嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩呢個禮拜開始生,左邊面左耳,額頭頸都有。feel到佢痕,係甘R...用金銀花幫佢沖涼,又好勤力抹面茶保濕cream,反反覆覆好紅,退紅,又紅番。茶cream...吸收左之後,個紅左的位置出水。請問各位媽媽知唔知係濕疹奶癬定敏感?根據經驗有冇咩可以根治?謝謝!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

其實最好帶左去睇醫生, 睇下醫生講咩先....

有時唔知咩事, 又勤力抹又勤力搽CREAM未必係好事.....
對症下藥先啦!

我B都係咁, 時不時都係咁捽眉, 捽到紅, 我都唔敢成日抹, 成日補CREAM, 一日最多兩三次(一黎怕抹得多變乾, 搽CREAM搽得多透唔到氣), 呢兩日濕, 我都係補得好薄CREAM, 只係怕佢捽到乾晒先至搽.... 少少紅就忍左佢由得佢, 盡量睇住佢唔好比佢捽咁多咋, 情況都係紅下又退下, 但SO FAR OK

個身都試過出晒紅點點, 睇醫生話係天氣熱得滯出出黎, 話唔好搽咩濕疹膏, 會自然退(但無講幾耐會退), 終於前前後後三星期算係好D已無乜, 又係反反覆覆 (因為天氣都係反反覆覆又熱下凍下乾下濕下) 皮膚問題係要時間去處理, 媽媽真係要有耐性, 唔好太緊張.....唔好用太多唔同既產品比BB搽, 始終成份唔清楚, 可能會刺激到BB皮膚. 我都試過因為佢身上既皮膚問題, 係咁睇有咩岩佢用, 但最後都無買無轉產品, 因為唔想BB試咁多唔同既野而破壞左D皮膚

別墅

bbchu15 發表於 17-4-7 13:12
其實最好帶左去睇醫生, 睇下醫生講咩先....

有時唔知咩事, 又勤力抹又勤力搽CREAM未必係好事.....

可以試earth aromatherapie既金盞花純露同cream, 全天然有機, 用幾多都冇問題, 我d仔女都係濕疹b, 好易出皮炎, 可以考慮下

首頁

尾頁

跳至