懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身冇對蝦,牛,紅肉有敏感,紫菜,帶子,海鮮,但聽講吾好食呢d 食物,會影響bb 皮膚,但每樣食物都有佢既營養係入面,係咪真係要戒得好淸呢?

男爵府

我個人覺得係睇你點睇
好似香蕉咁,西醫角度係有益,中醫角度就話會滑胎
火龍果咁,西醫話高纖維可以通便,中醫話寒涼。我自己就試過食咗1個火龍果見紅
但食雪梨又冇事

而我個人冇乜話戒唔戒口,蝦,牛都照食(羊,蛇呢d我本身唔食),只要樣樣食少少唔係過量,我個人認為係冇問題
但生冷嘢就唔敢食,驚有菌,始終病從口入

別墅

回覆 idachung 的帖子

同意,我就會戒生冷野同凍野,其他咩都會食少少,不過有時d 親人同朋友見到我食岩岩講果d 會吾比我食,所以想問下意見

大宅

畀面勳章

我個人主要base on健康院本書仔講懷孕飲食,生嘢未煮熟嘅,雪糕呢啲容易有李斯特菌會介到好清,重金屬海鮮會少食,咖啡因盡量介(第一胎全介)第二胎少量茶,本身唔飲咖啡。其他無特別介口。

我身邊好多三姑六婆成日話邊樣唔食得,我知道可以嘅唔會理,唔清楚會上網搵下專家點講,第一胎果時聽好多講座,其實幾有用,我覺得均衡飲食就ok。

上次我親戚話豆腐豆漿唔食得,我無理,唔通食左少少涼嘢就會有事,但佢自己話介豆類卻去食壽司雪糕.....我幾個親戚又係叫我咩唔食得,問番自己生果時無介口添....

別墅

我只戒食雪糕、沙律菜、刺身同生野(例如食牛扒、羊架,要全熟)。其他咩都有食。
中醫角度,咩都唔食得,又話涼/又話毒。
西醫角度,要均衡飲食。

水晶宮

愛美o神 發表於 17-2-3 10:33
本身冇對蝦,牛,紅肉有敏感,紫菜,帶子,海鮮,但聽講吾好食呢d 食物,會影響bb 皮膚,但每樣食物都有佢 ...
我都係只跟西醫說法,所以你以上講嘅我全部有適量食,唔覺BB皮膚有問題。你可以上網搵搵,政府網站其實有好詳盡嘅孕婦飲食宜忌資料(不過唔係中醫嗰套)。除咗未煮熟食物,我產檢醫生有提話唔好食醃製食物。不過其實咩人都應該少食醃製食物啦。我嗰時儘量唔食囉。

別墅

回覆 nacchan718 的帖子

佢地出發點又係為自己好,唯有聴住先,平時自己知自己事,豆漿我又是聴人講吾飲得但我有適量飲

別墅

回覆 貓糧 的帖子

我也是全熟,最緊要係吾好有菌果d

別墅

回覆 EstrellaDamm 的帖子

醃製出名冇甘健康又係,政府個網有得睇?我搵下先,謝謝

大宅

畀面勳章

愛美o神 發表於 17-2-3 21:53

佢地出發點又係為自己好,唯有聴住先,平時自己知自己事,豆漿我又是聴人講吾飲得 ...

豆漿話涼,但係唔係寒涼,當然每人體質唔同。我第二胎啦,第一胎唔係好飲到奶,飲到某隻牌子但鈣唔高,我間住飲一隻高鈣豆漿同奶,完全無問題,因為係講座醫生話ok。

我認同佢哋出發點係好,但只係盲目聽返黎而講,好不負責任。我試過比佢哋話唔食得羊,但佢哋講唔出點解,但我聽講座醫生話羊鐵質高有益,講佢哋又唔信,又唔係食大量。

所以我話,最重要自己去知多啲,睇多啲,唔好聽人講就當真,大肚已經辛苦,無謂唔應介走去介,好似我媽成日都同我講樣樣食少少均衡就夠,因為佢成日睇報紙呀書呀,中西醫都了解好多,又無叫我介涼嘢。

別墅

我都飲吾到奶,食吾到蛋啊,我都係好d 就飲下,所以我地更加想食多d 吸收多d 營養比bb 吾係為食,已經吾係好食到野,仲要咩都都話吾可以食咩都話戒真係

水晶宮

愛美o神 發表於 17-2-3 21:57
回覆 EstrellaDamm 的帖子

醃製出名冇甘健康又係,政府個網有得睇?我搵下先,謝謝 ...
畀你參考下 其實政府網頁幾多嘢睇㗎。
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我自己除左生冷熱氣唔食之外,好多嘢都會食喎。

複式洋房

nacchan718 發表於 17-2-3 16:06
我個人主要base on健康院本書仔講懷孕飲食,生嘢未煮熟嘅,雪糕呢啲容易有李斯特菌會介到好清,重金屬海鮮 ...

同意(emoji)
身邊d 人真係好煩,好鐘意叫你介乜介物,又無根據,亂咁up

子爵府

回覆樓主:

健康院本小册子都話均衡飲食啦,孕婦本身對o個樣食物無敏感係可以食g a,戒得太清反而對B B唔好…我陀B o個陣樣樣都有食d,不知幾開心,阿B依家好健康無問題

大宅

http://www.hk01.com/sns/article/50624

我覺得呢篇新聞好有用⋯每樣食物都有營養
不過睇你點睇啦⋯⋯

珍珠宮

你所講呢D嘢我全部都有食,其實最緊要唔好食生冷嘢,其他既,營養均衡就得了!

複式洋房

頭五個月我介得好清,之後開始忍唔住 有食垃圾食物,飲汽水。
不過出街食野就真係要小心d,前排食左份公司三文治 一個鐘頭後就中招。
魚生 沙律 果d真係唔好食!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我只戒生冷野同雪糕類,凍野少飲咁

珍珠宮

我果時都有戒生冷同濕熱嘅食物囖,不過都唔會太顧忌

首頁

尾頁

跳至