論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我請左個係斷約工人,佢話先生過咗身,舊僱主鹽佢唔吉利炒左佢,而家佢番左菲律賓,三個月之後就返嚟開工, 到時我個BB就差唔多出世。
Interview 的時候覺得佢幾好,而家睇咗好多post之後有啲擔心其實同工人相處有啲乜嘢注意?係咪要先同佢哋約法三章,例如廚房嘢唔可以亂食,洗頭水護髮素唔可以亂用,食飯要分開食,貴既野食唔預工人,要係廳房裝cam偷嘢.... 等等
其實咁樣對佢哋來講算唔算好harsh?我覺得如果好細緻嘅嘢都要定晒規矩都幾煩,住埋一齊咁樣做工人會唔會唔開心,請高手指引!

大宅

我工人黎左3個月,都係負責幫我湊newborn bb, 頭一個月佢會表演得好客氣,而且清潔都會自動波,我無刻意同佢約法三章

未生b前,我同老公都比較夜收工,姐姐都係自己煮自己食,有時我假日叫pizza食我都會預埋佢,佢都會就住食唔敢食太多,不過我覺得佢會鐘意自己呢埋廚房食

洗頭水沐浴露洗衣液果d,我都會比佢用,只要唔太過份我都無話佢,我自己諗,佢人工唔高,係希望呢d小小恩惠,佢會湊得bb好d,同埋如果佢唔比錢買呢d唔沖涼,都會擔心佢污漕唔想比佢掂b呀

不過你都可以同佢講明邊d野唔比佢掂同用,佢地明白都唔會亂黎嘅

複式洋房

我都係新手,姐姐黎做左4個月,一開始我同佢講唔好借錢,要保持個人清潔衛生,工作時不可玩手機,其他野一路做一路講,我有比洗頭水沐浴露佢,我怕佢唔捨得買

男爵府

我係新手X4,我無初生所以無裝cam,你有初生裝cam可以同姐姐講目的係觀察BB安全(實際上亦希望減低被偷野風險則唔需要講明),姐姐開工講清楚有咩唔可以食唔可以用,一唔一齊食飯係小問題,我吸收其他人意見都覺得一開始應該講明規舉,係合理,唔算苛刻o

男爵府

我個人覺得要睇下姐姐咩性格, 但一開始都係講明好啲, 有啲姐姐見你提供晒用品, 就會好浪費, / 唔駛錢既嘢係咁食, 有啲會有分寸。一開始扮下嘢好正常, 真係要做落一排先知佢係點。

我工人嚟左果日, 我就帶佢去買日用品(牙刷口杯污衣籃), 呢次我比錢, 洗頭水果啲我開頭比佢用, 不過發現佢用得好勁, 同埋佢地有時鐘意用自己啲牌子, 所以我之後同佢講呢啲佢要自己買, 唔包零食唔可以用買餸錢買自己食物, 因為我地包三餐, 早餐面包會買埋佢果份, 佢唔駛自己買, 如果覺得佢表現ok可以另買零食比佢。我見好多人都話只要姐姐做得ok,都唔介意提供呢啲, 不過我發覺我姐姐唔無乜節制, 同佢講可以食果啲零食, 佢會同你掃晒佢,啲飲品同佢講可以飲, 有時買一堆返來結果我地無乜食/飲過, 幾日就無晒。

所以最好一早有啲規則, 再睇表現慢慢放寬好啲

男爵府

同埋如果湊bb..我一定會裝cam, 比一個唔識既人湊, 點放心唔睇住?

別墅

多謝大家俾左好多好有用既意見我!我唸住第一時間整左個cam 先,再唸唸俾個welcome pack 俾工人,睇睇工人情況先決定會唔會之後d野再繼續free offer la~

Btw, 你地買邊隻cam 嫁?

大宅

eliselyse 發表於 17-4-5 00:29
多謝大家俾左好多好有用既意見我!我唸住第一時間整左個cam 先,再唸唸俾個welcome pack ...

我淘寶買呢個,百幾蚊好好用,屋企有wifi就得

水晶宮

eliselyse 發表於 17-4-5 00:29
多謝大家俾左好多好有用既意見我!我唸住第一時間整左個cam 先,再唸唸俾個welcome pack ...

工人最着緊係錢, 果d什麼洗頭水、日用品、零食, 你唔提供, 佢冇咩所謂。佢最有所謂係頭3個月勞工假冇薪 (即係放勞工假而被扣人工)。 頭3個月的勞工假, 你唔扣人工的效果係好过豪日用品比工人用!

別墅

kolabear 發表於 17-4-5 01:00
我淘寶買呢個,百幾蚊好好用,屋企有wifi就得

正喎,多謝推介

大宅

回覆樓主:

廚房一定要安裝,我無裝,而家後悔死!
剛來時,嚴啲,執正來做!唔好心軟,我本來都諗住對佢好,佢對我小朋友好,同理心!
但原來唔可以!就來完約,唔再續啦!頂佢唔順!

複式洋房

新手想問下如果大家煲貴湯或者貴食材會唔會預埋工人食架?

男爵府

little_one 發表於 17-4-15 12:37

會,因為唔係成日整

複式洋房

little_one 發表於 17-4-15 12:37

煲湯我無比佢飲㗎,嘢食嘢飲講明邊D佢可以食,最好準備一個細籃放比佢D嘢,例如麵包餅乾飲品咖啡,大家唔駛估估下!

大宅

回覆 臭脾氣 的帖子

想知點解廚房要裝 cam?

伯爵府

2013baby 發表於 17-5-24 17:20
回覆 臭脾氣 的帖子

睇吓佢會唔會撩完鼻屎唔洗手就掂食物 (我在廚房cam 見到),
佢地好鐘意閃入廚房玩手机扮做野,
防佢偷野。

大宅

2013baby 發表於 17-5-24 17:20
回覆 臭脾氣 的帖子

成日死向廚房扮做野,就講煮晚飯由5點半煮到7點,送菜已經一早洗好整好,小朋友就唔理,由佢向廳搗亂,總之安全就算數!除咗可以睇住佢有無加料向食物度,仲可以睇佢有無做野,有段時間,全屋都好dirty,有工人等如無工人,無清潔又話有清潔!

大宅

回覆樓主:

開頭嚴啲好。。。講明好多規矩。。。邊啲可以用可以食。。。工作時間唔可以用電話。。。比埋schedule佢有咩要做。。。。唔好有同理心。。。你對佢好唔代表佢會對返你同bb好

同埋cam一定要有。。。就算有冇bb都好。。。。等佢有個 alert 太太會望住你

大宅

回覆樓主:

我都覺得唔可以對佢地心軟,要揸返正嚟做,最鐘意匿係廚房扮做嘢,所以下次請工人我都會裝cam(emoji)

大宅

佢地唔會知足架....咩都照規矩做啦...
咩洗頭水護髮素NO啦....比佢就當老奉架喇~
野食..你食咩佢食咩...一定要分開食..你夾比佢...
貴野唔洗比...佢乖可當獎勵
唔洗當屋企人...因為佢地唔會感恩..
CAM一定要...我就係裝CAM裝到個PK側野印...
仲有可以MON住佢做野...
對上隻肥印...一路做一路講電話..又用手抹個碟當洗左...正PK

首頁

尾頁

跳至