自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

出面有好多卡數一筆清公司,其實信唔信得過?定係情願支付銀行卡數最低還款會比較安全?如果信得過,邊間公司可以推介?

大宅

Kelvin(C.M.So) 發表於 17-3-9 17:00
出面有好多卡數一筆清公司,其實信唔信得過?定係情願支付銀行卡數最低還款會比較安全?如果信得過,邊間公 ...
呢D公司係唔係一般比銀行收取較低利息?信唔信得過?

公爵府

Kelvin(C.M.So) 發表於 17-3-9 17:00
出面有好多卡數一筆清公司,其實信唔信得過?定係情願支付銀行卡數最低還款會比較安全?如果信得過,邊間公 ...

銀行d personal load 好d,利息底d.
咭數好高息.

wcpcelia    發表於 17-3-10 16:34

公爵府

回覆樓主:

其實大部份財務機構都話自己係卡數一筆清 ,不過而家越嚟越多人用偏門嘅方法收取佣金 ,如果你真係欠卡數 直接去銀行申請卡數一筆清貸款, 一定比卡數平,記住係銀行 唔係財務公司

水晶宮

回覆樓主:

問銀行借好過啦

珍珠宮

回覆樓主:

廣告嘅財仔比銀行高息,通常借唔到銀行先借呢d,但比信用卡低息,而且有還款期,定期還款有還完一日,但信用卡只還min pay一世都還唔完,仲會愈滾愈大

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

信用咭月結單一定有印你欠咭數要比幾多息, 剛睇左我恆X 張月結單

ACCOUNT SPECIAL RATE, CASH ADVANCE, 38.37%
ACCOUNT SPECIAL RATE, PURCHASE/FEE, 34.97%

DBS 就

零售交易 Retail Transaction:
標準年息 Standard Annual Rate32.00% 實際年利率 APR35.70%
現金透支 Cash Advance
標準年息 Standard Annual Rate32.00% 實際年利率 APR39.53%
有埋例子, 欠$20,000, 還min pay, 大慨要13年11個月.

還咭數私人貸款我未借過, 見DBS 網上話每月平息低至0.04%(實際年利率為3.83%).

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

credit card interest can be 30-40%+ ga, very .

You can try to apply for a personal loan in a bank if you have a stable job, cheaper than 財仔.

But top on you list: BUY LESS!! Otherwise, your credit card bill will build up again.

wcpcelia    發表於 17-3-10 16:35

大宅

還min pay係無底深淵,可以搵銀行傾借一筆清,如果你欠多過一間銀行的話,可以搵間欠額最高嘅銀行申請債務舒緩,會幫你還埋其他銀行。若果銀行唔批,才去找財務公司,點都好過還min pay。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最重要係唔好比D債繼續積落去, 好多人就係 最初欠咭數, 借下錢還咭數, 又再洗大左欠多D咭數, 又借多D, 借下借下, 銀行還唔到, 借大間財仔, 到大間財仔還唔到, 就借D細間, 之後再借D冇牌.......
最後,好彩既有親人幫手還, 冇咁好彩既就破產, 再更唔好彩就........

唔好以為借到一身債只係D本身冇錢,冇工開既人, 事實係好多本身都有唔錯既收入,有正職. 亦唔好以為係只係少數人至會咁, 其實呢D人多到好似便利店咁, 梗有一個係左近.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

問返銀行借一筆清卡數好過
感激遇上你~

大宅

回覆樓主:

梗系信唔過啦
如果唔識
記住睇實際年利率
超過7%就已經好貴息
唔好睇什麼每月平息

大宅

clpapa 發表於 17-3-9 22:29
最重要係唔好比D債繼續積落去, 好多人就係 最初欠咭數, 借下錢還咭數, 又再洗大左欠多D咭數, 又借多D, 借下 ...

多謝提醒

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

clpapa 發表於 17-3-9 22:29
最重要係唔好比D債繼續積落去, 好多人就係 最初欠咭數, 借下錢還咭數, 又再洗大左欠多D咭數, 又借多D, 借下 ...
我幫朋友問, 我朋友是欠幾張信用咭咭數, 而她薪金還數都7成, 影響養家生活開支, 問過大間銀行呂借唔到一筆清, 又沒有家人幫忙, 咁是否申請破產好d呢?
破產是否好恐怖? 如: 會唔會影響工作出糧? 居住地方, 日常生活開支....等!!想幫朋友了解一下, thx

公爵府

正當財仔咪信得過囉!好似邦X嗰啲,首選係銀行私人貸款,不過如果欠咭數未必借到,退而求其次就財仔,點都應該平過信用咭。

伯爵府

ru_663th 發表於 17-3-10 22:48
我幫朋友問, 我朋友是欠幾張信用咭咭數, 而她薪金還數都7成, 影響養家生活開支, 問過大間銀行呂借唔到一筆 ...

如果銀行借唔到,試下邦x,安x兄弟果啲啦,利息可能冇銀行咁靚,但點都好過還min pay,唔係走投無路都唔好破產啦,一世架,仲有借完一筆清之後唔好再碌卡積卡數喇

男爵府

有得揀一定揀銀行
銀行會本金同息一齊扣
財仔先收息後扣本金

首頁

尾頁

跳至