單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 囡囡星期一凌晨入院, 自己一個人捱左50個鐘冇訓咁滯....

唔好咁啦...起碼佢都比左一個好可愛既bb比你丫...係..愜3會好辛苦..但係..bb大個會睇到丫ma.
加油呀...支持你架
http://hk.myblog.yahoo.com/kwankwan_fish

民房

Re: 囡囡星期一凌晨入院, 自己一個人捱左50個鐘冇訓咁滯....

faye525
我明白你個種孤單無助,我也是一位單親媽媽,每次個bb有事入院,個心都很難受,點解佢唔可以同我分擔....你比我還好,你有一班好朋友支持你,我直頭眾伴親離,無人理,我嘗試同bb爸爸埋怨兩句,但,只會比人鬧番轉頭...條路你自己揀,你預左,你無得怨...事實上,佢講得岩,當初係我要生個bb落黎,單親媽媽條路不易走,為了bb也要捱過,大家努力

男爵府

加油.....我唔知講咩好..

男爵府

faye ,
i see that ,i remember my baby also like your baby ar,
cos she have fever when she just have few month,then i also take her A&E .Haa~~~cos have two days and two night i alos bring her to see.so the doctor suggest me to stay here.then need other one to take baby stuff .Haa~~~then i tell her,NO ,if just leave baby there for sleep .i think in home is better lor.actually which mum not her baby stay near by doctor when your baby have sick .for me,i want.but you also said right,when we take one little baby ,and need take more and more thing of baby ,then we feel tired ~! really tired~! can't say anything.
i also must remember thta day,that day have raininy and have number 3typhoon tim~!

別墅

大宅

唔好唔開心啦!
我好明白你個種心情,但唔開心既事唔好記住佢望記它吧!你囡囡而家無事應該開心下呀!

別墅

faye..好明白你心情...去年我都試過..
一個人係醫院撐足5日. 5日裡都無點

別墅

明白你哝家個種心情.

哝家喺耕耘期,當囡囡再大個d最錫”o個”個喺你, 到時咩都不重要了.

上天會公平對人,你付出多少便會收回多少,冇付出的人永不會有收成.

別墅

faye:
好明白你的心情﹐我囡囡出世無耐都留過幾日院﹐大個少少又因為我大意累佢"boom"一聲碌過落地﹐後悔、擔憂﹐跟住訓都唔敢訓睇住佢有無咩唔妥﹐好彩無事﹐亦成日抽住兩罐奶粉兩大包尿片等買埋送菜推住/抱住個三十幾磅的囡囡好狼狽咁慢慢行返屋企(因為出去買野始終要行出村﹐奶粉尿片出元朗買﹐計埋車錢都平d﹐一次買多d雖然辛苦但可以慳多一次出元朗的錢)﹐呢d經歷我都係o係無人幫下渡過﹐甚至連家人朋友比我可以傾吐一下都無﹐只得靠自己....而家都係!我成日都比人望﹐可能有時真係太狼狽﹐成身汗﹐塊面個d 汗仲滴下滴下﹐又無手抹﹐好醜怪....如果有陣風再吹埋黎仲嬲﹐唔捨得晒錢剪頭髮﹐結果個頭好烏where﹐風一吹黎成日傻婆咁之餘﹐有汗的話d頭髮仲要痴住o係塊面﹐有時推住囡囡﹐角度+力度問題一時o係馬路邊"click"住﹐上唔到"博"﹐身邊無人幫到手﹐無助到不得了!(所以如果你地o係街見到個帶住個大BB﹐又有上述情況的人就多數係我)以前仲同ex一齊時有細述俾佢知﹐但佢無動於衷.....
無法!親身經歷過先會咁深深明白到單親家長真係非常唔容易捱大d仔女!我成日o係度諗﹐所以有機會的話都要幫孤獨無助的人﹐不單只單親的人﹐仲有無依無靠連氣力都比我地少的老人家!

洋房

你地要加油呀~
我會幫你地打氣架~

子爵府

畀面勳章

多謝各位..
一定會努力捱落去!!!!!

大宅

soong:

我同你都一樣,我又係自己一個湊住BB,係元朗個度住次次都要搭車出元朗買野,我住個度直頭無野買,連士多都無間,下下都要帶住BB落元朗買,每次都想一次過買多d等自己可以省下明天的車錢唔駛出元朗所以每次都好狼狽,但我好在有家姐幫下,如果唔係我都唔知點捱,大住個肚個時屋企人用盡一大堆藉口黎叫我搬走,由最初轉彎抺角,到後來直接了當,我都係到BB出左世佢地見到BB先無事,叫我得閒返下去住下等佢地可以玩下BB咋!

