嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

言語治療師

Hi,
我個仔2歲2個月, 仲系講緊bb話, 經朋友介紹, 在星期六
蔕他去睇言語治療師, 系北角的夏x月言語治療師, 初次評估
的收費$990, 跟後的訓練都要成$500-600左右, 她評估出
我bb係比同年的小朋友的發展慢1年半多.

但因經濟關係, 我都會等母嬰院排期比bb的早期訓練.

子爵府

Re: 言語治療師

lyndasiu

可以的話, 試下俾仔仔返學, 真係會好啲.

mamee

公爵府

Iyndsiu,

You can try 協康會 的青蔥計劃, My son is having training in their centre every week, it costs HK$500 one session for 50 minutes. Their phone no. is 2393 7555, website: www.heephong.org.

Hope this can help you.

民房

唉! 我都想, 但都係因經濟不許可.

謝.

大宅

我囝囝都做緊治療, 係太子, 一次$350/hr, 單對單, 一對二就$250左右, 我囝囝上星期做過一次.....

大宅

lyndasiu

No need worried too much, 1.5 yr is very easy to catch up. My son can catch up within half year. Dont wait for the govt, they won't give you crouse at this case. They only will teach you how to assist yr kid, and told you the method. But most of the methods are already know, waste yr time.

My son also went to heephong during 3 years-old.

民房

Yauling

多謝你. 我都想帯我bb去你太子(果)間, 可否提供電話給我
去查詢嗎?

我的e-mail :[email protected]

複式洋房

健康院冇轉介去評估中心?如果有佢會安排比妳但係排既時間長d,佢地有冇建議妳比小朋友早d入學?因幼兒院有兼收班但係要排隊!
如果妳念住比小朋友返幼兒院既話會有津貼,唔一定要兩公婆做野至有津貼架,我依家都只係交220蚊學費,我仔都係咁言語上比較遲所以我比佢讀,評估中心d社工就幫我寫封信去幼兒園証明佢有需要讀,佢地都比我選擇個d早期訓練但我冇選擇到!
依家個仔講野講得好好,不如妳試下比佢讀丫有其他小朋友始終都學習快d架!

民房

我試下搵跟進我bb既社工安排吓, 健康院都有同我提過比
佢早d讀幼兒院.

大宅

lyndasiu 寫道:
Yauling

多謝你. 我都想帯我bb去你太子(果)間, 可否提供電話給我
去查詢嗎?

我的e-mail :[email protected]

lyndasiu

pls check pm....

yauling

首頁

尾頁

跳至