興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

貓女今日去絕育,4點先接得。以家我勁擔心,因為佢之前皮膚有d問題,幫佢帶個喇叭,勁四圍撞,我剛剛整咗件防舔衣比佢。想問各位我重有乜嘢要留意?

男爵府

注意貓貓小便及胃口是否正常, 如肯食野及小便就沒有問題

大宅

lovengai-ngai 發表於 17-4-26 11:22
注意貓貓小便及胃口是否正常, 如肯食野及小便就沒有問題

佢有小便,都有食嘢同飲水,但重未有大便。

男爵府

咁就已經冇問題喇吾使擔心

侯爵府

貓女會痛d .貓仔好快無事了(我朋友的,第一天也沒事了)。

我百厭貓女當年痛到在我旁3 日3 夜不停的細細聲哭/叫。

我另一貓貓好大鑊(野貓),本身有兩個子宮及生殖器官全發膿。要全部拿走。醫生也說沒見過,也表示貓女會好痛,好痛(開很勁的止痛藥及消炎藥給她)。但她又ok,第二天沒事了。(成個肚平晒空晒,陰功!)

動物本來好忍得痛的。當然,不要給貓貓lam 到傷口,好快沒事了! (貓貓盡量不要跳)

大宅

hker 發表於 17-4-26 16:39
貓女會痛d .貓仔好快無事了(我朋友的,第一天也沒事了)。

我百厭貓女當年痛到在我旁3 日3 夜不停的細 ...

我第一次養貓,之前都係玩朋友d貓多,朋友d貓仔仔多。女女真係傷好多,今日比佢出籠一陣,驚佢跳,好快放番佢入籠。昨日有一刻心軟想陣咗個喇叭。

侯爵府

我也diy 防舔衣,所以沒有用頭套。

大宅

hker 發表於 17-4-26 20:37

我隻女好醒,之前試穿件衫,佢唔洗一陣就除咗。今日除咗半件檢查個傷口時,勁反抗差d著唔番。見到佢眼仔碌碌可憐個樣,真係想除咗個喇叭。

瑪瑙宮

idak 發表於 17-4-26 14:54
佢有小便,都有食嘢同飲水,但重未有大便。

應該可能兩日後先會有大便。因做手術。可能已放了大便。小心留意佢既傷口。有冇紅腫。流血水有膿之類。痛就一定。佢唔多願郁由佢。唔好比佢(lam)到傷口。醫生應該有止痛藥比佢食。如果食左佢嘔。有機會隻藥太苦。我之前隻貓女都係。

瑪瑙宮

idak 發表於 17-4-26 20:58
我隻女好醒,之前試穿件衫,佢唔洗一陣就除咗。今日除咗半件檢查個傷口時,勁反抗差d著唔番。見到佢眼仔碌 ...

喇叭唔除得。要帶7至10日。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

hker 發表於 17-4-26 20:37

我兩樣都有用,因朋友嚇我話當我瞓咗,佢除咗件衫舔傷口,到時發炎起碼醫成個月。

首頁

尾頁

跳至