6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

加固問題求賜教

B剛六個月 五個半月開始試奶粉開米糊

佢其實"梅"到呑到 亦會張開口想再要 但唔知點解一圍口水肩/圍兜就喊 次次喊住食 食到成面成手係但又唔鍾意人同佢抹嘴抹手 一掂就喊 但米糊跌咗落圍巾佢又會舔返曬 所以我都唔知佢鍾意定唔鍾意 暫時只試過加南瓜蓉 效果差唔多 驚好似夾硬逼佢喊住食 會有反效果有陰影 越來越唔鍾意

另外一個問題係佢而家食得好少 我哋唔係用建議份量20g粉加200ml奶開俾佢 可能只係五分一 但淨番d奶佢又飲唔晒 (total應該比平時飲少左) 驚佢水份唔夠 唔知使唔使俾佢飲水 因poopoo杰左

同埋到底幾多糊仔先可以完全代替一餐奶 中間又要飲返幾多水?

Thanks

珍珠宮

其實我都無刻意整幾多g既糊仔,只要沖完之後可以一碗仔咁多就可以代到一餐。初時添加比較稀當然代唔到,之後杰D就可以了。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

米糊既話我都係俾佢食過一段時間,然後就轉粥仔喇

男爵府

回覆樓主:

我仔都試過一食固就扭計係咁喊,我停3日再餵,佢又冇野啦喎仲追住食添,食到一個bb碗已經係代到一餐

別墅

回覆樓主:

有冇試過唔圍圍巾黎食?

大宅

tracy0609 發表於 17-3-28 18:43
有冇試過唔圍圍巾黎食?

唔敢唔圍 佢一路食一路放手入口 跟住將d野食high晒上身同high chair

大宅

咁請問大家大概用左幾耐先可以用一碗仔糊仔代替一餐奶?
因為我試左兩個幾禮拜都仲係每次食得幾匙羹之後就發晒脾氣

別墅

回覆樓主:

我未試過用糊仔代哂一餐
我係兩星期糊仔加奶
兩星期粥加奶
之後就用粥代一餐

伯爵府

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 KMALL特別版勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

hkcalvin 發表於 17-3-29 14:33
咁請問大家大概用左幾耐先可以用一碗仔糊仔代替一餐奶?
因為我試左兩個幾禮拜都仲係每次食得幾匙羹之後就 ...

我仔試左成個月都加唔到固,奶又飲少左,點算好?迫佢飲多少少即嘔

首頁

尾頁

跳至