自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係,飲茶食剩最後果件都唔會夾,又會夾餸比身邊的人先再輪到自己...你們的父母有無咁?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

1。細個時好窮,根本唔會有雞食
2。就算有雞食,雞脾比d哥哥搶晒
3。亦因為窮,d 餸根本就唔夠分,絕對唔會有淨飯或餸
但父母有教其他:正確揸筷子、食嘢唔準飛象過河、要叫人先食飯……等等禮儀

Sallyb1a    發表於 17-2-16 10:48
Chirley    發表於 17-2-16 10:15

子爵府

事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其他人),碟炒飯仲不到滿一滿比自己(應該唔夠分),也許我自細已經唔比咁樣,我個人就覺得都幾失禮

子爵府

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

我有少少....如最後個件唔好夾

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 luilui007 的帖子

唔好摷亂餸食同飛象過河
但何解飲茶食剩最後果件都唔夾?咁咪好浪費食物?

ada0707    發表於 17-2-17 13:49
sonet    發表於 17-2-16 14:26
sonet    發表於 17-2-16 14:26

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

自細屋企講明我同我妹食雞髀
出到街或有其他人就自動波唔會老奉夾
屋企自細教食飯要叫人、拎起飯碗、唔准飛象過河、碗內食物唔可以食淨
反而我好唔鍾意夾餸俾人或人哋夾俾我
除非要夾俾老人家或行動唔方便嘅人
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

有,仲好嚴....

子爵府

畀面勳章

父母教等齊人先食,
食前要叫'大家食飯 or 爸爸食飯'
等其他人夾完先夾。。
我唔食雞脾的,所以我從來唔會夾俾自己…但我會夾最好味果舊俾附近長幼…
食飯要一手扶住個碗,一手攞筷子…
食飯果陣要坐直,唔好攣住腰,因為好難睇…
用刀叉時要夾埋双手臂,絕不能叉起手肘…
飲任何野,包括湯,都唔可以發出聲音…
咬野要合埋口,唔好發出聲…
以上只係一部分,太多細節未能盡論,但已成日常習慣

公爵府

回覆樓主:

大圍會,大圍寧願食唔飽之後再食但唔會夾俾人,因為我自己都唔中意人地夾俾我

朋友幾個嘅就無所謂,開開心心咁摷都會前題係兩個都想摷又唔介意

大宅

所以每次去飲茶,雞脾都係冇人敢夾,就好似地鐵冇人敢坐優先座一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:細個啊爸媽有無教食飯禮儀,例如唔好夾雞脾之類?

都有d

有樣我覺得都好緊要,中意食既餸都唔好猛夾,留返俾人食

我有朋友一家簡直係搶食咁,好食既餸一落枱就要快夾,唔咪就好快冇晒

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:細個啊爸媽有無教食飯禮儀,例如唔好夾雞脾之類?

有, 最記得阿媽話女仔食嘢要合埋口食
唔好食到jap jap聲
唔好抄碟送揀來揀去,
想食底個啲就等人食左面頭個啲先
仲有要食到個碗一粒飯都冇淨
到依家三張幾, 都保持住呢啲習慣

珍珠宮

有,好嚴格
我媽咪仲教埋去飲宴禮儀
而家大個左多左去飲
獲益良多

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

屋企無教,學校有教餐桌禮儀。
不知所謂的乙陸!!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

飲茶永遠剩一件,有時都幾浪費,所以而家都會袋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luilui007 發表於 17-2-15 23:58
事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其 ...

同老闆食飯,扮下嘢jump茶都有人唔識,一味自己食食食

子爵府

Dalmatian 發表於 17-2-16 00:04
回覆 luilui007 的帖子

唔好摷亂餸食同飛象過河

話食最後個件冇禮貌,要留返比人
而家大個咗,會睇同咩人食,普通朋友,公司都會唔夾最後個件;但同老公,好朋友就唔會咁"禮貌"

大宅

李豆豆 發表於 17-2-16 00:08
都有d

有樣我覺得都好緊要,中意食既餸都唔好猛夾,留返俾人食

我都識個親戚,對住佢地食飯真係感覺到咩叫餓狗搶x ,個亞媽就巢餸食,成碟餸都俾佢揀過晒.. 個大仔就一次過將自己鐘意食既野夾晒落隻碗度,又飛將過河,有老人家在場都唔識讓長輩夾先,個亞媽又夾晒d 餸落個細女隻碗度,每樣食1、2啖,不成碗湯又飲一啖就話唔飲。忍唔住出聲,叫個細女唔可以浪費食物架!!

子爵府

我覺得有d 野要堅持,有d 野要與時並進!父母有教淨返d 比人,但宜家個個都物質豐富,好多人唔會珍惜食物,通常都食淨,我會做清尾果個!

子爵府

luilui007 發表於 17-2-15 23:58
事緣最近同個新男同事出去飲茶,碟燒鴨黎到老闆都未夾,佢第一時間即刻夾件鴨脾比自己食之餘(當然無夾比其 ...

幾?直頭好失禮,唔知以為佢未食過好野
之前我都見識過一次,朋友百日宴,同枱有一位客人帶埋佢個仔(二,三歲),差不多尾聲,上燒鵝,碟燒鵝一放低,佢立即夾隻脾比自己個仔,點知個仔已經食飽咗唔肯食(幾歲人仔食得幾多吖),最尾走見到個燒鵝脾完好無缺咁係碗度(其他已經被人打包)

首頁
12345...8

尾頁

跳至