少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有沒有青少年也是這樣?

11 YRS, 女孩. 平時是非常正常. 晚上約10時至10時半瞓. 6:45 起床. 但朝朝叫佢起床就發作.

有沒有過來人可以分享經驗?

象牙宮

睡不足。

青年期。

廿多歲....也是。時下子女上网多, 令腦的細胞活躍。情緒差。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我個囡都喺噤!

男爵府

回覆 siuka_mama 的帖子

你囡囡幾多YRS?

有咩解決方法?

男爵府

佢自小都脾氣臭D,一瞓著咗唔搞得,幼稚園時鍾意食晚飯時瞓,到走果時就起身要食飯,為有打包返屋企食,到入小學時唔理佢,就慣就死啦!大大吓佢知要面對現實,同埋佢腦筋要開竅(即明白個中道理),中學已少咗很多。

子爵府

親子王國15週年勳章

唔夠訓同埋多功課、測驗,會好容易發脾氣,尤其係青春期,荷爾蒙會搞到個人情緒好亂。我果陣撞正阿媽更年期,就更加火星撞地球。後尾 DSE 之後訓多左,冇咁大壓力,脾氣順左好多。

接觸電子產品多都會導致耐性同脾氣差 d。

我記得中學老師家長日同所有父母講:「讀中學唔同讀小學,踏入青春期,中學都多功課多測驗,好大壓力,所以忍下,其實個女唔係搵野激你,係壓力大要搵地方發洩。」

臨訓前一個鐘飲甘菊茶(Camomile Tea)會有安神作用,可以試下。

男爵府

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我就是見她平時仍很聽話.

昨日參考完大家和朋友的意見, 同佢傾過, 佢自己也調早10分鐘ALARM CLOCK 叫自己. 但今早, 見佢個alarm clock 又關左. 原來佢自己昨晚瞓左不自覺地關了.

我入去提她時, 一見她是把被蓋住個頭話我要瞓呀......

然後我再set alarm clock 叫佢, 佢又即時check 下個clock, 跟住就半瞓半醒左15 mins, 好忟咁著衫, 但著完衫再瞓過.....唉......

之後要開電視有d 聲去引下佢, 佢又醒d.....醒多左才出來. (大約係近依1-2個月才是咁)

食來食早餐的過程, 仍然是好忟咁.

但日日係咁我人都顛, 不過見佢平時又聽又明. 只是起床自己都好像控制不到自己咁. 好煩.

男爵府

雖給與自由,但勿太放任。

男爵府

siuka_mama 發表於 17-4-26 14:59
雖給與自由,但勿太放任。
我就是見你所說就會出事, 我都唔知係咪就. 今早的情況, 如果是你, 你會怎安排? 請指教.

男爵府

你同個囡有冇嘢傾先,要了解佢咩嘢原因唔願起身?功課多還是怕返學?還是佢體質有問題呢?

男爵府

siuka_mama 發表於 17-4-26 15:43
你同個囡有冇嘢傾先,要了解佢咩嘢原因唔願起身?功課多還是怕返學?還是佢體質有問題呢? ...

只是仲想瞓,她都喜歡返學。

佢晚上臨瞓前, 仲我們一齊諗方法去明天要堅持, 我話不如試下用你喜歡的圖片加鼓勵字句, 當起床時好忟, 看到, 可能心情會提到自己. 佢話無用架! 我已叫姐姐在我忟時提我, 可以早點返學入電腦室用電腦, 我果一刻都聽唔入耳. 一個圖像你認為, 可否提一個咁懶瞓的我呀?

就係咁, 所以我才無從入手. 本質又不壞, 但果刻真係要氹住佢起身.

P.S. 佢未來M, 似發育開始, 朋友話, M前的情緒也宥可能上落起伏, 日間也叫好點, 但起身時就好誇張.

男爵府

有什麼事會令到佢有興趣提起精神做?若是成日攰到死吓死吓就睇醫生找出原因,同個囡傾多D找出根原吧!

男爵府

siuka_mama 發表於 17-4-26 15:51
有什麼事會令到佢有興趣提起精神做?若是成日攰到死吓死吓就睇醫生找出原因,同個囡傾多D找出根原吧! ...

睇電視同埋游泳, 逢六早上也要游泳, 佢就可以自動起身, 都有點忟, 但少好多.

因為佢平時無得睇, 亦沒有點玩機.

所以早上開J2, 佢會走出來呆坐一陣. 其實佢回左魂, 就會好點.

男爵府

照噤睇佢作息時間唔均勻,我諗星期六游泳都喺你同佢安排嗎?除游泳外,佢有冇其他課餘活動家?在家冇嘢做,又冇電視睇及打機,唯有瞓囉,佢體重唔喺好厲害嗎?

公爵府

回覆樓主:

我會早多十分鐘叫佢起身 等佢賴床賴十分鐘

男爵府

身為父母要諗多D方法啟發小朋友啦!我都唔喺識好多,大家研究吓。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆 JOJA 的帖子

我小朋友之前都有相同問題,後來我們鼓勵他早15分鐘起床,這15分鐘可以看電視丶玩手機丶看自己喜歡的書,自此,上學日,他便沒怎懶床了。
不過,放假還是會不願起床⋯⋯我想他們心中是知道什麼情況可以拖⋯

男爵府

L.O.V.E. 發表於 17-5-8 00:44
回覆 JOJA 的帖子

我小朋友之前都有相同問題,後來我們鼓勵他早15分鐘起床,這15分鐘可以看電視丶玩手機丶 ...

似呀!你小朋友幾大?

男爵府

好明顯唔夠訓
再早一個鐘一床

男爵府

回覆樓主:

我囡中一了,開學頭一個月醒醒目目,自己起身,第二,三個開始放鬆了,又夜瞓,遲到了三次,我視而不見。之後她自己也覺肉酸,成日遲。下學期一次都無吾肯起身而遲到。原來有時她上約住附近的同學一起返學,可能也不好意思失約,所以準時起床。有時放長假後要求我們叫她,因她怕又鬆了。相反,放假我們要一家出外,她就叫極也不願起身,叫就發脾氣。我覺得是責任和輕重問題,覺得重要便會起。可試下比她自己嘗試去克服,不要依賴,自己承擔。小學時我們有請姐姐,也很難才叫醒她,又駡人嘈她睡,遲左又話人吾叫她,自此姐姐工作範圍不包括叫她起身,只有三個鬧鐘。初期也是遲到,幾次之後就吾會了,自動準時起床。

首頁

尾頁

跳至