大宅

[size=large]大家一起努力吧!

男爵府

係睇完你地d留言後, 都唔知講咩好, 但做左人亞媽的我真係深深體會到當bb有事的時候果種擔心, 但無論點都好, 我地都要為單親的媽咪加油, 我地一起努力, 一起把我地的仔仔,女女係快樂同愉怏的環境長大啦............

洋房

無論如何幾辛苦都要捱大個女呀,努力呀!開心些啦!

別墅

hohopig:
係呀!所以我都知自己住緊呢度已經好好好好﹐雖然都要行出去輕鐵站附近﹐但起碼唔駛下下要搭車出去買野﹐除左呢度藥材舖怪怪地無BB奶粉同尿片之外(我估因為佢地舖細﹐d 人唔會o係佢地度買)﹐真係基本的野要咩有咩!你住元朗邊度的村?有時我搭車返屋企﹐兜到近流浮山o個d村﹐雖然環境都幾好﹐但如果好似我地咁帶住個B搭村巴﹐又要自己托埋包米的話﹐難搞!
你有個家姐幫下你咁好d 喇!我呀﹐話煮埋飯叫細路妹黎食﹐佢地平時自己無咩飯食都懶、嫌遠﹐唔願黎我度食個飯見下面....所以唔好話黎幫下d咩....唔駛旨意!阿媽要搵食﹐邊幫得咁多﹐所以我除左搬屋時媽同個細佬幫我搬個好重o既書架同d書o個一程車﹐我由搬"屋"都寧願自己慢慢搞掂!

所以我成日都諗﹐雖然呢個家得我同BB﹐比起以前屋企無咁熱熱鬧鬧﹐但呢個家一點一滴心血同愛慢慢建立出安全感﹐雖然兩母女相依為命﹐但一個開心媽咪+一個得到溫暖的開心BB﹐呢個家比起唔少所謂完整但疏離的家庭實在好多!

洋房

我曾經都做過7年單親媽咪,我前夫都如你bb爸爸一樣,係我大肚時同左第2個女人一齊,到我入院生左個女痛左24個鐘開刀都係自己昏昏迷迷簽紙,佢既離開我一次都冇喊過甚至生仔亦都冇喊冇叫痛叫辛苦,我媽當時都好擔心我舵住個仔佢咁對我我會抑鬱症!但我冇,..條命係咁為有認命,..但囡囡細個時身體唔好時常要入院留醫,4日3夜係醫院訓,每次入院要抽血,囡囡係抽血房喊得好利害,我亦都係門口心痛到跟住喊~就咁就7年.. 我覺得嬲一個人好辛苦!唔好難委自己,放開d^^ 單親好咪期實好值得尊敬,相信有苦盡甘來既道理嘛.. 7年後我遇到我現任丈夫, 仲生多左個bb仔..佢不但唔介意仲對我地兩母女好好!否則我一定會離開佢,我話過兩母女一條命,我唔會要囡囡受到委屈,最後結埋婚,佢爸媽亦隨著bb仔出世接受左我同囡囡! 希望你同你bb將來會好幸福好幸福!~ 唔好灰心,知嘛! :lol:
我個仔仔叫"小肥"

大宅

soong:

我住係近錦繡花園個邊!
唔好話你屋企人係咁,我屋企人都唔願去我個度架!因佢地話個度出入唔方便,要行天橋,我亞爸亞媽一次都未去過呢!
我都係好鍾意間屋有好溫暖既家既感覺想bb住得舒服d!

我個時都係大住個肚自己搬野咋好記得我個晚仲落好鬼大雨,個肚成8個幾月仲要自己搬d野上樓梯,因我個時要返工,只得星期日可以得閒野,如個日唔搬又要等多一個星期,我又唔想!

:lol:

大宅

熱血勳章

各位身同感受既朋友,

我想講既係, 既然我地選擇左生個bb出黎, 我地唔係咩都無晒, 我地有既係bb一日一日咁大, 佢俾我地既喜怒衷樂、到佢大左之後既成就, 各樣各樣都係我地有, 而bb daddy俾錢都無得擁有既財產!!! 我地唔可以再諗返轉頭, 應該向前看, 同bb一齊努力!! 可能有d有屋企人同朋友支持, 有d無, 不過最重要真係自己既心態, 開心d睇既野都唔同d~
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

別墅

無錯!最重要係我地生活得開心、BB開心又健康! :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至