自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

自從嫁左咁耐都未收過, C6用我名合併交稅, 點解今年我自己會收到稅局信, C啦! 我唔多識填, 有無媽咪教下我填邊幾處至岩, 我仍然做緊主婦, 無出外工作, 無物業, 應該填邊幾項, 會唔會要我搵返十年前既野, 以前工作唔過額亦唔駛交稅, 我一見到稅局D信就好煩...又驚填漏打回頭..mouth:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前就填我同c6名,地址電話
之後就填收入公司嗰到就咁填”家庭煮婦”
仲有click埋夫婦合併交稅
我唔知咁啱唔啱,但之後就無再收過稅單la. 

子爵府

原文章由 kellyly 於 08-12-15 00:20 發表
我之前就填我同c6名,地址電話
之後就填收入公司嗰到就咁填”家庭煮婦”
仲有click埋夫婦合併交稅
我唔知咁啱唔啱,但之後就無再收過稅單la.  ...
我試下咁填, thanks!

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

原文章由 roccomami 於 08-12-15 01:34 發表
可能正苦知主婦打斧頭夠交稅

如果打埋D斧頭夠交稅既, 又唔拘呀!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 roccomami 於 08-12-15 01:34 發表

大宅

可能有稅局特派調查員上過BK,知道你呢排响個市揾埋唔少 (純粹講笑)
其實佢地不時都會咁做,自的只係update番d資料,冇乜特別,請放心

[ 本文章最後由 CBBCBB 於 08-12-15 08:33 編輯 ]

公爵府

畀面勳章

我都試過呀!! 果時都唔知點填, 為有填左基本資料再夾封信話我自xxxx年已無收入, 短期都未有計劃再工作, 跟住無收到囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

上星期剛去完稅局, 同一個問題, 不過我就冇做嘢一年半。

佢地話如果稅局收唔到公司任何有関人仕嘅出糧紀錄, 納稅人都應該填寫報稅表, 只要填冇工作&收入(家用唔算)就OK。

之後每隔2-3年, 稅局都會出份報稅表俾你填 update吓啲資料咁, 所以照填番去話冇做嘢、冇收入就得.....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果合併報稅稅局一定會要你申報收入,如果唔識填可以打電話去(信件右上角)佢地會教你填,咁樣會穩陣d,我c6係自僱人仕,每年我同佢做數遇到有問題都會打電話去問佢地,試過有一次填錯佢地要我交成萬銀稅,嚇鬼死我 ,仲有係記得要copy一份副本,出年如無變動,可以跟番方式填,咁就好方便。

公爵府

好媽媽勳章

咁你的家用一定好金喎
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正苦想你地身上搵著數,幫補綜援,你地唔記得出年人地加4.7%人工咩

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至