跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題?

大宅

我好想唔俾卓男飲呀, 晚晚俾奶佢飲好似要佢食藥咁, 又軟功又硬功先飲得 5安, 叫佢飲奶都咁辛苦 ! 但係唔俾佢飲又驚佢更加瘦, 佢而家都係得 25磅咋, 好頭痛 !

大宅

Just keep to drink a cup of milk in breakfast time
everyday.

大宅

我地早晚各一次

[/url]

大宅

琳琳也早晚一次. 早7安/ 晚2-3安.

原文章由 ky2005 於 08-12-19 18:23 發表
我地早晚各一次

大宅

我都係早晚各一次, 飲多少就睇佢晚上食左幾多嘢, 有時晚後還會食甜品 or 其他嘢, 咁我會開5安 or 6安 (有時佢都飲唔哂架), 正常我會開8安比佢既...

但三歲後想試下唔用奶樽飲, 因佢依家仲用緊奶樽...

原文章由 dora611 於 08-12-19 21:29 發表
琳琳也早晚一次. 早7安/ 晚2-3安.

別墅

我個囡好種意飲奶架,早晚一定會飲8安,下午食完飯又飲一支,有時夜晚9點飲完,跟住10:30又話要飲

原帖由 rebeccachor 於 08-12-20 10:42 發表
我都係早晚各一次, 飲多少就睇佢晚上食左幾多嘢, 有時晚後還會食甜品 or 其他嘢, 咁我會開5安 or 6安 (有時佢都飲唔哂架), 正常我會開8安比佢既...

但三歲後想試下唔用奶樽飲, 因佢依家仲用緊奶樽...

...

男爵府

jerry仔依家朝早起身飲一次 (5-6安), 然後午睡之後飲一次.....都係用緊奶樽:;pppp:

洋房

我個女朝早起身飲一次 9安, 然後午睡之後飲一次,大約5點度又係9安:;pppp:

別墅

我大仔都係朝早飲一枝8安奶,晚餐7-8點食完再加生果就到第二朝,不過都有42磅

別墅

我個仔就一日3支(早/午/晚) 各270ml. 欠一不可, 我又唔諗過介, 因奶有營養在, (可能我仔仔比較偏食), 但就開始要同佢介奶樽啦.

洋房

My daughter drinks 8oz in the morning and 3oz before bed. But everytime, we need to push her to drink.
If she doesn't like milk, could I change to fresh milk instead? She would drink mine if I'm having fresh milk.

大宅

奕騫習慣午睡, 晚睡前都要飲奶, 5 - 7oz 睇吓佢嗰日食咗幾多野先決定比幾多佢食.
因為佢依家都唔係好肥得31磅.
所以唔驚佢會超重, 但我驚介咗奶之後會直線下降,
所以冇諗過咁早就停奶

原帖由 wheels 於 09-1-13 13:56 發表
My daughter drinks 8oz in the morning and 3oz before bed. But everytime, we need to push her to drink.
If she doesn't like milk, could I change to fresh milk instead? She would drink mine if I'm hav ...

男爵府

想問你地意見, jerry每晚7:40食完晚飯之後, 就冇再飲奶~ 9:00就瞓到第2朝......佢又冇嘈話要飲奶喎......

其實駛唔駛臨瞓俾佢飲一支奶呢? 我媽咪成日都話俾佢食多一餐先瞓, 會再長肉d~

男爵府

原帖由 pwypaulina 於 09-1-14 11:59 PM 發表
想問你地意見, jerry每晚7:40食完晚飯之後, 就冇再飲奶~ 9:00就瞓到第2朝......佢又冇嘈話要飲奶喎......

其實駛唔駛臨瞓俾佢飲一支奶呢? 我媽咪成日都話俾佢食多一餐先瞓, 會再長肉d~ ...

夜晚我唔会比一來已經戒左片,二來要等腸胃体息下!

大宅

宜家我地d小朋友咁大,我都唔贊成飲夜奶。個胃又冇得休息,亦要俾小朋友習慣臨瞓前唔好飲咁多嘢。

成日都話食完宵夜即刻瞓都唔好啦!

Pau Pau, 你想Jerry仔食完dinner個零鐘又飲奶,Jerry食唔食得落呀??

首頁

尾頁

跳至