在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

放bb係育嬰院好定請褓姆好呢?

有好朋友媽咪幫我做褓姆,星期一至五湊,不過十幾年沒湊bb,及平日都係行下山種下花,間中去下旅行,我有點唔好意思怕她困身,所以有考慮放bb到育嬰院,請大家給點意見我。

1/ bb 09年5月尾才出世還有時間考慮
2/ 唔知找褓姆公價是多少??1-5日間湊,未傾價錢o架!
3/ 如放寶寶在育嬰院,我想給人奶bb吃可行嗎?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 sonialinyf 於 08-12-23 10:53 發表
放bb係育嬰院好定請褓姆好呢?

有好朋友媽咪幫我做褓姆,星期一至五湊,不過十幾年沒湊bb,及平日都係行下山種下花,間中去下旅行,我有點唔好意思怕她困身,所以有考慮放bb到育嬰院,請大家給點意見我。

1/ bb 09年5月尾才出世還 ...

既然好朋友媽咪主動話幫你湊, 就唔洗怕佢困身而唔好意思, 反而應該諗佢十幾年冇湊, 會唔會生手同佢有冇耐性同你湊bb啫.

1. 雖然bb出年5年才出世, 但如果想報育嬰院, 越早報越好, 因為未必有位要排隊架.
2. 如果只湊日間, 大槪$4-5K, 咩嘢都唔包.
3. 放育嬰院都可餵人奶, 老師會幫你"坐"熱D奶俾BB食.

大宅

原文章由 tantanmama 於 08-12-23 12:46 發表

既然好朋友媽咪主動話幫你湊, 就唔洗怕佢困身而唔好意思, 反而應該諗佢十幾年冇湊, 會唔會生手同佢有冇耐性同你湊bb啫.

1. 雖然bb出年5年才出世, 但如果想報育嬰院, 越早報越好, 因為未必有位要排隊架.
2. 如果 ...

放育嬰院啦, 好好架!

tantanmama,

2. 如果只湊日間, 大槪$4-5K, 咩嘢都唔包. <<<< 我返果間咩都包喎! 你係邊間呀?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-12-23 13:29 發表

放育嬰院啦, 好好架!

tantanmama,

2. 如果只湊日間, 大槪$4-5K, 咩嘢都唔包.

$4-5k係揾EE湊啫. 我報咗保護兒童會將軍澳果間育嬰院, $4850/月, 包埋奶粉尿片.

大宅

原文章由 tantanmama 於 08-12-23 14:46 發表

$4-5k係揾EE湊啫. 我報咗保護兒童會將軍澳果間育嬰院, $4850/月, 包埋奶粉尿片.

原來如此,唔會晒。

我係粉嶺保護兒童會,咁你有冇參加佢哋個Q版運動會呀?

公爵府

原文章由 SaSaHon 於 08-12-23 16:44 發表

原來如此,唔會晒。

我個b出年1月先出世. 所以未可以參加呀佢地d活動呀.

民房

原文章由 tantanmama 於 08-12-23 14:46 發表

我果間唔包尿片

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會呀! 不過我個B 係參加親子障礙賽(即係家長要一齊比賽 ),希望道時見都到你!

原文章由 SaSaHon 於 08-12-23 16:44 發表

原來如此,唔會晒。

大宅

原文章由 welcome 於 08-12-24 07:27 發表
我會呀! 不過我個B 係參加親子障礙賽(即係家長要一齊比賽 ),希望道時見都到你!

我個B到時age 1 多啲啲,好似只係可以參加自由行比賽。你個B幾大呀?

男爵府

到時21個月喇,係大姐姐!

原文章由 SaSaHon 於 08-12-24 12:09 發表

我個B到時age 1 多啲啲,好似只係可以參加自由行比賽。你個B幾大呀?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得如果有相熟有經驗的人湊會好d,時間方面易相就,因為入嬰院雖然可以學到多d野,但要考慮嬰院集体照顧,好容易感染傷風感冒,發燒就唔可以番,要搵人看小朋友,如果返到嬰院先發燒,就要立即接走,病左返學又無得休息因為真係有d小朋友返親就病,可能基本身子差.
當然你朋友的媽咪吾係湊開bb,可能會覺辛苦,而家還有時間,可以再搵其他幫手.

複式洋房

感謝 各位既回覆!
我都係有少少擔心,EE太耐沒有湊bb怕佢辛苦,此终廿幾年前o既湊的方法,跟現在有D唔同,教小朋友又唔同o左;
我今個星期六,都約o左白田救世軍育嬰院去參觀,我都諗住順便報名,先留位反正出世後才有得面試,到時再決定都仲有得選擇,想問問呢?lee間育嬰院好唔好架,我住樂富仲有冇其他選擇呀。

複式洋房

我都有報Q版運動會, 參加咗嬰孩爬行比賽, 唔知呀仔到時識
爬未呢?

侯爵府

夏天玩到顛

原帖由 sonialinyf 於 08-12-30 14:23 發表
感謝 各位既回覆!
我都係有少少擔心,EE太耐沒有湊bb怕佢辛苦,此终廿幾年前o既湊的方法,跟現在有D唔同,教小朋友又唔同o左;
我今個星期六,都約o左白田救世軍育嬰院去參觀,我都諗住順便報名,先留位反正出世後才有得面 ...

妳睇下以下個post,有間係竹園,有媽咪試過話ok
http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1883485&goto=lastpost
hahaha

首頁

尾頁

跳至