自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爸爸剛走, 昨天已買左私人骨灰位俾爸爸, 而那裏的人說他們每日都會有人裝香, 所以不用在浪費金錢買食飯位。 但家中長輩說食飯位都是要仍然要買? 請問有人有類似經濟可分享嗎?

珍珠宮

咩叫食飯位? 未聽過?

7月打斎聽經那些?
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

我哋都係買私人位.. 都未聽過食飯位.....
只係每有大時節, 如果佢哋有打斎, 可以自願少少錢.. 都係 $100 左右.. 做埋..

子爵府

webjen 發表於 17-4-24 16:49
咩叫食飯位? 未聽過?

7月打斎聽經那些?

食飯位係每日都會有人裝香, 等先人每日都有香火以食。 因為通常買得食飯位, 個骨灰位都會係擺到好遠, 清明或重陽先會拜祭。 而屋企又冇神位俾先人, 所以就會買一個食飯位。

子爵府

AndrewMami 發表於 17-4-24 16:51
我哋都係買私人位.. 都未聽過食飯位.....
只係每有大時節, 如果佢哋有打斎, 可以自願少少錢.. 都係 $100 ...

明白, 謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

從來無聽過有呢樣野
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

曲曲 發表於 17-4-24 17:46
唔好意思唔識,從來未聽過食飯位
但如果家人覺得做咗安心
咁做多好過做少

知道, 謝謝你

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我嫲住青松觀, 我伯父青衣醉酒灣, 我爸柴灣..........

基於某 d 原因我係圓玄買左個牌位畀我爸, 我媽覺得方便就將歷代祖先 (包埋我嫲同伯父) 請晒埋一齊坐, 上位後所有拜山附薦都去圓玄一次過做晒.

咁圓玄每日都有經聽同上香, 我估呢 d 就係你所講既食飯位.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

畀面勳章

hkitty09 發表於 17-4-24 16:44
爸爸剛走, 昨天已買左私人骨灰位俾爸爸, 而那裏的人說他們每日都會有人裝香, 所以不用在浪費金錢買食飯 ...
食飯位唔貴的, 日日有香火, 個個星期開經, 成日都有法會( 彿教)

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

爸爸剛走, 昨天已買左私人骨灰位俾爸爸, 而那裏的人說他們每日都會有人裝香, 所以不用在浪費金錢買食飯 ...
係咪即係青松觀啲祖先位呀?有時過節同忌會上去大南街果間裝香拜吓化寶....都係每日有人上香擺花....
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

cici1800 發表於 17-4-24 17:57
食飯位唔貴的, 日日有香火, 個個星期開經, 成日都有法會( 彿教)

食飯位好貴, 我先爭紮係唔係需要買。 因為入場費都60K,

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

食飯位? 未聽過
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 17-4-24 17:56
我嫲住青松觀, 我伯父青衣醉酒灣, 我爸柴灣..........

基於某 d 原因我係圓玄買左個牌位畀我爸, 我媽覺得 ...
係呀....青松都有附薦祖先聽經....
我女2001年1月8日QE出世  

琥珀宮

咩叫食飯位?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

我地好耐以前有幫過親人咁做(10+年前),唔知近年仲興唔興了
請勿打招呼~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

hkitty09 發表於 17-4-24 18:01
食飯位好貴, 我先爭紮係唔係需要買。 因為入場費都60K,
早排幫我舅父將祖先請左去圓玄, 同我爸做鄰居, 個位係堂既正面望出去既 $56100, 兩側牌位對望位應該唔過 $20000, 你可以打去圓玄問下.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

親子王國15週年勳章

我長輩之前都有幫先人係佢屋企附近青松觀買個牌位, 方便得閒時去拜下及有人裝香, 墳場太遠唔方便.

如果你長輩堅持, 價錢又唔係貴就聽佢意思, 我見上一.兩代好多都咁做.

珍珠宮

60k好貴姐,樓主應考慮清楚
比我就吾買喇,有錢都留番比生人用,如果先人生前系錫你的話,佢都吾想你使咁多錢

男爵府

我都未聽過食飯位

其實買得私營骨灰位,照計每日都會有人上香啦

首頁

尾頁

跳至