跳至

首頁

尾頁

公爵府

我仔year 2, 剛開学,讀2/3 mixed class. 老師同全班做assessment, 我仔spelling 得2x out of 7x. 差到冇朋友。

大家有冇好方法可以improve。
佢vocab 好好的。

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 17-2-3 05:53
我仔year 2, 剛開学,讀2/3 mixed class. 老師同全班做assessment, 我仔spelling 得2x out of 7x. 差到冇朋 ...

點樣improve spelling我就無研究,不過我想問下樓主對mix class有咩睇法?如果高年班mix with 低年班,會唔會感覺似留級?

大宅

回覆:spelling 好弱

大宅

大宅

大宅

引用:我仔year 2, 剛開学,讀2/3 mixed class.

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 17-02-03 發表
我仔year 2, 剛開学,讀2/3 mixed class. 老師同全班做assessment, 我仔spelling 得2x out of 7x. 差到冇朋 ...
啱幾多個唔可以作準,要睇番佢個grade (不是同佢班比,係state或national比,老師會有reference的),要知道 average串啱幾多個,先可知小朋友spelling係咪弱。如果比較弱,可幫小朋友加強佢的phological awarness, 同埋教佢某幾個音的字一定係有特定串法,如-ion

大宅

引用:我仔year 2, 剛開学,讀2/3 mixed class.

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 17-02-03 發表
啱幾多個唔可以作準,要睇番佢個grade (不是同佢班比,係state或national比,老師會有reference的),要知道 average串啱幾多個,先可知小朋友spelling係咪弱。如果比較弱,可幫小朋友加強佢的phological awarness, 同埋教佢某幾個音的字一定係有特定串法,如-ion

伯爵府

car_li 發表於 17-2-3 14:26
啱幾多個唔可以作準,要睇番佢個grade (不是同佢班比,係state或national比,老師會有reference的),要知道 ...

請問你本書的名稱?

身為家長,仲有什麼可以幫小朋友改善弱 spelling?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 17-2-3 05:53
真係好差, 絕對係 below average. 重有就係 2-3年級嘅生字唔會好深.

vocab 好唔代表 spelling 好, phonics 好就好容易 spelling.

K-3 學校主力都會教好多 phonics, 只有多 D練習串字,

遲 D要學寫 writing 串錯字就扣分.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Princema 發表於 17-2-3 08:42
點樣improve spelling我就無研究,不過我想問下樓主對mix class有咩睇法?如果高年班mix with 低年班,會 ...
composite class 混合班係 Sdy & Mel 都好常見, 主要原因係學校資源分配,
高年班混低年班多數係 成績 top 嘅低年級學生 配成積差嘅高年級學生.

但亦有學校例外, 將top 嘅高年級學生配成積差嘅低年級學生,
目的係要高年級學生幫忙協助成積差學生.

咁你要留意下同班同學是邊類成績學生.

我仔女由 kinder 開始一直是上混合班, 試過一年是混低班, 作為父母嘅當然唔高興,
但學校解釋就話 random, 真係信佢就傻. 小朋友內心都會有唔開心, 自始以後佢反而更努力學習.

但其實上堂時都分2年班課和3年班課, 當教3年班課時會叫2年班同學回座位做功課,
同樣教2年班課時會叫3年班同學回座位做功課, 只係有D課堂不分年級時才會一同上課.
上混合班老師要好有經驗控制全場.

公爵府

wiiabcd 發表於 17-2-5 20:16
真係好差, 絕對係 below average. 重有就係 2-3年級嘅生字唔會好深.

vocab 好唔代表 spelling 好, phonics ...

有咩方法解救呢?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

wiiabcd 發表於 17-2-5 20:48
composite class 混合班係 Sdy & Mel 都好常見, 主要原因係學校資源分配,
高年班混低年班多數係 成績 top ...

我仔学校今年得一班混班,就咁睇应该系both top students in the same class. 因为佢同班Year 3 有个同学上年Year 2 时系攞academic award 的。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 17-2-3 14:26 啱幾多

原帖由 zxzx 於 17-02-05 發表
請問你本書的名稱?

身為家長,仲有什麼可以幫小朋友改善弱 spelling?
I found this book is very good. not only talk about the strategies for spelling, also talk about math, reading, writing...

首頁

尾頁

跳至