自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友都係咁話!個人覺得家長有責任教導子女從小就要守規矩。
話說頭先坐火車,中途有個約6-7歲既小朋友坐咗落我隔離,隨即有個20尾30頭既女人响近車門位置跟來,手上拎著一個打開左蓋既燒味飯之類飯盒,用個背心袋裝住,重點係我見到袋角有啲疑似豉油既汁浪來浪去,我用得個「浪」字大家可以想像到唔係得幾滴咁簡單。然後佢叫個小朋友張開大髀,再將個飯盒放响大髀之間既座位。我堅覺得好過分!
本來我都無咁嬲,我當然都有諗過好無出聲講叫佢唔好食,但我無,純粹走開左,因為個小朋友張開腿坐我堅覺得逼,兼且我怕個袋會漏汁整到我。但唔行開由至可,一行真係把幾火!個女人竟然毫無收恥之心,我感覺唔到佢有半點唔好意思,最過分係佢隨即將佢袋龍城戰利品放上我原本坐個位⋯⋯

你可以話我(emoji)️同情心 ,可能佢地真係好趕時間,可能個小朋友真係好肚餓等等⋯⋯但我都從來唔會令呢啲事發生喺自己小朋友身上,所以我理解唔到,亦都接受唔到呢個錯既行為。

男爵府

陣間會有人話趕時間係咁架!無整到你就好
呢d就係教導仔女最差身教

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

巨獅 發表於 17-2-13 16:50
小朋友都係咁話!個人覺得家長有責任教導子女從小就要守規矩。
話說頭先坐火車,中途有個約6-7歲既小朋友坐 ...

火車上可以食飯盒?

公爵府

係啦!唉!郁d都話人冇同理心唔包容!好老實唔係樣樣野都應該包容,唔關國籍事!我覺得應該對事唔對人,睇情況呢!我覺得樓主咁講真係無問題呢

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

食飯盒。。。

男爵府

回覆樓主:

有啲人係咁,
我同朋友一齊搭巴士,
我1個仔(6歲),佢帶2個女(6歲,4歲)
上車冇耐佢就開始拎野比佢兩個女食(早餐)
例如,3文治,包,餅乾,糖,
當然仲好好人咁請埋我仔食,
我仔有同佢講車唔可以食野,
但佢就同我仔講,
小朋友唔緊要架,
咁我仔又多口啦,
但ee你係大人,又食既,
佢呆左呆,就話一次半次唔緊要啦,(我聽到有人笑)
最後我仔有接左個3文治,但都係冇食,
而佢地,係一程巴士就不停食,不停食,
我唔敢話自己教得好好,(有時我地都會係巴士食糖,)
但小朋友真係由細教起,
當大人都覺得冇問題,小朋友更加會跟住做啦,
食糖,食飽,唔整烏糟地方,
其實我都可以接受到,
但講到食飯,食湯麵,(見過)
呢啲我會行開,
行唔開就會出聲,
我會驚佢整到我。。。。

首頁

尾頁

跳至