親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2. 唔一定, 可經久留米或菊池

我上次係經菊池去, 沿途風景好靚

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

doralee1977 發表於 17-2-15 17:01
我們今年5月將會3大2小(3歲)到九州自駕遊, 由於2位小孩年小, 所以希望避免長途車, 理想是每天最多只有一 ...

Day 4行程好趕,由布院別府已經一日,再去熊本應該趕唔切,坐JR都三個鐘
I 大蚊豬   

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

doralee1977 發表於 17-2-15 17:57
謝回覆, 因為DAY 3也是由布院全日, 所以DAY4 只係由由布院去別府

博多酒店唔算貴,相對於大阪同東京,我農歷年住咗Excel Hakata Hotel ,在中洲川端,雙床房一晚都係6xx,你可以睇下,別府我住龜之井,由布院住榎屋,供你參考
I 大蚊豬   

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好last day直去機場, 可以先玩遠尾先玩近, 唔係有乜事你萬一趕唔到飛機就煩。
Skip別府直去熊本啦, 唔係會好趕

琥珀宮

畀面勳章

Day 4 住別府吧,別府都多野睇,而且出熊本車程唔短

大宅

回覆樓主:

上面講得啱,先玩遠再玩近,一來可以留番喺福岡買下嘢。

別府去熊本嗰程路上次揸過,真係感覺好遥遠咁。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

doralee1977 發表於 17-2-15 17:01
我們今年5月將會3大2小(3歲)到九州自駕遊, 由於2位小孩年小, 所以希望避免長途車, 理想是每天最多只有一 ...
同意先玩遠再玩近

你可以用 google map 規劃行程查車程,
教學:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

查出黎既時間再多加 30 % 作燈位等路面情況,
所以三個鐘都未必得。

同意唔去別府,別府慢玩可以玩一日,
你有小朋友去唔到咁多地方,
又唔順路,
反而如果 day 3 玩別府,宿由布院,
第二日玩由布院宿熊本,
可行性比較大。

阿蘇條路好多都行唔到,
而家仲好多地方封左爛左,
唔熟最好唔好經個到,
否則你會浪費好多時間搵路。

侯爵府

夏天玩到顛

同意先玩遠再玩近。
如果熊本只係為見熊本熊,不如唔好咁遠車程去,別府仲多嘢玩。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

doralee1977 發表於 17-2-17 15:13
多謝各位回答。我地最後決定放棄熊本,為左呢隻公仔揸車三粒鐘太累了。但它真的很可愛!

我地頭三日博多 ...
你可以問下博多酒店,比唔比你中間兩日去別府時放低大型行李係佢地到,玩完兩日之後番黎續住先攞番行李,
咁你就可以中間去遠D,
但又唔需要D野搬黎搬去

子爵府

上年剛剛帶完兩小去了九州七天半自駕遊,我的行程是第一天住博多,放下一個行李,第二天坐JR去由布,住一晚温泉酒店。第三天才取車,去了九重夢大橋和黑川溫泉,住一晚。
第四天去hello kitty land, 第五天去九州野生動物園,番由布還車,坐JR番博多。第六天坐JR去海之中道同水族館,第七天回香港。
因為JR去由布好方便,而且可以坐下特色火車-由布院之森,會有職員攞住小朋友制服過來同小朋友影相,又可以走去車頭參觀,可以望到駕駛室。中間有一卡可以睇風景,小朋友都好開心。
小貼士,由布院出左JR右面有得寄存行李或幫你將行李送去酒店,好方便。
九州動物園幾值得去,可以坐車入去餵獅子老虎,又可以近距離餵袋鼠同埋同獅子bb影相。

子爵府

給你作參考
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17911011

珍珠宮

shinku 發表於 17-2-16 09:23
同意先玩遠再玩近

你可以用 google map 規劃行程查車程,

同意 如非好想去阿蘇火山 我都唔建議去
因為gps未必好準“封路”是去不到。上次兜黎兜去 浪費左唔少時間

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

熊本城未開得返, 想問熊本重有咩景點遊?
日日心情都唔同

珍珠宮

小聰 發表於 17-2-19 17:14
熊本城未開得返, 想問熊本重有咩景點遊?
http://kumanago.jp/whatsnew/?mode=detail&id=424

http://kumanago.jp/tw/

大宅

我都係3大2小!請問去5日4夜好還是6日5夜好?
計劃:
福岡-福岡附近景點-佐世保(豪斯登堡)-Aso Farm land- 熊本-鳥栖outlet-福岡

或者取消豪斯登堡行程!適合小朋友嗎?

熊本好唔好停留一晚

有沒有其他行程意見?

首頁

尾頁

跳至