自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

睇完巴西黑心肉, 真係好得人驚. 不過又令我諗起無良商人其實度度地方都有.

1. 當年沙士前發咗一場好大嘅禽流感, 廣東好多雞場做唔到生意.因為中央落咗 order 有無中病毒嘅雞都要殺 .

咁阿 x 就叫老豆打本比佢做生意, 攞咗佢老豆二千萬人仔, 做嘅生意就係盡掃個d 雞場嘅雞.
個時禽流感鬧到咁大, 都少咗人食雞, 所以佢可以用好平好平嘅價入一大批雞.

之後佢就搵地方租倉, 將d 雞入倉雪硬. 你諗下個時二千萬可以買到幾多死雞

佢個時估下年禽流感就會散, 到時用市價 / 低過市價少少主打大批賣比食肆, 佢就可以搵到錢.
佢真係好好彩, 到下年沙士同禽流感真係散咗, d 人回復日常生活要食雞.
佢個算盤打得響, 起碼賺咗三個轉.
唔係老吹, 我屋企大陸有兩間屋得閒放假去住, x 係我鄰居嘅大學同班同學.
我地話咁都得?! 我鄰居仲要話有幾出奇? 無事嘅食唔死人

2. 哩單唔關食事, 只係單純想講外國都有衰公司. 澳洲其實都有唔少壓榨勞工嘅事.

我以前homestay 有個南美妹去搵工, 去到間意大利人開咗 cafe 見工, 咁個老闆話要試工.
試足一星期, 期間無人工 完全唔合理啦, 但佢又咁樂天真係走去試.
好好彩佢做得好好, 個老闆好難得請咗佢做成間店唯一有人工收嘅pt .
而係佢打工期間, 佢只睇過每星期有唔同人來試工, 但係從未請過任何人...

另外我一個鬼佬朋友係一間叫hammer & tongs 嘅 cafe 做咗年半, 而家好似話來香港開.

離職後先發現原來間公司無幫佢同埋佢嘅同事比強職金 (澳洲 superannuation ).
搵咗 N 個部門、機構都無個話幫到手, 其實係魔高一丈.
佢前老闆 (係入面做睇數) 將間公司「賣」咗自己細佬 (係入面做廚).
雖然兩條友仲係入面做, 但因為公司換咗持有人係告唔到間公司, 只可以自己用民事告個directors.
或者等間公司liquidated 再入紙追.

水晶宮

回覆 Dwmn 的帖子

我都講一個先, 加拿大都有, 係我好細個時听個有個PARTTIME JOB係將過咗期既食物日子印走, 換過個新日子既。 

侯爵府

回覆樓主:

廿蚊張話無証明啲巴西肉不宜食用,不應1下架。嘩,咁佢旗下嘅食肆係咪即係會繼續用呢啲肉? 佢入咗好多貨定啦!

首頁

尾頁

跳至