自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

朋友send來的,一打開網址,部手機即刻震動,見到畫面係麥記圖案,我覺得怪怪地,即刻關左網頁,立刻上網查,見好多人寫bit.ly開頭網址係病毒,我fd話㩒入去係答問卷可拎麥記現金劵,我而家好擔心有冇中招

侯爵府

遇見晨曦 發表於 17-2-18 22:43
朋友send來的,一打開網址,部手機即刻震動,見到畫面係麥記圖案,我覺得怪怪地,即刻關左網頁,立刻上網查 ...

Bit.ly=\=病毒 係一個網頁縮短程式所產生嘅較短網址
但你所講個個唔係病毒都一定係呃人

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆:有冇人whatsapp收到網址麥記現金劵,係咪病毒?

之前成日收到,唔止麥當當coupon, 仲有starbuck

翡翠宮

係咪 JAG 做問卷可以攞starbucks / 麥記voucher ?

佢真係有送, 但係我唔知你whatsapp 嘅message 真定假

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

o係一開頭係look:跟住話係coupon果隻?病毒o黎。。。好耐之前已有。。唔好開呀!有d人係自己send左都唔知ga

珍珠宮

引用:Quote:遇見晨曦 發表於 17-2-18 22:43 朋友

原帖由 Joant 於 17-02-18 發表
Bit.ly==病毒 係一個網頁縮短程式所產生嘅較短網址
但你所講個個唔係病毒都一定係呃人
...
如果bit.ly間公司見到會否喊,被加上罪名~~

會震都唔一定係有事
佢會兇你再唔㩒制你電話就有時,
如果你啱,就先會有時

咩都唔理close左佢啦,再擔心嘅就熄機斷電休息一陣~(有機會停到姐)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Joant 於 17-02-18 發表Bit.l

原帖由 終極熊貓 於 17-02-19 發表

會震都唔一定係有事
typo
佢會兇你再唔㩒制你電話就有事,
如果你㩒,就先會有事~

大宅

虎到金來勳章

wy_yen 發表於 17-2-19 10:28
o係一開頭係look:跟住話係coupon果隻?病毒o黎。。。好耐之前已有。。唔好開呀!有d人係自己send左都唔知ga
...

就係呢個啦 !!我fd share俾我,因為都信得過佢,咪點黎睇下,佢話另一個fd 主動send俾佢,好彩我覆得快問佢係咪病毒,佢真係打算去做問卷

大宅

虎到金來勳章

終極熊貓 發表於 17-2-19 10:33

會震都唔一定係有事

我上網check過,原來呢個message上過生果報,上年既事,因為有讀者報料,記者問左麥記,佢地答覆冇做過呢d網上問卷送現金券,應該係呃人的

首頁

尾頁

跳至