教煮餸, 都係教番煮菲律bun餸only.

亦唔會教佢地d食物應該點樣放係雪櫃, 同mug野食物要放入雪櫃, 而唔係mug 鬼都放入freezer的.

so 你唔駛咁唔開心啦, 因為讀左都係咁的. 係睇佢自己本身係咪真係有做開家頭細務就真.

別墅

原文章由 pollyw 於 08-12-12 14:27 發表

咦你工人唔係十一月(上年)黎左,cooking几好架咩?仲咩換呀?

嘩, 你咁都記得, 真係要比十個叻你. 不過今日無時間, 星期一再話你知.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 車.人. 於 08-12-12 14:56 發表

嘩, 你咁都記得, 真係要比十個叻你. 不過今日無時間, 星期一再話你知.

梗係! 你出事無耐我就出事呀嘛! 我睇哂你个Case既内容

別墅

原文章由 pollyw 於 08-12-12 15:00 發表

梗係! 你出事無耐我就出事呀嘛! 我睇哂你个Case既内容

真係比你起清個底tim.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 車.人. 於 08-12-12 15:08 發表

真係比你起清個底tim.

你个故事的確係人神共憤架嘛!唔算起底!我只係你讀者姐!

複式洋房

I have this experience before.

Her eler sister introduced her younger sister to me, however, the new maid ony stayed withe the training school for 2 weeks. What they learnt is only how to deal with HK cultue, not how to work as helper.

I have fired her within 2 weeks even my baby was expected to be delivered 3 weeks later.

男爵府

睛靈勳章

新bun來左1week, 煮飯真係唔懂, 洗米唔識度水, 炒西蘭花炒濃, 烚egg 大火烚25mins......, 之後買本cook book 她跟住便好d, 起碼唔駛我up太多.

不過我發現她都幾大食, 差唔多2日1次到下午時便問我可否食包, 餅....., 唔知係唔係好多bun都好胃食呢? 因我見屋企樓下d bun bun 成日拎住d薯片咬.....

幸好她都好主動清潔, 打理屋企, 同埋笑容都好, 幫我聽電話都懂問番人貴姓, 重寫埋時間幾點call.

[ 本文章最後由 WinkyLee 於 08-12-12 16:09 編輯 ]

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我公主咪冇入過training school囉, 做家務一啲手勢都冇, 掃地抺窗熨衫全部要教過晒, 飯就一定唔識煮啦! 唯一好處就係知自己冇議價能力, 俾人話得囉!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 WinkyLee 於 08-12-12 16:06 發表
新bun來左1week, 煮飯真係唔懂, 洗米唔識度水, 炒西蘭花炒濃, 烚egg 大火烚25mins......, 之後買本cook book 她跟住便好d, 起碼唔駛我up太多.

不過我發現她都幾大食, 差唔多2日1次到下午時便問我可否食包, 餅.... ...

Your girl is able to take phone messages, that's good!

男爵府

冇入過 training school, 識唔識做野仲係其次, 佢地冇捱過苦, 唔識珍識份工先大件事.

我第一個工人, 亦係我咁耐以來最滿意, 到依家仲係好好關係. 佢話我知佢當時響 training school 守左 4個月先等到人 (我) 請佢, 佢同自己講, 一定唔可以比人打回頭, 幾辛苦都要捱到完約. 因為 training school 真係好刻苦, 食唔飽, 幾十人住一間房, 2-3人訓一格碌架床, 基本上訓覺係側住身人貼人千其唔郁得. 導師當佢地係奴隸, 幾時鍾意打罵都得.

我之後請過一個, 佢一入training school 我就請左佢, 跟住佢就可以返家等我的visa (規矩係咁, 有人請左就可以返家團聚, 等 visa 出左就返工). 結果佢黎到, 唔識做都算, 但佢的態度直情係黎做太太唔係黎做工人, 佢仲講到明您咁快請左我, 搞到我都冇時間學野, 吹賬未!

[ 本文章最後由 咕怪媽媽 於 08-12-13 17:13 編輯 ]

別墅

原文章由 pollyw 於 08-12-12 14:27 發表

pollyw

我唔知你有無睇我之前post劇野d衰野, 過左去算la, 我都想完約, 不過佢好自私, 亦唔會放小朋友係第一位. 佢煮野ok, 唔駛教, 不過好咸, 同佢講過4-5次, 佢話自己食得好咸, c6叫佢自己放豉油, 睇住佢煮就ok, 唔睇住又咸過, 天氣凍, 叫佢比菜同meat我地食先, 氣魚後上, 因為等得條魚, 其他會凍曬, 佢好似驚死無得食, 死都要一齊上, 話完做1-2次, 次後又黎過.
我依家自己煮low, 我放工煮飯, 整麵包, 放狗, 同狗冼腳, 放衫入洗衣機, 想睇下tv, 都好小la.
有時唔開心係因為佢唔睇諒幚下手, 佢通常8:30就開始睇tv, 或入room phone talking, 唔會帮我洗下做麵包d工具, d衫唔會同我check下d袋, 幚下手, 等我做快d.
有次叫佢clean 次所window, 放工都係dirty, 叫佢第日再clean過, 又係dirty, 再clean, 都係dirty, 火都黎, 自己clean比佢睇, 後來佢話佢無清潔後面, 我話你係hk十年, you do not know how to clean window? 有次放假c6話廳個window好dirty, 佢走黎同我講早上有太陽所以見到dirty, 而家無太陽就唔見, 我林住佢都會clean下, 到第日佢放左假, 我見到個window still dirty. 自己做左, 講多都口臭. 佢早上放狗, 我會叫佢同狗仔著鞋, 因為佢咁lazy, 費時佢同狗洗腳, 有次我夜晚同狗仔散完步(係有著鞋, 而且全程無脫鞋)番屋企洗腳(我習慣每晚同狗洗腳訓覺), d水好dirty, 跟住問佢, 係咪早上放狗脫左鞋, 因為d冼腳水好dirty, 佢話係. 大佬, 咁你同我洗下腳得唔得, 因為下午我個仔會同狗仔瞓覺, 你話係咪想死呀.
佢依d唔係大錯, 不過令你好討厭.
呻完!

