想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

16年1月引產後,雖然好唔開心,不過同自己講咁做係為bb好,唔想出黎受苦。呢次bb未ready好。
12月終於再次bingo,有左之後都唔夠膽同人講,個心都好驚陀唔穩。淨係講左俾99同媽咪聽。
9w既時候忍唔住同左個best fd講,叫佢唔好同人講,怕小氣嘛。點知過幾日,另外個朋友打黎恭喜我。我嬲到癲咗,問佢點解同人講,佢話果個朋友問起我,唔小心講左出黎,仲要個晚食飯係有幾個人,我叫佢唔好再同人地講,而佢淨係講左佢sorry。
個幾晚我嬲到訓唔著,之後兩個星期大家都冇講過野。之後有次朋友聚會出到黎見面,佢就扮傻講多句sorry,我都算啦,原諒佢。

之後產檢時發現bb 10w時停止左生長,果下個人呆左,老公仲要出左trip。好唔開心,點解又發生係我身上,不過醫生都話10w前好普遍,通常都係bb唔健康。

雖然外人睇我好似冇咩野,好似無事發生過咁,但自己心裡面始終有個窿。係fb見到朋友post大肚或bb相,我都會unfollow,唔係好想見到,有啲觸景傷情。

上兩星期best fd同我講左佢有左10w,我當然好鄧佢開心,希望bb健健康康啦。同時間我有d唔開心,個心仲有d un住,雖然bb無左心跳係唔會關佢講俾人聽生事,係bb唔健康所以停止生長。不過我係介意係點解你對人地既事就順口講出黎,但自己就守口如瓶。
個日喊左好耐,點解我想生又未生到,人地就咁易中。
之後我就冇嘜點覆佢msg,雖然大家係好朋友,但我真係唔想要扮開心同佢講野,但個心就唔開心。

我唔知我咁做係咪好有問題,但我只想令自己feel better。

大宅

回覆樓主:

我都同你一樣有同一個問題,我23w bb引產了,而當時我亦不是太多人知我有bb,我best friend又係將我件事講比人知,佢話係果個人問佢。但呢d唔係d咩嘢開心事,點解可以代我同人講,我真係無法認同她,那我係咪有問題?

複式洋房

瑪麗皇后 發表於 17-4-9 19:14
我都同你一樣有同一個問題,我23w bb引產了,而當時我亦不是太多人知我有bb,我best friend又係將我件事講比 ...

我都唔知...我呢段時間淨係想做令自己開心既事。

如果再有左,唔會再同其他人講,我估我會匿埋直至生為止。

別墅

yi00000 發表於 17-4-9 18:34
16年1月引產後,雖然好唔開心,不過同自己講咁做係為bb好,唔想出黎受苦。呢次bb未ready好。
12月終於再次b ...

樓主jm要保重,發洩左出來就唔好再諗住,一定要放開心情,要好好調理身體!加油!唔好喊太多呀,知道嗎!

大宅

回覆 yi00000 的帖子

我都係,叫媽咪唔好同人講,佢就同家姐講,家姐再同佢老公果邊講哂,1月食飯成村人黎恭喜你,兩日後我見紅,小X左。唔明點解咁,家姐有左媽咪就守口如瓶,無同人講,過左3個月先講。但我就咁樣。好唔開心。小X左後咩都靠老公幫我,自己搞掂自己。所以心係好唔舒服,唯有下次自己小心D,唔好太緊張,做足準備,起碼5,6個月穩定哂先,但唔會主動講自己大肚,亦唔會係Fb公開Post任何野。為左BB,自己同老公開心已經足夠。朋友覺得係開心事講出黎唔會覺得係咩事,佢地未試過係唔會明架。所以你唔駛太介懷,我好明白你咁做。希望你盡快收拾心情,好快寶寶回來你身邊架。

複式洋房

如果喺我,應該都冇辦法去真心真意開心同佢講嘢。所以呢個best friend暫時可唔contact就唔contact喇,最緊要收拾好自己心情,再努力。加油!

複式洋房

Kit1004 發表於 17-4-9 20:35
樓主jm要保重,發洩左出來就唔好再諗住,一定要放開心情,要好好調理身體!加油!唔好喊太多呀,知道嗎!
...

以家做下運動,調理身體,去埋旅行就再努力啦!

複式洋房

Katrina_cmc1104 發表於 17-4-9 21:41
回覆 yi00000 的帖子

我都係,叫媽咪唔好同人講,佢就同家姐講,家姐再同佢老公果邊講哂,1月食飯成村人黎 ...

你都係呀!大家早bingo啦!

男爵府

我剛小產個時我有同朋友講,咁橋第二日佢產檢後係街撞到我,佢一輪咀同我講醫院生仔的流程,我個刻就知道呢個唔係真心朋友,從此我都疏遠佢了!(最奇怪佢都小產過,應該有同情心先係,我當時都關心開解佢)

有時某d事發生都可以睇清楚身邊的人,邊個真情假意係會知的!

複式洋房

ananlove 發表於 17-4-9 22:59
我剛小產個時我有同朋友講,咁橋第二日佢產檢後係街撞到我,佢一輪咀同我講醫院生仔的流程,我個刻就知道呢 ...

我朋友都差不多,佢家姐又岩岩生左,我已經講左小x完,都仲有陰影,唔好係wts app group send bb相。過幾日佢就一路講家姐生個時點,坐月個時點,餵奶個時點。個下好想leave group.......

我明呢d喜事,都想同其他人分享。但做朋友既,有心既都識避忌下。

公爵府

回覆樓主:

我明白,雖然唔迷信,明知小產同人周圍唱冇關,但小產後仲要對全世界交代自己冇左,果刻真係希望冇人知,仲要俾人問點解會冇左

複式洋房

emimi 發表於 17-4-10 00:33
我明白,雖然唔迷信,明知小產同人周圍唱冇關,但小產後仲要對全世界交代自己冇左,果刻真係希望冇人知,仲 ...

講真我唔想成為人地茶餘飯後既話題囉.....

不嬲都知朋友口疏,諗住講到明一定守秘密,點知都講左俾人知... 只怪自己對佢期望太高。

所以下次真係咩人都唔講,咁就一定冇人知。

首頁

尾頁

跳至