自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

啱啱開左戶口,諗緊揀1隻定2隻供好,有無人都有做開月供?係咩組合呀?thx

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都想知
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

男爵府

flyinsky 發表於 17-3-28 09:35
啱啱開左戶口,諗緊揀1隻定2隻供好,有無人都有做開月供?係咩組合呀?thx

...
點解要月供????每月打算供幾錢.....

伯爵府

lambxx 發表於 17-3-28 10:01
點解要月供????每月打算供幾錢.....

因為返工好忙其實無時間睇住個市,想入市又成日拖,最重要係想買700,覺得會升咁每月供d又唔使一次俾咁多,預用6-7千一個月供,月供我認為啱買一手幾萬既股,幾千果d老實唔使月供

男爵府

flyinsky 發表於 17-3-28 10:06
因為返工好忙其實無時間睇住個市,想入市又成日拖,最重要係想買700,覺得會升咁每月供d又唔使一次俾咁多, ...
700 升到穿220 咪月供呀...好易中招架.....你不如存番D錢...等機會回先100 股100股 0甘買啦...

佢一回你就走唔郁...放又唔得..係樹捱價呀

伯爵府

lambxx 發表於 17-3-28 10:24
700 升到穿220 咪月供呀...好易中招架.....你不如存番D錢...等機會回先100 股100股 0甘買啦...

佢一回你就 ...

但我已經開左戶口定係供住其他先?
其實700我好耐以前買過放左所以一直過唔到心理關口買返,但見佢真係似長升先打算買咋,而家入得真係博升咋因爲無息咁滯

男爵府

flyinsky 發表於 17-3-28 10:30
但我已經開左戶口定係供住其他先?
其實700我好耐以前買過放左所以一直過唔到心理關口買返,但見佢真係似 ...
開左戶口可以唔用架嘛....你月供股票唔同買現貨..冇得止蝕...頂多溝....你對700有幾深認識???佢係指數股...好容易比人舞高弄低...你考慮清楚先好呀...

伯爵府

lambxx 發表於 17-3-28 10:34
開左戶口可以唔用架嘛....你月供股票唔同買現貨..冇得止蝕...頂多溝....你對700有幾深認識???佢係指數股... ...

多謝你呀,我會研究多d資料先,咁如果我供66呢?因為中銀有promo送6個月手續費,如果啱用係抵架

男爵府

flyinsky 發表於 17-3-28 10:40
多謝你呀,我會研究多d資料先,咁如果我供66呢?因為中銀有promo送6個月手續費,如果啱用係抵架
...
唔好因為手續費抵而衝動行事....幾個價位,頂到好多手續費.....你首先去搵你心儀既股票..睇下佢呢3個月既走勢...如果係太高既,就要考慮下佢既上升空間同下降空間....衡量你能承擔既風險...因為係月供...其實係唔係應該搵D高息股好似比較好....

伯爵府

lambxx 發表於 17-3-28 11:02
唔好因為手續費抵而衝動行事....幾個價位,頂到好多手續費.....你首先去搵你心儀既股票..睇下佢呢3個月既走 ...

其實都係,因為個手續費係包晒所有費用包括代收股息費,咁似乎應該搵d高息得來一年派幾次股息既先啱
另一個問題,幾多息率先算高息?內銀息率唔錯但波幅不大有機會蝕時間值

珊瑚宮

畀面勳章

lambxx 發表於 17-3-28 10:24

佢一回你就 ...

同意 700 現時高位,我都係$225 放曬 ($195 入).

希望$205 先再入。

男爵府

flyinsky 發表於 17-3-28 11:06
其實都係,因為個手續費係包晒所有費用包括代收股息費,咁似乎應該搵d高息得來一年派幾次股息既先啱
另一 ...

正確既息率應該係以你買入既股價來計算...你可以做下RESEARCH...睇下你心儀既股票,過往派息既表現...公共股好似息率較高同穩定...記住..股票派息唔係一定架...佢唔派你都吹佢唔漲...內銀既...最近好多隻都升到好高下...不過應該近來唔會有好大既因素令內銀暴趺...應該跟市況調整橫行上落市..同樣地..你都可以考慮一下你能承擔既風險....但如果買內銀既..你唔水月供啦...都係幾蚊股...你一個月買1手都得啦....仲可以靈活處理....

首頁

尾頁

跳至