母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

岩先泵完奶洗樽時老公突然問我而家一日泵幾多次奶,
點解阿仔d奶飲極都唔完咁既?! 我忍唔住係到笑,
回想大仔時我係窮媽媽, 一日泵極都唔夠200ml,
到而家細仔就打算無就飲奶粉囉, 個人好輕鬆, 出奇咁做左富媽 (自己覺得咋) 阿仔4個半月大左右一日6餐, 160m@次,暫時d奶都夠飲, keep到2、3日存貨,
暫時仲係全人奶, 試過幾次出街唔方便帶奶, 俾奶粉阿仔, 阿仔飲左兩啖就唔肯再飲, 只好埋身頂住先...雖然返工泵奶好麻煩、半夜起身朝早又一早起身泵 (24小時計泵5次), 但見到阿仔有d肉地仲咁鐘意自己既奶, 滿足感無野可以代替...
各位人奶媽只勉之

大宅

Chirley 發表於 17-4-4 23:55
岩先泵完奶洗樽時老公突然問我而家一日泵幾多次奶,
點解阿仔d奶飲極都唔完咁既?! 我忍唔住係到笑,
回想大仔 ...

請問你一日泵5次大約個schedule 係點,我就黎返工,因為on shift而家都諗緊咩時間泵好

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Joycecls 發表於 17-4-5 00:39
請問你一日泵5次大約個schedule 係點,我就黎返工,因為on shift而家都諗緊咩時間泵好
...

我泵既時間係: 02:00左右、06:50-7:00、12:00、17:00、21:30-22:00

如放假既時間上都會有少少唔一樣, 但點遲都係5個鍾左右點都泵, 有時谷就唔夠4個鍾就泵, 都係睇情況。未返工前我係泵4次咋, 不過健康院姑娘話我泵得太少,叫我最少泵6次, 但我覺得好似密左D, 如果返工既根本做一陣野就又要再泵, 所以我泵5次 (奶量無少到), 亦有以下原因:

1/ 半夜2、3點果轉我一直都有KEEP, 話奶量多, 但有時累/唔多就只係泵20分鐘

2/朝早因要湊大仔返學, 所以只能早少少

3/ 之前泵4次時因夜晚果轉係7、8點, 成日趕頭趕命咁, 就算唔駛返工係屋企, 因撞正食飯時間都有點煩, 如果返工更未必可以咁準時啦,所以5泵後時間反而好控制左

試過返工時間內要出去做野, 如果半日既就會拎個靚冰袋可以KEEP奶KEEP得好D、或者真係泵6次去保証其間唔會谷到唔舒服(係中午到夜晚果段時間), 夜晚十點左右果轉照泵, 只係時間上可以再推後少少,保証2點幾時可以起身再泵。我係返工前睇過其他人分享既情況, 亦問過自己同事 (因有個同事佢早我一個月生左), 所以一早都諗定左返工後點做,
但因為你ON SHIFT, 可能你都需要諗多少少。雖然我之前已諗好點做, 但開始時都係覺得有D麻煩同好似唔太順咁, 不過好快就無野, 不經不覺都返左工2個幾月, 暫時見標係可以餵到6個月先, 再慢慢睇下點…

大宅

Chirley 發表於 17-4-5 10:03
我泵既時間係: 02:00左右、06:50-7:00、12:00、17:00、21:30-22:00如放假既時間上都會有少少唔一樣, 但點遲 ...

我上一胎唔洗on shift, 返工太忙,只泵到一次,啲奶真係岩岩夠(加埋產假冰奶)好在都去到8個月全人奶,咁岩又轉工所以8個月停左。
今胎想餵耐啲,點知又遇著on shift...不過我諗都可以adjust, 反而怕有突發事忙無時間泵,不過都唔諗得咁多,見招拆招(奶媽強項)
Thx for yr sharing~

請問出街泵,你用邊隻泵,係咪用靜啲嘅泵?同埋要搵地方

水晶宮

Joycecls 發表於 17-4-5 10:40
我上一胎唔洗on shift, 返工太忙,只泵到一次,啲奶真係岩岩夠(加埋產假冰奶)好在都去到8個月全人奶,咁 ...
係呀只能見招拆招...返工係好忙呀, 不過我都唔理咁多夠鐘就泵,
有時同人夾野時都同同事講明時間問題,
泵奶呢樣野無得相確點都要做咖啦
還好D同事都好好, 大家體諒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