自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

打算租嵐山, 想了解吓環境備吓課.

租盤多唔多 ? 想要 3 房單位.

唔介意景觀, 但座向邊 D 冇咁好, 我之前住過向西樓, 真係熱死 !

對外交通如何 ? 去火車站, 大埔中心 ? 買餸方便嗎 ?

clubhouse 有咩玩, 費用如何 ?

暫時諗到咁多

珍珠宮

水晶宮

去fb 大埔谷問呀,應該有用家可以答你

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 17-5-3 21:01
唔該晒

水晶宮

ian723 發表於 17-5-3 09:05
打算租嵐山, 想了解吓環境備吓課.

租盤好少,你應該早D跟地產睇左樓先

珍珠宮

eggcarol 發表於 17-5-3 21:12
租盤好少,你應該早D跟地產睇左樓先

預算 8 月中搬

珍珠宮

回覆樓主:

朋友帶我去過一次,都幾入下,我不是大埔人

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 17-5-3 21:01
得 2 個"大埔烈女谷"

同埋"檢舉大埔烈女谷"

呢 2 個都唔多似 !!

可以比條 link 我嗎 ?

珍珠宮

iamiam 發表於 17-5-3 22:45
朋友帶我去過一次,都幾入下,我不是大埔人

係入咗 D, 不過老公同仔女都好想試吓住有 clubhouse 嘅屋苑.

如果嵐山冇盤就搵近火車站嘅村屋, 我地住開村屋.

水晶宮

ian723 發表於 17-5-3 22:50
係入咗 D, 不過老公同仔女都好想試吓住有 clubhouse 嘅屋苑.

你找經紀帶你入去感受下先,好過去大埔谷度問。自己覺得好多人未住過(無論邊個屋苑都係),反而多多意見,自己感受才最真實。

wcpcelia    發表於 17-5-4 19:17

男爵府

答:租盤好少,除左劏房,基本住滿咁制!上個月有朋友想搬入嚟,問過地產,3房得2個盤!具體你要去問一下。

唔介意景觀, 但座向邊 D 冇咁好, 我之前住過向西樓, 真係熱死 !
唔介意景觀,唔鍾意向西,咁就撇除向西咯!我住緊向南,半邊望山,前面望海,好舒服!

對外交通如何 ? 去火車站, 大埔中心 ? 買餸方便嗎 ?
有2部小巴,20M直出大埔中心,20P去火車站,仲有巴士唔知幾號無搭過!村巴直去太和,翻工時間會經廣福!雖然入左D,但交通尚算ok!

clubhouse 有咩玩, 費用如何 ?
泳池,健身室20蚊一次,140蚊一個月任去!琴房、自修室、兒童遊戲室、戶外公園、燒烤場、宴會廳、樹屋等等,暫時捻到咁多!

大埔谷應該係呢個
https://www.facebook.com/groups/TaipoTaipo/

ian723    發表於 17-5-4 10:45

子爵府

ian723 發表於 17-5-3 22:50

聽朋友講,clubhouse 要book的野,如BBQ,宴會室係永遠book唔到。住好似麻麻,大單位d房都好細。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我入過去,系大埔墟站轉小巴入去嵐山,好快

有d單位可能望到d山墳,因為我fd個單位,主人房望出去系見到(記憶中好似得一個,再遠就無留意)。 雖然有種樹遮下

ian723    發表於 17-5-4 10:45

珍珠宮

mara 發表於 17-5-4 01:53
聽朋友講,clubhouse 要book的野,如BBQ,宴會室係永遠book唔到。住好似麻麻,大單位d房都好細。
...

我睇過 3 房, 有一個係主人套房, 好大 !

較大細房下面衣櫃上面床.

另一細房, 只擺到床同書檯, 唔知點掛衫, 雖然單人床下有 3 個櫃筒 !

呢個單月租 $22,000 包全屋家電, 樓底高景靚座向好

but ~ over 畢值 !

珍珠宮

eggcarol 發表於 17-5-3 23:38
你找經紀帶你入去感受下先,好過去大埔谷度問。自己覺得好多人未住過(無論邊個屋苑都係),反而多多意見 ...

睇咗一個, 老公仔女都鍾意. 因未住過有 clubhouse 嘅屋苑,

佢地已中學, 一向踩單車返學, 富善邨都唔太遠.

有車去太和站都算方便.

禁止訪問

子爵府

多數高層景都吾錯,但千其吾好揀對住個仙人墳墓個景law

男爵府

mara 發表於 17-5-4 01:53
...

clubhouse的樹屋比較難book,其餘都唔算太難book!嵐山有個apps可以book未來一個月的,全部分幾part,咁紅日又要夜晚當然比較多人搶啦!我住左2年,樹屋、宴會廳都book過,ok的!因為我自己有天台,所以bbq場就無試過,但入去apps睇都唔算好full,暫時紅日夜晚都有

主人套房一D都唔細,放到king size床,仲可以放到兩個床頭櫃!另一個房就小朋友床,書檯,兒童衣櫃,玩具櫃!再另一間房我就做衣帽間,仲有一個士多房儲物。我見鄰居一家四口,上面床下面書檯同衣櫃果種兒童組合床,地方都算見使啦!係就係超大窗台咯,不過新樓依家都係咁,唯有好好利用改裝!
誠哥樓,料就真係差左D,容易漏水,樓主如果真係租都要check清楚!我收樓的時候,天花已經有滲漏問題,管理處跟進左成年!

ian723    發表於 17-5-4 15:19

男爵府

ian723 發表於 17-5-4 10:44
我睇過 3 房, 有一個係主人套房, 好大 !

22000係三房?高層?
有D貴喔!

上個月朋友睇果間係4房,800幾呎,業主開價19000,不過係低層,望山景內園,都算開陽!

搵多幾個地產問一下先啦!

珍珠宮

sillykaka 發表於 17-5-4 13:36
22000係三房?高層?
有D貴喔!
20 樓 3 房,實用 7 百幾呎。山景,算豪裝吧!
我都想睇多幾間,但似乎唔多盤 !

首頁

尾頁

跳至