婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

update:26

朋友個99成日埋怨自己命苦,個老公(都死咗成20年)對佢唔好,個仔(朋友老公)自細唔孝順。每次見到朋友一家三口有講有笑就會借題發揮發癲、發脾氣,鬧佢哋好喺佢面前show off。連個孫(10歲左右)對我朋友好,好似攞嘢比媽咪食咁,都鬧我朋友教到個孫咁群腳,成日黏著個媽咪,一點都唔似男仔。
今天初二,約好一起在朋友99家開年,點知突然發癲,話唔喜歡見個新抱同個孫一起去,因為佢老人家心情不好。朋友無奈下帶著小朋友重新回家,搞到外家的知道,朋友媽咪就好心痛個女,但冇嘢做到。
離譜在,個99想自己個仔同個新抱離婚,之後孤獨終老。冇唸天下間有個媽媽要咁毒,想自己個仔冇埋家人,一個人孤單寂寞,聽到我O嘴

haooix    發表於 17-1-30 17:02

男爵府

回覆樓主:

個99 應該有情緒病。你朋友唔好同佢計較啦,自己都開心啲。希望佢老公都唔好受99影響。

333s    發表於 17-1-30 09:19

男爵府

crazycarrot 發表於 17-1-30 00:38
朋友個99成日埋怨自己命苦,個老公(都死咗成20年)對佢唔好,個仔(朋友老公)自細唔孝順。每次見到朋友一 ...

咁佢老公好有問題,開年又好幾時都好,唔可以因為佢突然唔想見就由得佢叫自己老婆同個仔走,要走一齊走,點會得佢兩毋子走

男爵府

畀面勳章

ilovecafe 發表於 17-1-30 01:04
咁佢老公好有問題,開年又好幾時都好,唔可以因為佢突然唔想見就由得佢叫自己老婆同個仔走,要走一齊走, ...

認同

公爵府

離譜在,個99想自己個仔同個新抱離婚,之後孤獨終老。冇唸天下間有個媽媽要咁毒,想自己個仔冇埋家人,一個人孤單寂寞,聽到我O嘴
好多99及男家的人都系以此為理想GA .一點也不出奇呀 ?

公爵府

俾人趕走?......仲好啦 ....以後大把理由不用去99屋企.俾我實偷笑添啦?

子爵府

建議樓主朋友,同老公商量一下,帶99去睇醫生,其實佢咁諗野都好辛苦

大宅

回覆樓主:

兩睇啦,做仔就多d關心自己阿媽,
唔鐘意見你朋友,你朋友咪唔好見囉,
反正都係因為老公而識佢媽,
有冇佢出現都冇所謂

男爵府

九暈畏 發表於 17-1-30 00:44
個99 應該有情緒病。你朋友唔好同佢計較啦,自己都開心啲。希望佢老公都唔好受99影響。
...

個人都係咁覺得,朋友其實都明白,因為他們結婚十幾年,已經唔喺最過份嘅一次。朋友同99嘅關係,最近8-9年都係通過個孫嚟修補,之前個99完全唔跟個仔同新抱聯繫。

朋友同佢老公都勸過老人家睇醫生,但咁嘅性格嘅人點可能承認自己有問題?一直就話個仔對佢唔住,冇關心過佢。2公婆就覺得都老了,盡量盡孝忍讓一下,過咗啖氣就氹吓就冇事。唉 但新年流流,比個仔同新抱過個好年都唔得就好過份囉!都唔敢同朋友咁講,因為知道佢已經受盡委屈。

男爵府

ilovecafe 發表於 17-1-30 01:04
咁佢老公好有問題,開年又好幾時都好,唔可以因為佢突然唔想見就由得佢叫自己老婆同個仔走,要走一齊走, ...

其實個老公一早過咗個99度,新抱想小朋友先做完當日功課才出去午飯,所以晏啲過去。個99喺叫個仔打電話叫個新抱唔好過去,當時已經出咗門口了。

男爵府

美之選468 發表於 17-1-30 01:50
好多99及男家的人都系以此為理想GA .一點也不出奇呀 ?

