懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛去照超聲波,確認BB 發育停止在8周並且沒有心跳. 醫生叫我考慮是否要做手術.

3月11日已看了一個醫生,說沒找到心跳.
3月17日今天我們再找另一個醫生照,BB 沒有長大過,而且還是找不到心跳.
我相信這個已經是事實了
問題是我沒有出血,沒有肚痛.為什麼會這樣.
醫生話等多一周,睇下BB 會唔會自然去排出吧.

珍珠宮

回覆樓主:

可能係自然淘汰,唔好灰心,好好調養身體再重新來過。

別墅

我兩次小產之中,其中一次就係咁,喺第二次產檢時發現bb沒有心跳了。而之前亦冇見紅、流啡、肚痛之類....後來我在Johnson bady的website有提及過。

為什麼懷孕初期流產的風險會比較高?

大多數流產都是染色體缺陷的結果,這會嚴重到妨礙成長與發展。紐約大學婦產科教授Dr. Steven R. Goldstein(史蒂芬高斯坦博士)表示:「那是大自然自己的選擇,而出生寶寶在某種程度上的出生缺陷率之所以那麼低,就是因為許多有問題的懷孕都在最初的幾個禮拜就結束了。整體來講,在已知的懷孕當中有 15% 以流產收場,而當中又有 80% 發生在頭三個月內。」

所以,我冇咁在意了。當時醫生都叫我千萬不要責怪自己,只是今次唔好彩。下次努力過啦。

我果次係入院做刮宮手術,但刮唔淨~~後來差不多食了大半個月子宮收縮葯才能排清。之後再睇中醫調理。

大宅

回覆 Katy52 的帖子

依家醫生叫我睇一個星期,睇下佢會唔會流血/肚痛而排出.
你之前有冇咁樣,定還是你直接就去醫院???

複式洋房

sym1123 發表於 17-3-17 13:50
剛剛去照超聲波,確認BB 發育停止在8周並且沒有心跳. 醫生叫我考慮是否要做手術.

3月11日已看了一個醫生, ...

好明白你的心情,我嘅情況同你一樣(emoji)(emoji)

大宅

我情況一樣,去咗私家做刮宮。一個月後就嚟返M, 以家食中藥調理。別太傷心,平復心情後再好好調理等下一次小天使再來。

大宅

connie_fung 發表於 17-3-17 19:44
我情況一樣,去咗私家做刮宮。一個月後就嚟返M, 以家食中藥調理。別太傷心,平復心情後再好好調理等下一次 ...

多謝你支持。。

大宅

我都好明白,我都剛剛發生完!上星期係醫院藥流,第二日排出組織,尋日返醫院check已經清晒,只剩少少血等自己排清!

唔好唔開心。記住養番好身體,小天使會好快再黎!加油!

珍珠宮

Katy52 發表於 17-3-17 14:29
我兩次小產之中,其中一次就係咁,喺第二次產檢時發現bb沒有心跳了。而之前亦冇見紅、流啡、肚痛之類....後 ...

呢個係事實,我都小產過,明白bb係有問題先留唔到,我寧願係咁樣好過夾硬留落黎,如果唔好彩出左世先發現有問題已經太遲,痛苦係一世,而且只有佢痛苦,我更加唔忍心

男爵府

回覆樓主:

我記得你,屯門區的。so sorry to hearing that
唔好太怪責自己,可能未ready,小天使一定好快回來的!加油啊!

大宅

如果能自然排出對你身體比較好。

不要多想,總好過之後發現唔健康仲唔捨得。

好好保重身體

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

我16年7月當時有左11周,錦岩產檢時醫生發現無左心跳(胎停流8週),無原因,又係無痛無流血。之後休息調理介口介凍飲,12月再次反來,而家15週(emoji)(emoji)。 加油呀你,手術後好好調理。最緊要介口。唔好令自己病,做下運動,令自己同子宮strong d

大宅

chaichaicat 發表於 17-3-17 20:55
我記得你,屯門區的。so sorry to hearing that
唔好太怪責自己,可能未ready,小天使一定好快回來的 ...

係呀。。依家都係等。
只好等多一星期,如果佢唔自動排出就要去搵醫院處理,到時再睇下咩方法?

翡翠宮

養好身體先,祝你早日有個健健康康嘅BB

大宅

melodylala 發表於 17-3-17 19:52
我都好明白,我都剛剛發生完!上星期係醫院藥流,第二日排出組織,尋日返醫院check已經清晒,只剩少少血等 ...

藥流係咪好d 架?? 塞藥嗎?
我上網睇刮宮好傷,我好驚醫院會刮宮。

大宅

hongmi 發表於 17-3-17 22:50
我16年7月當時有左11周,錦岩產檢時醫生發現無左心跳(胎停流8週),無原因,又係無痛無流血。之後休息調理 ...

你係咪醫院做手術??

男爵府

sym1123 發表於 17-3-17 23:08
你係咪醫院做手術??

係呀,知道後第三日去私家做。吸宮

大宅

hongmi 發表於 17-3-17 23:14
係呀,知道後第三日去私家做。吸宮

祝你同bb 都健康

男爵府

sym1123 發表於 17-3-17 23:16
祝你同bb 都健康

所以你要信我,之後要好好介口,我之前成日飲凍野,我唔信邪,覺得以前生過錦順利唔會發生係我身上。但原來都要好小心,另外我有睇左一個月中醫調理,中醫話我M唔夠多,子宮唔夠血,原來女人M要多先好,當然唔係多到誇張果隻,我之前頭幾日用著通M巾幾個中都唔滿,原來就係M小
仲有,我今次咩人都無講,跟足傳統。希望你好好休養。 小baby會好快反來搵你架

首頁

尾頁

跳至