親子旅遊

跳至
[本地] 魔鬼山

首頁

尾頁

男爵府

請問如果我一個人帶一個十歲女兒去呢度行山客易應付嗎?想趁天氣好帶個女去郊遊

大宅

回覆樓主:

唔難 我同個1歲幾小朋友都行到去

男爵府

Coffeekk 發表於 17-2-3 13:47
唔難 我同個1歲幾小朋友都行到去

謝謝你

大宅

好媽媽勳章

回覆:mingmama 的帖子

g

大宅

好媽媽勳章

回覆:cowboybaby 的帖子

Thx

翡翠宮

有冇詳細路線呀?行幾耐呀?多梯級嗎?

珍珠宮

一個女人帶住個小朋友行山,我比較關註安全問題,琴日又有行山客被劫,最好多幾個人一起行。
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ngwong2 發表於 17-2-14 12:22
有冇詳細路線呀?行幾耐呀?多梯級嗎?

你用 google/yahoo search「魔鬼山」,會有好多詳細資料同路線。

一般都係由油塘行去寶林或井欄樹,要3-4小時,如果只上魔鬼山,可以行完落番油塘或藍田,個幾鐘左右。

如果只上魔鬼山,樓梯唔算多,有梯級有斜路有平路,無「天梯」

由油塘高超道,沿華人永遠墳場果條斜路上﹕

行15-20分鐘左右 (經過兩個涼亭),對面碼路就有梯級開始上山,沿路有指示牌上炮台山(即魔鬼山)﹕

公爵府

引用:Quote:ngwong2 發表於 17-2-14 12:22 有冇

原帖由 小草 於 17-02-15 發表
謝謝分享!明天打算去行下,如行到茅湖山,之後邊到為 終點站?
http://www.walkonhill.com/route.php?area=2&seq=5

公爵府

回覆:easonkinki 的帖子

終點站靈實醫院但去完茅湖山就走,最快係咪落去寶林?有咩車去返mtr?

首頁

尾頁

跳至