嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我B 四個月大, 三個月開始發濕疹. 醫生開咗類固醇藥膏. 呢幾個星期都係一搽兩日就好晒. 但過幾日又發過.
想知大家係一發少少都立刻用藥禁住唔俾佢發, 定係盡量唔搽, 真係發得太勁先搽呢?

仲有我B身都有濕疹, 但通常只抓面, 所以我都只搽類固醇喺面. 但唔知點解個身會跟住好(雖然係慢啲). 有冇人係咁架?

複式洋房

我bb都係三個月開始發濕疹,初時發面,用類固醇好番兩日,但一停就全身發,之後唯有盡量唔用,到而家六個月大喇仍然有濕疹,我b用類固醇好似依賴咗咁,一唔用就發,好傍徨

大宅

我都想盡量唔用,但佢一發就會發到出水,無得唔理⋯⋯

大宅

回覆 STDKLS 的帖子

咁你BB 日日都要搽類固醇? 成身?

回覆 Cathythemom 的帖子

Hello Cathythemom 一般建議類固醇藥膏連續搽七日, 雖然搽一兩次可能已經見到成效, 症狀有所改善, 但有機會敏感細胞仲活躍架, 所以即使BB 唔再痕都建議薄薄地以打圈方式搽七日/或者跟醫生指示。一般西醫處方俾BB 嘅類固醇藥膏比較溫和,只要按醫生指示用藥就冇問題。媽媽有冇留意到BB 係咩情況下濕疹會比較嚴重呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Cathythemom 發表於 17-4-20 13:12

咁你BB 日日都要搽類固醇? 成身?

係呀面同全身,搽咗幾次一星期類固醇,每次停都發過仲更多地方發疹,而家戒緊類固醇,每日用金銀花沖涼搽潤膚露,仍全身痕癢中

洋房

我bb都係三個月開始發濕疹,初時發面,用類固醇好番兩日但停藥後又全身發,之後我都盡量唔用,而家5個半月加上天氣熱左,濕疹又嚴重左
每晚用大紗巾包到佢實晒先瞓,但佢越來越大力好快就鬆晒,跟著佢咁捽塊面和頭,捽到流血或出水,見到我自己都好傷心想喊

大宅

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

icic咁我想問埋搽類固醇時係搽類固醇先定搽潤膚膏/ 潤膚油先? 定其實無乜分別.

我未留意到係咩trigger到佢發濕疹. 宜家懷疑緊天氣轉變.

大宅

回覆 choi1003 的帖子

我宜家索性綁住佢對手.... 無人抱佢既時候我都會綁住佢... 唉但又驚影響佢發展. 唯有佢醒既時候盡量睇住佢, 俾佢鬆綁得黎又阻止到佢抓面抓頭啦.

可能你要考慮用拉鏈睡袋. e.g. woombie/ ergo baby cocoon etc.

大宅

我睇中醫佢叫我用金銀花, 連翹, 紫草同茯苓加埋一齊煲, 沖完涼敷身敷面. 今個星期試緊一隻油, 如果唔掂, 我諗住下星期開始試煲黎敷.
Cathythemom 發表於 17-4-21 12:40
回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

icic咁我想問埋搽類固醇時係搽類固醇先定搽潤膚膏/ 潤膚油先? 定其實 ...
媽媽可以先係BB 全身塗抹無色無味潤膚膏做保濕先,打圈幫助吸收,大概一小時後再集中係濕疹位置塗類固醇藥膏, 唔需要塗太多太厚,藥膏呈透明狀,搽嘅範圍比患處大少少就可以。濕疹一般係由致敏原引起,除左轉天氣, 食物﹑塵蟎﹑衣物物料﹑洗衣粉﹑沖涼液﹑植物﹑動物毛髮等都可以係致敏原.媽媽可多加留意下, 盡量避開致敏原都可以改善情況架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至