論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我呢個姐姐係印尼的,來我屋企前係香港做左半年,係俾僱主炒的,當時佢話因為僱主失業,當初半信半疑,後來就相信佢冇講大話。佢而家做緊第二個約,八月到期,如果佢願意,我會繼續同佢續約。點解要讚佢?
1. 佢係台灣做過三年,普通話一流;
2. 佢湊我個仔由兩歲幾湊到而家,好肯同佢玩,亦好錫佢,睇得到我個仔都好鍾意佢;
3. 做野自動波,基本上只係我媽咪教左佢一個星期,之後全部自動波,完全唔需要我地開聲叫佢做野,甚至有d我地冇諗到話要做的野,佢都會自動自覺做左佢;
4. 注重個人衛生,時常洗手,日日沖涼,早晚刷牙,亦會提我個仔注重衛生;
5. 時時都有笑容,對湊小朋友來講,我覺得好重要;
6. 手腳乾淨,唔貪錢,我地衫袋褲袋的錢都會攞俾返我地;
7. 用野鏡錫唔浪費,來咁耐,只係打爛左我一隻水杯,雖然我話唔駛賠,但佢都放假即刻買返俾我;我家水費平均一季大約$100,電費夏天係$3xx一個月;
8. 我有兩隻狗,佢會主動幫佢地沖涼,然後抹乾身,抹得仲乾過我老公,又會日日拖佢地出街行,我地冇叫過佢要做呢D野;
9. 啱啱過左的星期日,我係屋企搞左個生日會+ X'mas party,佢早在大半個月前,已經幫我將屋企佈置好,吹晒汽球掛係天花,party當日食淨少少野,佢之後用左來炒飯,呢D野我地冇人講過話要做,係佢主動自動就做左;
10. 有禮貌,朝朝早會叫早晨,食飯等我地食完至食,出糧俾佢會講多謝,如果我個仔有時冇禮貌,佢會提我個仔,如果我唔在場,佢會話返俾我知;
11. 唔講電話,從來冇見過聽過佢講電話,問過個仔都話冇,我地有個手提電話俾佢用,佢只會帶阿仔出街至會開電話,返到屋企會熄電話。

我真係好好彩,請到個好工人,希望大家都好好彩,都請到個好工人。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩,極少聽到印姐有咁好. 恭喜您呀.

男爵府

好媽媽勳章

你用左佢幾多年呀?
你唔用時介紹比我

大宅

印印好少有咁出色的, 你工人非常好呀!

珍珠宮

畀面勳章

我同你一樣,請到一個好工人(印印),來我家做左十個啦,手腳好乾淨,又鍚我個囡,又教我個囡讀英文(係新加坡做左四年),晚上她自己休息時間先講電話。

原文章由 bbdou 於 08-12-17 20:49 發表
我呢個姐姐係印尼的,來我屋企前係香港做左半年,係俾僱主炒的,當時佢話因為僱主失業,當初半信半疑,後來就相信佢冇講大話。佢而家做緊第二個約,八月到期,如果佢願意,我會繼續同佢續約。點解要讚佢?
1. 佢係台灣做過三年,普通話一 ...

男爵府

講漏左一D野

1. 佢係台灣做過三年,普通話一流;
2. 佢湊我個仔由兩歲幾湊到而家,好肯同佢玩,亦好錫佢,睇得到我個仔都好鍾意佢;
3. 做野自動波,基本上只係我媽咪教左佢一個星期,之後全部自動波,完全唔需要我地開聲叫佢做野,甚至有d我地冇諗到話要做的野,佢都會自動自覺做左佢;
4. 注重個人衛生,時常洗手,日日沖涼,早晚刷牙,亦會提我個仔注重衛生;
5. 時時都有笑容,對湊小朋友來講,我覺得好重要;
6. 手腳乾淨,唔貪錢,我地衫袋褲袋的錢都會攞俾返我地;
7. 用野鏡錫唔浪費,來咁耐,只係打爛左我一隻水杯,雖然我話唔駛賠,但佢都放假即刻買返俾我;我家水費平均一季大約$100,電費夏天係$3xx一個月,各樣洗潔精、拖地水呀嗰d都好慳,可能我自己用得仲多過佢,夜晚如果食淨較多餸,佢會問我帶唔帶飯,唔好浪費左d餸
8. 我有兩隻狗,佢會主動幫佢地沖涼,然後抹乾身,抹得仲乾過我老公,又會日日拖佢地出街行,我地冇叫過佢要做呢D野;
9. 啱啱過左的星期日,我係屋企搞左個生日會+ X'mas party,佢早在大半個月前,已經幫我將屋企佈置好,吹晒汽球掛係天花,party當日食淨少少野,佢之後用左來炒飯,呢D野我地冇人講過話要做,係佢主動自動就做左;
10. 有禮貌,朝朝早會叫早晨,食飯等我地食完至食,出糧俾佢會講多謝,如果我個仔有時冇禮貌,佢會提我個仔,如果我唔在場,佢會話返俾我知;
11. 唔講電話,從來冇見過聽過佢講電話,問過個仔都話冇,我地有個手提電話俾佢用,佢只會帶阿仔出街至會開電話,返到屋企會熄電話;
12. 呢個姐姐跟我搬左三次屋,除左第一次係我地同佢一齊執野(嗰陣佢啱啱上工),第二、三次所有的pack & unpack都係佢一個人搞掂,pack野時仲會將一d我地九世都唔用的野擺開,等我地放工返屋企睇下仲要唔要,搬到新屋,d搬屋師傅都未走,佢就開始拆箱,我叫佢食飯先都唔食,執到成11點幾,將間屋執到我個仔有地方玩,大家生活唔受影響,佢跟住至食飯,第二日就完全執晒

