自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

求救、求救,小妹14歲開始,身度出蕁麻疹,面度出濕疹。
經過咁多年反反覆覆睇過無數咁多醫生,普通門診開類固醇藥膏睇過、出名沙田名醫兒科(馮宜亮)睇過、中環既專科(陳衍里,同一個女醫生唔記得咩名啦)睇過,尖沙咀有個叫陳湧既專科睇過,葵涌廣場對面有配藥粉既女中醫睇過。。。灣仔煲藥既何樹勛睇過,佐敦既何國璋睇過,針灸針過,但都冇個醫得好我個濕疹
Supplement 咩綠茶素丫洋蔥素丫,食過。。。都冇用
我明白濕疹好易返發,但我只係有個小小心願就係睇完醫生,可以隔一頭半個月先返發可以嗎唔好3、5、7日又黎料得唔得

So far, 睇咁多種類既醫生,我總括係中醫先有用,有人介紹睇以下幾個醫生:
方耀
馬漢洲
唔知大家有冇睇過,好唔好?
另外,剛睇左個叫趙中既中醫(觀塘同九龍城都有舖既)佢針灸要收$650,超貴
再者趙志中又好唔好,請各位指教一下,謝謝

日月水火    發表於 17-4-24 19:41
鄭太太amy    發表於 17-4-22 01:01
mandychan0510    發表於 17-4-21 18:48
leung2888    發表於 17-4-21 09:44

侯爵府

同我一樣放棄吧,或者求個天唔好落雨,早幾日有太陽,我一出已知今日會落雨,果然,連個天都唔鍾意我。

昨晚我出喺手指,食咗瞓覺藥,但跟本痕到全晚瞓唔到,我好傷心,成日幻想將藥袋所有藥一次過食晒,睇吓仲痕唔痕

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

http://www.sundaymore.com/health ... %e8%88%92%e6%9c%8d/

PMED
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

回覆樓主:

有一個中醫博士,我睇佢時喺香港應診,但依家返大陸開醫館,要睇就要去海珠區。

雖然係麻煩,但醫好左好多奇難雜症。

不過我唔知收費如何,我都係用we chat 揾佢。

另一個隱世醫師,喺西環農本坊診所,我女女成面濕疹,覆一次診到依家大半年都無返發過。

如果時間許可,內地嗰個醫師係比較有料,如果她無信心醫好你,睇完就唔收診金同叫你另請高明。收得你做新診就一定會醫好你。

補充,有jm 問我內地醫師資料,但大陸電話地址太長,如有興趣,你私下俾電郵地址我,我send張卡片相俾你

日月水火    發表於 17-4-24 19:43
mandychan0510    發表於 17-4-21 18:48

水晶宮

fionakong2008 發表於 17-4-20 21:46
同我一樣放棄吧,或者求個天唔好落雨,早幾日有太陽,我一出已知今日會落雨,果然,連個天都唔鍾意我。:sig ...

好慘!加油!

伯爵府

去做敏感測試,我同你一樣,睇完藥三五七日就起,我介左口,呢個月冇返發啦

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 fionakong2008 的帖子

PM ME.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

我試過生到全身都好似你隻手咁,真係辛苦到喊,之後去左個普通家庭醫生度睇,佢開左好多款抗敏感藥比我食,之後就好返。

未睇佢之前,我睇左兩次政府,三次其他家庭醫生,生左成兩個幾月,諗起都想

大宅

fionakong2008 發表於 17-4-20 21:46
同我一樣放棄吧,或者求個天唔好落雨,早幾日有太陽,我一出已知今日會落雨,果然,連個天都唔鍾意我。:sig ...

之前有位姊妹教用綠茶葉㷛水之後加鹽用來沖涼。
我個BB試左1星期左右神奇地濕疹消失了,如果吾用來綠茶加鹽沖涼的第二日,D濕疹又會出現,你不防試一試!
到現在每日都有keep著沖!

子爵府

Dragonmama2012 發表於 17-4-20 21:52
有一個中醫博士,我睇佢時喺香港應診,但依家返大陸開醫館,要睇就要去海珠區。

雖然係麻煩,但醫好左好多 ...

西環邊度?叫乜名?thx

男爵府

1988cc 發表於 17-4-20 21:57
我試過生到全身都好似你隻手咁,真係辛苦到喊,之後去左個普通家庭醫生度睇,佢開左好多款抗敏感藥比我食, ...

多謝多謝,抗組織胺我已經當糖食咁濟。。。

對我冇效

男爵府

sumsum_so 發表於 17-4-20 21:52
去做敏感測試,我同你一樣,睇完藥三五七日就起,我介左口,呢個月冇返發啦
...

請問一下妳係咩野敏感?

子爵府

我手指之間有些少濕疹,搽 BURT'S BEES BABY DIAPER OINTMENT 會好些,無咁痕,不過如果濕得水多又會番發。我唔知香港有無得賣,如果無的話eBay有。質地好似牙膏咁不過仲杰啲,而且係白色,要搽幾個鐘up住佢,所以搽左就唔方便出街。

男爵府

係丫,真係好鬼灰羅,食咩都唔好,睇咩醫生都唔好咁

大宅

Dragonmama2012 發表於 17-4-20 21:52

想要資料 謝

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

fat_chu 發表於 17-4-20 22:03
請問一下妳係咩野敏感?
我都唔知係敏感定濕疹,總之就生到全身到係,睇左好多次都唔好,又渣類固醇藥膏,渣極都不停生,辛苦到喊!

男爵府

可否pm西環醫生資料比我丫

男爵府

sumsum_so 發表於 17-4-20 21:52
...

請問妳最後驗到係咩敏感嗎?

侯爵府

fat_chu 發表於 17-4-20 22:06
係丫,真係好鬼灰羅,食咩都唔好,睇咩醫生都唔好咁

我睇過好多醫生,試咗好多藥,西藥越食越無效,越食越重,食類固醇食到個人好似好腫,自信心跌至谷底。燒衣我都做過,無用。我朋友同我一樣,睇過一個大陸好出名嘅中醫,佢一睇,就話呢啲無得醫。

男爵府

fionakong2008 發表於 17-4-20 22:13
我睇過好多醫生,試咗好多藥,西藥越食越無效,越食越重,食類固醇食到個人好似好腫,自信心跌至谷底。燒 ...

冇得醫

首頁
12345...8

尾頁

跳至