樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請教各位有物業的媽咪,

本人一家四口住在一個約三佰呎的家中而且仍是按揭中,由於小孩子日漸長大,這個單位實在不能夠住,想換一個更大D的單位。

那個時侯是否適合入市?我應該賣走我現在住緊的單位先,還是買入新的物業先呢?由於現時樓市一蹶不振,現在手中的物業,如用現時市價,容不容易賣走和有人承接呢?

墾請多多指教。

新手換樓媽咪
little parent

大宅

我情況同你好相似, 我係一家五口 (兩公婆+孖B+工人), 屋企實用面積都係三百幾尺…真係諗起都細得交關…
唔同既係我三月先生, 工人月中先黎, 我仲有少少時間可以享受下餘下既二人世界.
我地層樓唔使供架喇, 但換樓都係覺得要等到起碼今年年中先. 睇定個市. 我地覺得而家D樓都未跌定, 到到年中先見到個市係點. 始終換樓買樓講緊幾百萬, 睇定D好.

別墅

非常多謝您的分享!

有時有樓有煩,無樓又煩。當摟價低,所住的物業又賣得低,樓價高時,又怕買貴樓。

總之現時想來想去,也想不通來!!

如有其他媽咪,請多多指引我 - 這個新手換樓的媽咪。

原帖由 李露媚 於 09-1-4 00:32 發表
我情況同你好相似, 我係一家五口 (兩公婆+孖B+工人), 屋企實用面積都係三百幾尺…真係諗起都細得交關…
唔同既係我三月先生, 工人月中先黎, 我仲有少少時間可以享受下餘下既二人世界.
我地層樓唔使供架喇, 但換樓都 ...

男爵府

原帖由 littleparent 於 09-1-3 13:44 發表
請教各位有物業的媽咪,

本人一家四口住在一個約三佰呎的家中而且仍是按揭中,由於小孩子日漸長大,這個單位實在不能夠住,想換一個更大D的單位。

那個時侯是否適合入市?我應該賣走我現在住緊的單位先,還是買入新的物業先呢? ...

我覺得如果經濟負擔得來的話,睇定d平買入大單位,到樓價升番時,再賣出細單位都未遲.
當然,如果供兩層樓有困難既,不防先賣出現居,再買入新單位自住.咁會輕鬆d.

我宜家都睇緊樓打算買大d單位自住.之前剛賣左住緊既單位,宜家租緊樓住.

請問你打算响邊區買呀?

別墅

原帖由 Gogojuly 於 09-1-5 01:47 發表

我覺得如果經濟負擔得來的話,睇定d平買入大單位,到樓價升番時,再賣出細單位都未遲.
當然,如果供兩層樓有困難既,不防先賣出現居,再買入新單位自住.咁會輕鬆d.

我宜家都睇緊樓打算買大d單位自住.之前剛賣左住緊既單 ...

別墅

原帖由 Gogojuly 於 09-1-5 01:47 發表

我宜家都睇緊樓打算買大d單位自住.之前剛賣左住緊既單 ...

別墅

謝謝您的回覆,其實同一時間時間,供兩層摟,並不是易事,何况家中更多開支,想來也真頭痛!

我住在西營盤,您呢?住在那區?

原帖由 littleparent 於 09-1-5 21:06 發表

禁止訪問

男爵府

[quote]原帖由 littleparent 於 09-1-5 21:13 發表
謝謝您的回覆,其實同一時間時間,供兩層摟,並不是易事,何况家中更多開支,想來也真頭痛!

我住在西營盤,您呢?住在那區?

我住响你附近,而家睇緊帝后華庭及泓都.但我最想要廣豐台8XX呎既單位.但價錢貴,盤少.
而自己覺得帝后及泓都既升值替力會好D.
我過左年會決定買的了.

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-1-6 12:01 發表
我住响你附近,而家睇緊帝后華庭及泓都.但我最想要廣豐台8XX呎既單位.但價錢貴,盤少.
而自己覺得帝后及泓都既升值替力會好D.
我過左年會決定買的了.

很久沒見了,你睇樓睇成點呀?

複式洋房

你地好呀,有冇好介紹呀,我好想搵一間好D架

男爵府

原帖由 ume 於 09-1-6 12:09 發表

很久沒見了,你睇樓睇成點呀?

很久沒見了,最近不是很好.仔仔病左成個月啦 而家又屙...
以我既能力,可能只可以買帝后7XX呎既3房.但泓都80X呎既好用好多.最想買廣豐台8XX呎,但沒有盤.
你呢?

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-1-6 12:29 發表

很久沒見了,最近不是很好.仔仔病左成個月啦 而家又屙...
以我既能力,可能只可以買帝后7XX呎既3房.但泓都80X呎既好用好多.最想買廣豐台8XX呎,但沒有盤.
你呢? ...

近排天氣太冷了,希望你仔仔快D好返啦!

廣豐台多用家,所以業主特別惜售,亦因為咁佢地D盤又少又貴,其實之前我都打算去睇下,可惜我打聽到唔可以養狗,所以放棄了。
而我仍一邊留意自己個屋苑有無平盤一邊等第二街個新盤開售。其實我住緊個屋苑近期樓價不單企定了,還有輕微上升的蹟像,除非佢再跌否則如要買多一個單位,可能會太危險。在這個moment我應該會把焦點於在第二街個新盤上,又或者儲多一年錢先出擊。其實2009個樓價應該唔可能大升,不過隨著市況回穩,我相信筍盤會越來越少。

公爵府

原帖由 littleparent 於 09-1-3 13:44 發表
請教各位有物業的媽咪,

那個時侯是否適合入市?我應該賣走我現在住緊的單位先,還是買入新的物業先呢? ...

