自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm因為麻麻初二凌晨3點至5點回魂夜……但其中一位家人生前同他同住……但家人做既工作關係……怕可能撞正這時間先可以放工回家…………甘家人如果甘盡回晤回家好??thx

有冇jm試過甘……
因為家人番既工作岩岩係新工…………

公爵府

tincat 發表於 17-1-26 22:38
各位jm因為麻麻初二凌晨3點至5點回魂夜……但其中一位家人生前同他同住……但家人做既工作關係……怕可能撞 ...

信則有,不信則無。
如果屋企人信嘅,那晚又會在家中擺設祭品,咁你那位家人當然不要在那段時間回家了。一晩半晚,搵間24小時麥當當消磨吓時間吧。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回魂夜麻麻返來想見下家人,無人好似好可惜咁,雖然係新工,如果早啲同公司講,嗰日會唔會可以請到假呀?

FJmom    發表於 17-1-27 11:49

大宅

sukisa 發表於 17-1-26 23:55
回魂夜麻麻返來想見下家人,無人好似好可惜咁,雖然係新工,如果早啲同公司講,嗰日會唔會可以請到假 ...

因為新工及工作又做特發野所以好難同公司…………其實佢都好錫老人家……

大宅

Mrs.Luckycat 發表於 17-1-26 23:41
信則有,不信則無。
如果屋企人信嘅,那晚又會在家中擺設祭品,咁你那位家人當然不要在那段時間回家了。一 ...

有準備回魂既祭品

珊瑚宮

請半日假。set好個一壇。等麻麻回來
玩具萬歲!

大宅

各位jm因為麻麻初二凌晨3點至5點回魂夜……但其中一位家人生前同他同住……但家人做既工作關係……怕可能撞 ...

回家見到不家人,很失望呢!試下同公司可唔可以提早放工。

wcpcelia    發表於 17-1-27 11:34

男爵府

Tin cat, 我老爺上星期六過身, 想知道佢幾時會返來回魂呀?

大宅

aw07044780 發表於 17-1-27 00:37
Tin cat, 我老爺上星期六過身, 想知道佢幾時會返來回魂呀?

其實知道麻麻死亡時間後同殯儀既負責既人講聲、佢會拎麻麻死亡時間及資料去計她幾時回來的……

大宅

aw07044780 發表於 17-1-27 00:37

先人回魂計算法
發表於 2013/11/27 由 金多福殯儀 10,081 人次瀏覽
回魂計算法

首先大家要知道頭七不等於回魂日
頭七係人死後第七日,例如:2月1日死亡,2月7日就係頭七。

計算回魂的方法,最常用的是道教的太玄數,依先人的死忌計算,若不懂天干地支的朋友,可在app store下載有八字的軟件,或可用通勝查察,才能夠得知天干、地支、魂高及空亡。

一丈=十尺
天干(日子):甲/己=九尺、乙/庚=八尺、丙/辛=七尺、丁/壬 =六尺、戊/癸=五尺。

地支(時間):子/午 =九尺、丑/未=八尺、寅/申=七尺、卯/酉=六尺、辰/戍=五尺、已/亥=四尺。

空亡:來、回方位。

魂頭:最矮有九尺(例如癸亥日),最高係一丈八尺(例如甲子日)。 例如:A 君已福壽全歸……… 「計魂頭」 A 君死於甲日 (甲/己=九尺) 、子時 (子/午 =九尺)。由此得知 A 君死於甲子日,魂頭就有九尺(甲/己=九尺),再加九尺(子/午 =九尺)高,合共係一丈八尺,代表A 君魂頭有一丈八尺高。所謂魂頭高度,其實即係先人陰身可以升降空間。

計回魂日子: A 君魂頭有一丈八尺高,回魂夜之前,魂頭會向上升到泥土裡面停留,而魄則會向下降入地有一丈八尺深,因為魄會每日升一尺,代表死後第 18 日晚上魂魄就會聚合一齊,亦即是回魂夜。

「計空亡」(來回方位) A 君死於甲子日,甲子日行空亡為戍亥,戍亥代表戌時來,亥時回。
戍時代表西北方,亥時同樣代表西北方。由此計算得知,A 君會於西北方來、西北方回。 若死亡時間、日子都正確無誤,回魂時間、魂頭丈數及來回方位就定必冇錯。

最後補充 : 魂頭高度其實係回魂日子o既隱喻, 一丈等於十日, 一呎等於一日, 即係一丈三呎就代表先人死後十三日回魂…其實並非 靈體/先人 , 回魂時的大小。

不過,先人回魂,是一件嚴肅之事,我們亦不建議大家試行計算,還是邀請有關之專業人士,協助計算為宜。

Jolin_Yuen    發表於 17-1-27 11:27

男爵府

tincat 發表於 17-1-27 00:41
其實知道麻麻死亡時間後同殯儀既負責既人講聲、佢會拎麻麻死亡時間及資料去計她幾時回來的……
...

