自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章

我今日去工展會目的是買a-z維他命丸,去到問個女人幾多錢一樽,她說$142一樽(即100粒一樽),買3樽送30粒,我話好似買一樽100粒送30粒,死人女人實牙實齒話冇可能,我諗係唔係我記錯,ok啦,我比左入場$10,點知我夜晚去尖沙咀萬寧一看真係買100粒送30粒,仲要再-$10,即是$149-$10,再送30粒,激死我,萬寧優惠仲做到12月31日,請大家不要去工展會買.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝報料~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

複式洋房

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

認識瑞士牛牛第一回

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

嘩.... 咁佢地好呃錢喎, 已經唔使經零售用番零售價賣仲無嘢送.....自己賺晒.....

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝報料

男爵府

好媽媽勳章

市民逛工展宜先格價
14/12/2008

為 期 廿 三 日 的 工 展 會 昨 日 開 鑼 , 首 天 吸 引 近 七 萬 人 次 進 場 「 掃 平 貨 」 , 全 場 三 百 六 十 多 個 展 商 紛 紛 以 「 激 筍 價 」 、 「 海 嘯 價 」 、 「 會 場 限 定 優 惠 」 招 徠 , 但 本 報 昨 比 較 超 級 市 場 零 售 價 發 現 , 超 市 貨 品 隨 時 平 過 工 展 會 同 類 產 品 , 例 如 駱 駝 嘜 花 生 油 平 均 每 公 升 售 價 , 超 市 價 較 工 展 價 足 足 便 宜 半 成 , 市 民 行 工 展 欲 選 購 平 貨 前 宜 應 先 行 格 價 , 慎 防 「 山 長 水 遠 搬 貴 貨 」 。

工 展 會 昨 早 十 一 時 開 幕 前 , 維 園 外 圍 已 有 數 百 名 市 民 等 候 入 場 , 不 少 人 更 帶 備 手 拉 車 及 帆 布 袋 , 預 備 大 肆 瘋 狂 購 物 。 場 內 促 銷 的 叫 喊 聲 不 絕 於 耳 , 不 少 攤 位 人 頭 湧 湧 , 參 茸 海 味 、 糧 油 麵 食 、 食 品 飲 料 等 區 域 人 流 最 多 , 受 天 氣 回 暖 影 響 , 出 售 冬 天 衣 物 的 攤 位 卻 人 流 疏 落 。 雖 然 不 少 攤 位 以 會 場 售 價 遠 低 於 市 價 刺 激 市 民 的 消 費 意 欲 , 但 部 分 市 民 「 繞 場 一 周 」 後 發 現 , 今 屆 工 展 會 的 貨 品 普 遍 貴 過 上 屆 , 個 別 貨 品 甚 至 較 超 市 貴 , 而 本 報 抽 查 亦 發 現 , 工 展 會 貨 品 未 必 是 「 全 港 最 抵 」 ( 見 表 ) 。

大 堆 頭 優 惠 裝 勁 平
當 中 駱 駝 嘜 花 生 油 兩 公 升 裝 , 工 展 會 售 價 為 六 十 四 元 , 即 平 均 每 公 升 卅 二 元 , 但 同 一 牌 子 的 九 百 毫 升 花 生 油 三 支 裝 , 在 超 市 特 價 售 八 十 一 元 九 角 , 即 平 均 每 公 升 只 需 三 十 元 三 角 , 超 市 售 價 足 足 便 宜 逾 半 成 。

會 場 內 亦 有 多 個 攤 位 以 某 個 價 錢 「 任 揀 」 方 式 促 銷 產 品 , 市 民 則 要 小 心 避 免 選 錯 貨 , 例 如 淘 大 各 款 五 百 毫 升 裝 豉 油 在 會 場 內 劃 一 售 四 十 元 四 支 , 即 平 均 每 支 十 元 , 但 各 款 豉 油 在 超 市 售 價 有 一 定 差 距 , 最 貴 金 標 老 抽 售 十 二 元 九 角 , 最 平 的 蒸 魚 豉 油 則 售 十 八 元 九 角 兩 支 , 平 均 每 支 僅 九 元 四 角 半 , 較 工 展 會 平 半 成 , 若 市 民 在 工 展 會 一 組 四 支 均 選 擇 了 蒸 魚 豉 油 , 即 變 相 要 多 付 二 元 二 角 。

不 過 , 工 展 會 場 內 仍 有 不 少 貨 品 較 市 面 便 宜 , 特 別 是 「 大 堆 頭 」 式 的 優 惠 套 裝 , 例 如 「 滿 漢 大 餐 」 各 款 碗 麵 以 「 買 得 多 平 得 愈 多 」 作 促 銷 , 由 四 十 元 三 碗 、 七 十 五 元 六 碗 至 一 百 四 十 元 十 二 碗 , 即 最 平 每 碗 只 需 十 一 元 七 角 , 較 超 市 價 激 平 三 成 。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 babywork 於 08-12-14 08:53 AM 發表
市民逛工展宜先格價
14/12/2008

為 期 廿 三 日 的 工 展 會 昨 日 開 鑼 , 首 天 吸 引 近 七 萬 人 次 進 場 「 掃 平 貨 」 , 全 場 三 百 六 十 多 個 展 商 紛 紛 以 「 激 筍 價 」 、 「 海 嘯 價 」 ...

係呀... 我昨天去惠 x 見 d 油都平左.... 有時真係唔一定去工展會平....

超級版主

超級版主

萬寧搶生意??

工展會1月頭完

佢就做優惠到12月31日

侯爵府

男爵府

為他命丸其實大咁肚食唔食得?
以前我都有買D維他他丸食, 但一知自己有左就掉晒去, 一嚟怕大肚婆唔食得,二嚟等生完BB維他命丸都過晒期.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我上次同c6去都有買, 見到間舖拍烏蠅已經覺得唔妥, 不過c6剛食晒, 唸住當順便玩下抽獎啦(邊有送30粒咁好呀, 羸左遊戲就有! )
買完發現只比萬0平3蚊mouth: ! 好彩都未駛蝕.....
原文章由 roy2806 於 08-12-13 11:45 PM 發表
我今日去工展會目的是買a-z維他命丸,去到問個女人幾多錢一樽,她說$142一樽(即100粒一樽),買3樽送30粒,我話好似買一樽100粒送30粒,死人女人實牙實齒話冇可能,我諗係唔係我記錯,ok啦,我比左入場$10,點知我夜晚去尖沙咀 ...

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

喇叭丸比藥房貴三蚊架~~

民房

今年工展会啲野, 好多係一啲都唔平

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章

Thank for sharing

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 roy2806 於 08-12-13 23:45 發表
我今日去工展會目的是買a-z維他命丸,去到問個女人幾多錢一樽,她說$142一樽(即100粒一樽),買3樽送30粒,我話好似買一樽100粒送30粒,死人女人實牙實齒話冇可能,我諗係唔係我記錯,ok啦,我比左入場$10,點知我夜晚去尖沙咀 ...

首頁

尾頁

跳至