少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果父母甲方用經驗證能收正面效果 (我唔想用 "正確" 或 "錯誤" 這兩個字) 的方式與孩子互動 (而家係21個月大), 乙方用經驗證無效 / 反效的方式, 而後者無法改變, 請問有沒有仍能把孩子教養得好的例子 (我信會有神蹟, 但我這是從技術上去問)?

實際操作時可以作何調整以提高成功率? 例如, 是不是當乙方與孩子互動時, 甲方避免在場, 而甲方要運用自己的方式時, 最好在乙方不在場的情況下(例如入房)? 還有甚麼要注意?

能成功的請多分享你的經驗. 聽得太多指有分歧即不能教好孩子的說法, 令我時感沮喪, 有時會閃過: 堅持下去為乜?

珍珠宮

原文章由 納奧美 於 08-12-17 00:11 發表
如果父母甲方用經驗證能收正面效果 (我唔想用 "正確" 或 "錯誤" 這兩個字) 的方式與孩子互動 (而家係21個月大), 乙方用經驗證無效 / 反效的方式, 而後者無法改變, 請問有沒有仍能把孩子教養得好的例子 (我信會有神蹟 ...

可否舉個簡單例子?

大宅

例一

囡囡常lur要開某些柜桶把玩裏面的東西, 我會同佢講呢個柜桶放d野唔係玩具, 係比媽咪用的, 唔係比你玩的, 果d放你玩具的柜桶, 你可以自己去開去玩. 講完有時佢會lur, 我就做自己野, 佢慢慢會收, 我就攞另一樣野引佢玩. 有時佢會退而求其次話, 咁比我睇下. 我同佢法三章, 睇下對手就要放低咪郁. 佢會話: 知道. 睇睇下有時佢忍唔住郁手, 我就話: 郁手就唔好睇啦.然後關柜桶. 有時佢繼續lur, 情況又如上述.
有時佢自己坐著玩時, 我記得就都會讚佢: 嘩你好乖喎, 玩自己的玩具, 唔搞媽咪d柜桶.基本上係行得通的, 除非佢爸爸在.

爸爸版本: 佢lur, 爸爸就心痛, 一直抱住佢同佢講道理 (唔得架, 唔可以架, 你乖啦.....), 佢就一直lur . 基乎總是爸爸先投降: 拿咁好啦, 摸一下架咋. 佢就bingo. 有時lur唔成就話咁睇下啦, 爸爸都會約法三章叫佢手咪郁. 但如果佢真係郁而爸爸關柜桶then佢lur, 爸爸又係抱住佢同佢講道理. 有時講唔掂 (其實我自己都同樣講唔掂, 不過就由得佢lur一陣等佢慢慢收), 就比其他野例如零食賄賂佢.

佢好清楚爸媽二人的分別, 只有我在家時佢情況會略好一點. 但基本上都是很扭計的人.

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-12-18 01:41 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 納奧美 於 08-12-18 01:40 發表
例一
囡囡常lur要開某些柜桶把玩裏面的東西, 我會同佢講呢個柜桶放d野唔係玩具, 係比媽咪用的, 唔係比你玩的, 果d放你玩具的柜桶, 你可以自己去開去玩. 講完有時佢會lur, 我就做自己野, 佢慢慢會收, 我就攞另一樣野 ...

你問的似乎係夫妻相處之道多些.......
如是者.....阿女咪淨扭daddy唔扭你, 但長遠要教育吓daddy, 否則, 「管治」有困難之外, 囡囡食住上, 大大吓絕對有能力令你地大吵 !

首頁

尾頁

跳至