我真係好好彩,請到個好工人,希望大家都好好彩,都請到個好工人。

男爵府

恭喜晒你呀,請到好工人真係比中六合彩仲要難呀!

我請呢個工人之前,都炒過好多個,真係炒工人都炒到窮呀!

原文章由 bb女女 於 08-12-17 23:23 發表
我同你一樣,請到一個好工人(印印),來我家做左十個啦,手腳好乾淨,又鍚我個囡,又教我個囡讀英文(係新加坡做左四年),晚上她自己休息時間先講電話。

...

男爵府

佢到09年8月就做滿4年囉,佢肯續約我會繼續續架,好工人點會咁輕易放走佢!

原文章由 carykwok 於 08-12-17 21:41 發表
你用左佢幾多年呀?
你唔用時介紹比我

侯爵府

醒目開學勳章

你就真係好命啦, 痕死格離...... 聽到呢d故事真係好開心的.

大宅

你就好啦.. 呢D工人簡直喝市...

大宅

brief my maid again last night

子爵府

原文章由 bbdou 於 08-12-18 09:27 發表

恭喜晒! 請到好到一位工人姐姐! ! 我都好希望請到個好姐姐!

子爵府

好媽媽勳章

恭喜你呀, 我第八個工人會係個幾月後黎, 希望會好啦, 我都炒工人炒到我傻呀.....

而家用緊呢個, local印, 黎做無耐就話唔do, 話唔想揍newborn(請佢都已經同佢講左我有左), 我估佢唔鐘意嫲嫲日日黎唶, 真係比佢玩屎喇, 好彩佢都肯等到我新工人到先走, 真係好唔明, 我點解請親都唔得, 一係有病, 一係九唔搭八, 一係硬頸到凍病都唔睇醫生食藥戴口罩.....我唔會放棄既, 總有一日有好日子過.

原文章由 bbdou 於 08-12-18 09:27 發表

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

恭喜你有個好工人. 希望有多0的人同你一樣

男爵府

陪月勳章

我屋企那個姐姐同你讚的一樣咁好, 仲有我個b女夜晚經常醒訓, b女跟我訓的. 姐姐聽到bb有咩聲音就立刻起身睇咩事. 佢都冇怨言. 每個月的星期日如果佢冇約人,都會主動留在屋企幫手.個人衛生都好好. bb臨訓前會幫佢洗面抹腳搽cream,食野又唔大食, 成屋零食都唔食, 要叫佢先食.所以我都成日買野俾佢.

大宅

你好lucky呀!
我個工人都係印印, 雖然佢無你個工人甘smart, 但係佢都會自動波做野, 當然都有打爛過我幾件貴野 but而家做野小心左, 而且佢放假都幫我淋左花先出去, 又唔會太夜返(9點前), 返到屋又幫我洗碗抺地, 都不過不失啦, 希望佢keep住甘就ok啦, 因為佢黎左三個月咋, 好驚佢會越做越差

大宅

直頭要錫啖佢啦!
原文章由 bbdou 於 08-12-18 09:26 發表
講漏左一D野

1. 佢係台灣做 ...

珍珠宮

咁六合彩一生人會中幾多次? 我中過呀!! (my 3rd bun), 但佢上個月去左LA打工了, 衣家4th bun , 做左2日, 我仲會中嗎?

昨日睇反3rd bun last day 影左D合照, 真係好掛住佢....

伯爵府

bbdou,

咪好0羅....真係好難得搵到個工人呀~

大宅

除左7,8,9,我工人冇做之外,其餘都同你工人差唔多,
7.佢打爛左我D野,唔會買番俾我,不過佢會不停SAY SORRY或唔好意思,但點解你一季只用$100咁少架(一季即4個月)你有一家人+兩隻狗喎,真係令人難以相信,
8.因為我冇狗
9.通常係我分配佢點做,我叫佢炒隔夜餸佢先夠膽炒

首頁

尾頁

跳至