侯爵府

醒目開學勳章

YES, 呢d唔係大錯, 但係日復日, 錯上錯, 真係會覺得好討厭的.... 因為你會覺得有工人同無工人都係無分別的, 唯一分別就係要出糧俾佢, 你個袋少左錢用.

原文章由 車.人. 於 08-12-13 19:35 發表

pollyw

我唔知你有無睇我之前post劇野d衰野, 過左去算la, 我都想完約, 不過佢好自私, 亦唔會放小朋友係第一位. 佢煮野ok, 唔駛教, 不過好咸, 同佢講過4-5次, 佢話自己食得好咸, c6叫佢自己放豉油, 睇住佢煮就ok, ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 車.人. 於 08-12-13 19:35 發表

pollyw

我唔知你有無睇我之前post劇野d衰野, 過左去算la, 我都想完約, 不過佢好自私, 亦唔會放小朋友係第一位. 佢煮野ok, 唔駛教, 不過好咸, 同佢講過4-5次, 佢話自己食得好咸, c6叫佢自己放豉油, 睇住佢煮就ok, ...

我覺得請着个差工人,响某d位真係有仲衰過無。就好似你叫拒幫狗狗上午着鞋先至出街呢d例子咁,你己份付拒着,而理所當然拒你就会信拒/or rely on 拒有幫拒着,你先至放心比狗狗通屋走,直至你回家為止。而拒不幫狗狗着不突止,仲要唔問都唔比你知,拒原來又無着鞋、ヌ無洗月卻,仲哂你心机夜晩幫拒着鞋先出街。个種感覺就係等於比人゛線”、比拒“整估”咁。我d工人都經常係咁,我宜家个Bun都有好多呢d野。輕則算數(我無辦法成日uM
uM沉沉),但重則真係好慶!

舉例:我教拒洗菜要先MIT好菜,然後洗,最後先浸1hr,但過去3个月,原來拒將d菜成棵(甚至娃娃菜成舊)就咁浸十分鐘,然後先MIT開。咁樣,浸黎有咩用?又咁講,如果你唔鐘意好似我吩附咁做,好!大佬,你都単声我知,等我自己黎洗囉!咪等我Rely on你有洗/浸乾淨,但原來就0N居居食左几个月農葯。講起就眼涙水都標埋出黎。用洗潔精亦如是,支ー下洗ー个碗,又再支ー下又再洗ー个,話極都係咁。呢d簡直…唔係慢性謀殺,係咩!

車人,從你形容我又未見你劇肥野有玩野既表現。比我,我会比一个月通知炒。不過你日間無人ロ係企,都係博一博。都係要你自己評估風險有几大。我係全職媽,同你唔同.冒險程度可以高少少。

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-15 15:34 編輯 ]

別墅

原文章由 pollyw 於 08-12-15 15:19 發表

我覺得請着个差工人,响某d位真係有仲衰過無。就好似你叫拒幫狗狗上午着鞋先至出街呢d例子咁,你己份付拒着,而理所當然拒你就会信拒/or rely on 拒有幫拒着,你先至放心比狗狗通屋走,直至你回家為止。而拒不幫狗 ...

佢又唔係無幚狗仔著鞋, 佢話係狗仔行行下 "lun" 鞋, 咁你可以抱起佢番屋企/再著番/照行, 番到屋企洗腳. 不過佢地永遠用最今人討厭既方法 (照行, 不過番屋企唔出聲, 唔洗腳), 邊有懶得咁悽涼嫁.
佢真係可以坐你果地睇tv, 你入廚房洗野, 佢都懶得理, 我都唔知佢咩構造.
我想comfirm你之前個果係咪sofa yan?

大宅

我個賓話佢有入過 training school, 但我覺得佢仍然係咩都唔識.

教佢做野, 轉個頭又話唔記得, 然後博你做多次佢睇, 咁佢又可以休息多一次. 總之佢乜都話唔記得唔識做.

有次同佢講, 而家教你, 你寫晒 notes, 下次你一手一腳整返一模一樣出黎. 佢話: "下次你 assist 我啦" 我即刻寸佢, 我唔係你 assistance, it's your responsibility to do so! No one will demonstrate to you again and again.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 車.人. 於 08-12-15 16:20 發表

佢又唔係無幚狗仔著鞋, 佢話係狗仔行行下 "lun" 鞋, 咁你可以抱起佢番屋企/再著番/照行, 番到屋企洗腳. 不過佢地永遠用最今人討厭既方法 (照行, 不過番屋企唔出聲, 唔洗腳), 邊有懶得咁悽涼嫁.
佢真係可以坐你果地 ...

Yes, Sofa Yan is my previous maid. 拒行不改名,坐不改“性”:;pppp: 。 But what I'm was trying to describe above was those that happens to my current Bun. But, I have no desire to do anything about her yet, since I still beleive she's not the worst comparing to Sofa Yan or the Yan before.

係咪吹我唔脹呢?!

Sofa Yan actually has nothing which I can say she's wrong, cuz she hasn't done anything at all during her term of service, so how am I going to point out any of her mistakes. 無做過野又点会有野錯?!真係“靜坐”同食飯,其他時間呢埋,基本上係扌昷唔到拒。

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-15 18:06 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至