其實自住換樓幾時都係啱時候既,當中亦以淡市入市最好,因為平買平賣,咁自己既負担又唔會太大。

男爵府

原帖由 ume 於 09-1-6 12:39 發表

近排天氣太冷了,希望你仔仔快D好返啦!

廣豐台多用家,所以業主特別惜售,亦因為咁佢地D盤又少又貴,其實之前我都打算去睇下,可惜我打聽到唔可以養狗,所以放棄了。
而我仍一邊留意自己個屋苑有無平盤一邊等第二街個新盤開售 ...

謝謝.

我都希望可以等到第2街個盤開,但好多人都話嘉里係唔會賣平盤既,如果好似你個屋苑咁貴,我就冇可能買到3房了.

我早排睇過泓都808呎單位,佢間格好用過帝后7xx呎3房,但泓都廁所冇窗.

請問你有冇睇開其他屋苑呀?

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-1-6 13:38 發表

謝謝.

我都希望可以等到第2街個盤開,但好多人都話嘉里係唔會賣平盤既,如果好似你個屋苑咁貴,我就冇可能買到3房了.

我早排睇過泓都808呎單位,佢間格好用過帝后7xx呎3房,但泓都廁所冇窗.

請問你有冇睇開其他屋苑 ...

我估如果嘉里現市況賣的話,定價都唔可以太過進取呱。
我有朋友住在泓都你所講的單位,係最衰個厠所無窗,其他既都可以啦,我最喜愛就係個露台。
其他屋苑既3房單位,我睇過加惠臺、明珠閣、堅城中心、盈基、學士台、太白閣。而以前我就住過海怡花園2房,我知佢地1座有3房單位,最近翻新過,我覺得亦可一看。
其實在以上提過的屋苑中,我比較喜歡學士台和加惠臺,前者雖然樓齡大一點但實用勁高;後者好多人唔喜歡佢前身係夾屋,但實用亦有8成多少少,8年樓有咁既實用的確不錯,而且我之前就係有間收過租,覺得樓宇質素都ok。其實這兩個屋苑唔係因為唔養得狗,我都會選擇,因為價錢合理。
至於明珠閣其實都好大,實用好似有差不多9成,我睇過那間3房,大過哂而家D過千尺,可惜用家多,放盤少,所以有時價錢會有點偏離市價,還有不太喜歡它的正門在後行和佢係單棟式。
盈基,我自己個人就唔太喜歡,因為要返屋企就要轉lift,不過喜歡的人就會喜歡佢自成一角。
堅城中心,個海景好正,間隔都十分四正,其實都係一個唔錯既選擇,唯一唔好又係單棟樓和唔準養狗。
太白閣,都好新架,不過要行完石山街條樓梯先可以返屋企,就唔太好,再加上我睇既時候個價勁貴,所以no good。不過建地鐵時會起行人天橋,可能而家又唔同講法。
而海怡花園,我未睇過3房但自己就住過2房,不過佢未大維修完之前就賣咗,以前就覺得佢D食水唔乾淨,不過可能維修完巳經改好咗。其實海怡花園雖然實用低,不過佢既開積很好一點浪費也沒有,所以都底住的。還有佢地個海景又係非常好,加上佢地係有3棟既屋苑式,在西環來說算是有點規模、有點名氣既屋苑。

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-1-6 13:38 發表

謝謝.

請問你有冇睇開其他屋苑 ...

差點忘了,我還睇過綠意居和再暉大廈,綠意居新囉,不過唔實用,一點都唔覺得有7佰幾尺。而再暉都夠大,可惜又係單棟樓,又係用家多,放盤少價錢唔平既樓盤。不過睇下都無防既。

複式洋房

原帖由 littleparent 於 09-1-5 21:07 發表

市況好時, 先買後賣; 市況差時, 先賣後買。自己輕鬆d

別墅

Gogojuly,

很高興聽到您們的意見,巧合地我們也住在附近。

您們所說的物業,八百多呎面積,實在相當吸引,請問約市值多少?

我希望找一些約二佰五萬左右的物業,此終能力有限。我最近留意到毓明和錦明,請問這兩所物業可以嗎?懇請再分享一下。

little parent

原帖由 Gogojuly 於 09-1-6 12:01 發表
[quote]原帖由 littleparent 於 09-1-5 21:13 發表

我住在西營盤,您 ...

男爵府

原帖由 ume 於 09-1-6 14:23 發表

我估如果嘉里現市況賣的話,定價都唔可以太過進取呱。
我有朋友住在泓都你所講的單位,係最衰個厠所無窗,其他既都可以啦,我最喜愛就係個露台。
其他屋苑既3房單位,我睇過加惠臺、明珠閣、堅城中心、盈基、學士台、太白閣 ...

謝謝你咁詳盡既分亨.
我都睇過加惠台,佢既間格跟我以前曾住過既單位差不多.令我覺得好親切.但同事話風水唔好.我沒有詳問點唔好法,但佢有條長斜路,又要先上平台,再返家,我家有老人家好似唔係咁啱.

盈基我覺得佢太過偏僻了.家有小孩及老人,不是好合適.

幾年前睇過海怡花園既兩房單位,但以佢既樓齡,咁既價錢可以買新d.

泓都既海景真係靚.但廁所沒窗真係有d擔心衛生問題.

綠意居係幾新,但我不想買單楝樓了.我中意屋苑.又要就價錢,所啱我既真係唔多.

聴你咁講,我想睇下學士台

另,我放棄左今期居屋啦.

首頁

尾頁

跳至