嗰個係自己仔,唔明點解可以想佢孤獨終老?
但個老人家確實連自己幾十年嘅朋友都鬧走晒,真係一個人好孤獨。

男爵府

美之選468 發表於 17-1-30 01:52
俾人趕走?......仲好啦 ....以後大把理由不用去99屋企.俾我實偷笑添啦?

朋友本身由細到大係好孝順嘅人,覺得家人好重要,出差回來買咩都係2份,一份比99、一份比自己媽媽。佢好想2家親家和平共處,但個99竟然話見到個親家咁好命有仔有女,個仔(朋友哥哥)仲咁錫個媽媽,好唔舒服,所以唔想亦唔會見個親家。難為朋友2公婆壓在中間,硬(emoji)

男爵府

馬寶 發表於 17-1-30 07:36
兩睇啦,做仔就多d關心自己阿媽,
唔鐘意見你朋友,你朋友咪唔好見囉,
反正都係因為老公而識佢媽,

朋友就係明白佢99可能有病,唔想佢屈結終老,想個老公可以容易些過日子。而且,朋友覺得應該教育小朋友去尊重老人家,所以咁多年嚟都冇放棄去照顧個99。
見到朋友真係好似粵語長片嗰個家嫂咁,替朋友唔值係因為佢喺office係呼風喚雨嘅人,就因為佢有咁高嘅賺錢能力,個99先肯認佢做新抱。

象牙宮

朋友個99成日埋怨自己命苦,個老公(都死咗成20年)對佢唔好,個仔(朋友老公)自細唔孝順。每次見到朋友一 ...

99成日埋怨自己命苦,個老公(都死咗成20年)對佢唔好,
個仔(朋友老公)自細唔孝順。

女性如"以夫, 以子"而生存, 生活冇左人愛护, 很獨立, 易有情緒病。精神差異。是很正常的。

人任何年紀都需要被愛, 去愛。人要學自己愛自己。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

朋友就係明白,所以覺得既然成為一家人,盡量影響老公去多做一點。但個人覺得小朋友如果自細唔孝順,父母係責無旁貸的!應該個老人家以前都係對上一輩唔多孝順,小朋友先冇機會學到。點解自己做唔到嘅嘢,現在就變成要求,就因為年紀大,所以就理所當然?
我同朋友都係比較照顧父母的,但我們都講過係喺自己父母身上學到,覺得應該對老人家好,但這個case真係覺得有問題。

大宅

crazycarrot 發表於 17-1-30 08:47
朋友就係明白佢99可能有病,唔想佢屈結終老,想個老公可以容易些過日子。而且,朋友覺得應該教育小朋友去 ...

只可以話家家有本難唸的經

男爵府

個老人家可以有情緒病,問下社工、心理醫生可以點勸佢睇醫生

男爵府

Evildada 發表於 17-1-30 10:34
個老人家可以有情緒病,問下社工、心理醫生可以點勸佢睇醫生

阿99好似上等人咁,出街係花行裝,啲石頭閃死人嗰種。朋友本身好慳家,平日自己外家食飯都係食$100-200左右per head嘅地方,但阿99去食飯就要一定去福臨門、百樂、富臨呢啲。呢種上等人點可能接受社工幫忙吖?個仔想提議睇醫生,提吓都有罪,好似吵過一次,朋友唔敢再提,怕老公難做。

珍珠宮

回覆樓主:

我嫲嫲咪係咁囉~想世人都縛實我爸爸唔放,搞到我父母感情決裂,依加我嫲嫲走左啦~真係留低我爸爸孤伶伶一個~我地都覺得嫲嫲好自私~
不過尼啲我爸自己有責任,佢做仔嘅自己要識諗,孝順歸孝順,唔係愚孝囉~

男爵府

做個靚太 發表於 17-1-30 12:21
我嫲嫲咪係咁囉~想世人都縛實我爸爸唔放,搞到我父母感情決裂,依加我嫲嫲走左啦~真係留低我爸爸孤伶伶一 ...

唉 真係家家有本難唸的經
朋友老公其實本身比較冷漠、朋友不多,認識我朋友後改變好明顯,已經盡力為個阿媽做咗好多。

我覺得就係因為個新抱改變到個仔,變多咗孝順,個99反而唔服氣,所以更加難為個新抱。唔知係咪我唸多咗

首頁

尾頁

跳至