謝謝你!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有師傅話生人要迴避,如果係日頭,家人應該放好拜祭品後出街,唔好阻先人,生人喺屋入面(猶其是行來行去), 先人會唔入去,因為陪佢返去嘅仲有兩個,所以咩都要三份,如果夜晚時間,最好就早d上床瞓,等先人可以享用祭品,咁要返夜的話,最好都係等時辰過後至返屋企,以免阻住先人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 17-1-27 12:11
有師傅話生人要迴避,如果係日頭,家人應該放好拜祭品後出街,唔好阻先人,生人喺屋入面(猶其是行來行去), ...

謝謝你回覆……岩岩家人已經解決了問題……如果真係有特發工作佢會去其他家人屋企訓……

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tincat 發表於 17-1-27 12:17
謝謝你回覆……岩岩家人已經解決了問題……如果真係有特發工作佢會去其他家人屋企訓……
...

唔駛客氣,我老爺走冇耐,回魂時間都難就,所以師傅同我地一家講得好清楚。

大宅

rose-mag 發表於 17-1-27 12:23
唔駛客氣,我老爺走冇耐,回魂時間都難就,所以師傅同我地一家講得好清楚。
...

我再問原來嫲嫲會週圍去見我地……
所以孫仔去到邊去到揾到我地……

男爵府

回覆:回魂夜一問

家母刚離世,家人安排再殯儀館回魂,亦會在家擺設祭品

王國長老

tincat 發表於 17-1-26 20:26
我再問原來嫲嫲會週圍去見我地……
所以孫仔去到邊去到揾到我地……
係架,我爺死過陣喺美國,我一家喺香港,仲要有時差,以為佢未必會返嚟,時間係下午兩點到五點,我地又去唔到邊,所以媽媽要我地坐定定,唔好周圍行,檯面放咗阿爺鍾意嘅燒肉同咖啡,咁一直都冇咩嘢,去到四點幾就五點,我媽就無端端聞到咖啡味(明明杯咖啡已經擺咗喺檯兩粒幾鐘,都涼晒啦),我細佬就同時聞到燒肉味,咁我地過後就知道係阿爺返過嚟。
試過有孫仔女去咗露營,佢地話抬頭望上個天見到自己個嫲望住佢地笑。

其實先人世界唔係我地後人可以了解到。。。盡孝心就夠,其他隨緣。。。我老公都唔捨得老爺,但如果老爺一直留喺屋企,對佢對家人都唔係好事嚟。

大宅

新年12 發表於 17-1-27 12:32
家母刚離世,家人安排再殯儀館回魂,亦會在家擺設祭品

點解晤係屋企回魂??母親應該想回家??

大宅

rose-mag 發表於 17-1-27 12:34
係架,我爺死過陣喺美國,我一家喺香港,仲要有時差,以為佢未必會返嚟,時間係下午兩點到五點,我地又去唔 ...

明白……
我嫲嫲好我地……其實佢走得好突然 前一日醫生盡她無咩事第日可以出院……點知隔一日見完我细姑姐……就訓著走了……

我地真係好晤捨得她……

王國長老

tincat 發表於 17-1-26 20:38
明白……
我嫲嫲好我地……其實佢走得好突然 前一日醫生盡她無咩事第日可以出院…… ...
我老爺已病幾年,雖然走之前半年越來越差,亦覺佢好辛苦,醫生都話佢自己冇生存意志,但我地都冇心理準備,走之前兩日老公想帶佢去睇醫生,俾老爺大聲鬧咗一餐,老公心諗咁好中氣應該OK,好彩走果晚我同佢去睇過佢,可能見完我地,老爺心事了咗,唔夠兩個鐘就走啦,call救護車,搶救冇耐就唔得,我老公再趕去都嚟唔切,佢成日諗如果我地第一次去就call車,可能有得救,但老爺心願係死喺屋企,我同老公講,如果去到醫院救得番,但插晒喉,拖多三五七年,老爺又開唔開心?我覺得老爺走得快,唔駛受咁多苦,係佢修來嘅福氣,你同家人試下咁諗,希望可以慢慢釋懷啦。

首頁

尾頁

跳至