自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

伯爵府

大家會點做呢?
有什麼好方案。。

水晶宮

睇下係邊。

你有無做嘢?

我就好期待明年返外國住。

水晶宮

即使有條件也要訓練自己咩環境都能生存,什麼出門旅行只能食好住好果啲,不適合移民。
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

畀面勳章

1mocha 發表於 17-1-17 08:56
大家會點做呢?
你仲未習慣嗎?我過多兩年都返去,睇你分享真係有少少擔心。

伯爵府

puppydingo 發表於 17-1-17 09:29
睇下係邊。

你有無做嘢?

我只可以講返工又死,唔返工又死。

wcpcelia    發表於 17-1-17 10:49

伯爵府

甄太太 發表於 17-1-17 09:35
你仲未習慣嗎?我過多兩年都返去,睇你分享真係有少少擔心。

咁你又唔洗怕。 其實係睇個人性格的。
挨得,係一個因素,我係唔挨得嗰個。

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 10:26
我只可以講返工又死,唔返工又死。

點解?

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 10:52
...

我唔洗做嘢所以我無咩所謂。

我住過10年,反而而家唔想留香。

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 10:52
...

會唔會一方面捱,一方面在嘆 你冇擦覺?

伯爵府

puppydingo 發表於 17-1-17 12:35
點解?

返工差不多人工去晒tax and childcare. 重要日日趕頭趕命。

唔返,又冇錢洗。又冇錢請人工。 日日在家煮,一個星期煮足21餐。接送小朋友,又趕去買餸,揸車揾位行埋又一小時。再加無數的做家務。屋大,係好,一抺地,吸塵,抺窗。得返半倏命,重要留返半倏命去前彳园清树义和草。

冇小朋友的話就真係好得閒。

水晶宮

1mocha 發表於 17-1-17 14:00

返工差不多人工去晒tax and childcare. 重要日日趕頭趕命。

咁你要去?

子爵府

畀面勳章

你老公無幫手做下家務嗎?

我有小朋友,仲有兩隻貓,更多野要打理.

通常我在屋企負責煮飯,洗衣,執屋,抹塵,拖地....日常用品是兩公婆一齊去超市買,鎹菜就我負責買.老公家務會負責吸塵,洗車,gardening.如果要煮曬三餐太intensive喇,早餐通常食麵包,牛奶,茶,唔洗點煮.小朋友返學會在學校食,老公日頭返工lunch自己負責,中午果餐得自己會求其祿個烏冬加少少菜就算.夜晚果餐先要煮姐,懶的話炆定一大煲雞或者豬肉分幾餐食,加幾條青菜就有飯開.我煮飯會叫番老公洗碗,或者小朋友大少少都要幫手做下家務.

小朋友日頭返學時間可以做下part time幫補下,一個禮拜做三日就夠,其他時間約下朋友飲下tea.周末多數有一兩餐出街飲茶或者晚飯,其實應該唔會好辛苦咋?

ko2tang    發表於 17-1-20 18:40

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你咁耐都未慣?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

生活上都可以,除左唔系好識揸車。最鍾意嘅shopping,呢到d野太咁心水。仲未慣系父母親人,close friends唔系身邊。雖然有facetime、 電話,但取代唔到。就系呢個原因返hk探親唔想走。就黎CNY, 冷冷清清過

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

生活上都可以,除左唔系好識揸車。最鍾意嘅shopping,呢到d野太咁心水。仲未慣系父母親人,close friends唔系身邊。雖然有facetime、 電話,但取代唔到。就系呢個原因返hk探親唔想走。就黎CNY, 冷冷清清過

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

伯爵府

我一開始時都唔慣,覺得節奏慢同思鄉,慢慢好 d,都係心態上要自行調節唔好拎香港去比較,同埋多欣賞新居住國既優點,家務果類真係唔好咁執著唔係會做死人,如果係識朋友問題我見好多華人會去教會,我自己就無去過
優悠在澳洲

男爵府

試下整定一星期既freezer meals

大宅

1mocha 發表於 17-1-17 08:56
大家會點做呢?
有什麼好方案。。

我住過外國10幾年,而家好期待年中可以回流,至於適應與否都係基與樓主你本身嘅諗法同埋性格。嘗試享受外國嘅生活,例如星期日唔好掛住去飲茶,去沙灘前面嘅cafe 食lunch ,享受下外國提供嘅產品,切勿太過留戀香港嘅一切,否則你只會好想盡快離開。至於生活上可以嘗試了解下當地人係如何安排,例如佢哋唔會日日買餸,一日都未必煮三餐,或者佢哋會用屋企個大焗爐一次過整唔同嘅嘢,總之就係盡量融入當地嘅生活

例如你喺香港嘅高級超市見到嘅食物,喺嗰邊係普通到唔普通嘅嘢,但如果你喺嗰邊想搵條臘腸就貴囉!同鬼佬係香港日日要食西餐一樣咁辛苦,所以首先要做好自己嘅思想準備

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我未慣! 不過我暫時只係過咗黎未夠半年,未有朋友,只係識咗我老公朋友咋! 人生路不熟,又未返得工住,多數自己一個人留係屋企,照顧老公三餐同做家務!

首頁
12345...44

尾頁

跳至